Правилното хранене е изключително важен елемент от здравословния начин на живот. Когато става дума за здравословно хранене, се появяват многобройни въпроси. Кога да се храним? По колко? Кои храни да включим към ежедневната си консумация? А кои да изключим?
Оказва се, че здравословното хранене е истинско предизвикателство.
Както добре знаем обаче, пътят към всеки успех е дълъг и е добре да се извърви бавно, стъпка по стъпка. Затова Ви предлагаме да не пропускате да се информирате за основата на здравословното хранене. Противно на повечето схващания, истината е, че основополагащи не са количествата, а качеството и видът на продуктите, които приемаме. Винаги е добра идея да избирате минимално преработени продукти или т.нар. натурални продукти като:
- Плодове
- Зеленчуци
- Пълнозърнести продукти
- Ядки, семена, бобови култури и други източници на здравословни белтъчини като риба и пиле
- Растителни мазнини.
Друга препоръка на здравните организации е да се избягват силно подсладените храни, както и тези с изкуствени подсладители и добавена захар. Сигурни сме, че обичате да похапвате сладко. Децата Ви също.
Ето защо ще Ви предложим една рецепта, която освен уникално вкусна и енергизираща, е и напълно здравословна. Подходяща е както за закуска, така и за хапване между основните хранения. Гарантираме Ви, че нашето здравословно корни ще Ви засити по всяко време на деня. Много е удобно за пренасяне в чантата, за да имате здравословна и апетитна закусчица под ръка, където и да се намирате. Здравословното блокче с мед е подходящо и за активно спортуващите – консумирайте преди тренировка, за да се заредите с енергия или след физическа активност, за да възстановите изразходената енергия. Вкусното ни корни с мед е чудесен заместител и на готовите десерти по магазините – по лесен начин можете да предложите здравословна, вкусна и сладка алтернатива за нещо сладичко на децата си.
Здравословна рецепта за корни с мед, ядки, семена и сушени плодове
Рецептата, която Ви предлагаме в тази статия, е изключително лесна, бърза, вкусна и най-важното – може да варира според собствените Ви вкусови предпочитания.
Съставки:
(За 8 порции)
- Овесени ядки – 1 чаена чаша
- Сурови ядки – 1 чаена чаша
- Семена – 1/2 чаена чаша
- Сушени плодове – 1/2 чаена чаша
- Мед – 3 супени лъжици
Стъпка 1 – Внимателно изберете продуктите
Както казахме, рецептата, която Ви предлагаме, дава възможност сами да изберете какви продукти да включите в приготвянето на Вашето многозърнесто барче. Помислете какви ядки Ви се ядат – бадеми, лешници, орехи, кашу. За най-вкусни резултати Ви предлагаме да използвате микс от няколко вида сурови ядки, който ще придаде разнообразие на вкуса. Може да използвате също каквито семена предпочитате – слънчогледови или тиквени семки, сусам, ленено семе или просто каквото Ви се намира под ръка – с всеки вид ще стане много апетитно.
Стъпка 2 – Подгответе продуктите
Нарежете на ситно суровите ядки. Отбелязваме, че е наистина важно да бъдат накълцани, а не смлени, за да придадат уникална хрупкавост на блокчето.
Смесете нарязаните ядки със семената и овесените ядки в една купа. Разбъркайте добре, след което запечете сместа на котлона в дълбок тиган. Лесно ще разберете кога ядките са готови – ароматът, който се разнася, е много разпознаваем.
Докато запичате ядките, сложете на съседен котлон меда да се разтопи на водна баня.
Стъпка 3 – Оформяне на корни бар
Смесете разтопения мед и запечените ядки в купа. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в тава, предварително покрита с хартия за печете. След като разстелите сместа за Вашето корни, покрийте с нов лист хартия за печене и натиснете добре. Оставете да се охлади добре на стайна температура или в хладилник. След като получената смес е добре охладена, нарежете на осем отделни многозърнести блокчета и съхранявайте в хладилник.
Няколко малки трика за отлични резултати:
Когато смесите ядките със семената и овесените ядки, вероятно ще Ви се стори, че сместа е прекалено много за количеството мед, упоменато в рецептата – не се подвеждайте, защото при неспазване на указанията, рискувате медът да е твърде много и корнито Ви да не стегне добре.
Когато излеете сместа от мед и ядки в тавата, не натискайте прекалено много отгоре, защото корнито ще стане твърде тънко и няма да може да се консумира лесно, а ще стане трошливо.
Съхранявайте отделните блокчета с хартия за печене между тях, за да не залепнат едно към друго.
Приятен апетит! И помнете – храната, приготвена собственоръчно, често е най-вкусната или поне знаете със сигурност какво съдържа.