Ползи на минерала калций и защо е необходим на организма?
Калцият е с критична необходимост при тийнейджърите
Приемът на калций и консумацията на храни с високо съдържание на калций при децата и тийнейджърите трябва да е доста завишен, тъй като в тази възраст тялото достига пика си на образуване на костна маса. Изключително важно е да се осигурява максималният прием на калций, за да се предпази организмът от развитие на остеопороза в по-късен етап или загуба на костна маса.
Превенция от рак
Проучвания показват, че приемът на храни, богати на калций намалява риска от рак на дебелото черво.
Контрол на теглото
Има връзка и между приема на минерала калций и поддържането на оптимално телесно тегло. Вярва се, че калцият се свързва с мазнините в храносмилателната система и предотвратява абсорбцията им.
Кръвно налягане и здраве на сърдечно-съдовата система
Калцият релаксира мускулите, които се намират във вените и артериите, и подпомага намаляването на кръвното налягане. Препоръчителният прием е на пълномаслени продукти, а не на обезмаслени такива.
Още информация за важния минерал:
Калцият е най-разпространеният минерал в тялото, а освен това е един от най-необходимите. 99% от общото количество калций в организма се съхранява в костите и зъбите и определя тяхната здравина и устойчивост. А лошата новина е, че голям процент от хората не приемат достатъчно количество калций с храната. А оправданието, че той се съдържа само в млякото и млечните продукти, е напълно излишно, тъй като калций не се съдържа само в този тип продукти. Калцият, който се съхранява в костите, се използва също за освобождаване на важния минерал в кръвта, когато е необходимо. Освен за костите и зъбите, калцият е важен и за редица други процеси като нервната трансмисия, съсирването на кръвта, отделянето на хормони и мускулните съкращения.
Как правилно да приемаме калций?
Важно е да се знае, че за да се усвоява по възможно най-добрия начин в организма, освен от прием на калций, организмът има нужда от магнезий, витамин D и витамин К. Затова е добре нутриентите да се приемат заедно като хранителна добавка или от храната да се набавят достатъчни количества от тези минерали и витамини.
Препоръчителният дневен прием на калций е 1000 мг. на ден за мъже и жени под възраст от 50 години и 1200 мг. на ден за тези над 50 годишна възраст.
Топ храни, богати на калций:
- 1 чаша прясно сурово мляко – 300 мг./30% от препоръчителния дневен прием
- 1 чаша сварен кейл – 245 мг.
- Порция сардини (необезкостени) – 217 мг.
- 180-200 грама кофичка йогурт или кефир – 300 мг.
- 1 чаша и половина сварени броколи – 93 мг.
- 1 чаша кресон – 41 мг.
- 1 порция пълномаслено сирене от 30 гр. – 224 мг.
- 1 чаша бок чой – 74 мг.
- 1 чаша сварена бамя – 82 мг.
- 30 грама бадеми – 76 мг.
- Бял боб – 1 чаша съдържа 242 мг.
- Червен боб – в една чаша са 180 мг.
- Сусамови семена 2 с. л. – 176 мг.
Опасности, породени от дефицит на калций:
Дефицитът на калций е свързан с редица опасности и здравни рискове, сред тях са:
- Чупливи и уязвими кости
- Развиване на остеопороза
- Фрактури на ставите
- Слабост и лесна уморяемост
- Проблеми с нормалното съсирване на кръвта
- Забавяне в растежа и развиването при децата
- Заболявания на сърцето, свързани както с кръвното налягане, така и със сърдечния ритъм
Истината е, че всеки ден ние губим малки количества от минерала калций чрез кожата, косата, ноктите, урината, потта. В същото време тялото ни не е способно да синтезира само важния минерал, затова и единственият начин да си осигурим оптималните количества от минерала в организма си е чрез консумация на достатъчно количество храни, богати на калций или да го приемаме като хранителна добавка. Основните групи от хора, които са застрашени от развиване на калциев дефицит, са:
- веганите и вегетарианците,
- деца, тийнейджъри,
- жени в период на менопауза,
- хора, които прекарват малко време навън и под пряка слънчева светлина,
- хора, страдащи от лактозна нетолерантност
- хора, които имат проблеми с метаболизма и не могат добре да разграждат хранителните продукти.