1. Предлагайте при въведено сирене/извара
Класическата бабина попара със сухари/хляб
- 2 филийки сухар/хляб
- бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)
- чаена лъжичка краве масло
- гореща вода
Натрошените сухарчета се заливат с кипнатата вода в купичка и се покриват за няколко минути, докато омекнат и набъбнат. След това добавяте маслото и натрошеното сирене. Има деца, които обичат сладкия вкус, за тях можете да добавите чаена лъжичка захар, но ако можете да минете без нея, още по-добре. Други предпочитат с билков чай, вместо с вода. Варианти има и с хляб също. Пробвайте ги всички и вижте кое ще се хареса на Вашето мъниче.
Извара с пресни подове
Приготвя се както мляко с плодове, но вместо мляко, се ползва безсолна извара. Понякога за получаване на по-хомогенна каша можете да добавите и една част кисело мляко.
Пълнозърнеста филийка с масло и обезсолено сирене
Просто намажете малка филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло и сервирайте с обезсолено сирене или моцарела.
2. Предлагайте при въведен глутен
Овесени ядки с плодове
- 2-3 с. л. овесени ядки
- ябълка, круша, сини сливи, праскова, нектарина или кайсия (според сезона или микс от тях)
Измийте, почистете и нарежете плодовете, сварете ги в малко вода. Добавете овесените ядки и варете още няколко минути, докато омекнат напълно. Пасирайте или намачкайте. Можете да сварите плодовете и овесените ядки поотделно и да ги смесите след като са добре сварени и двата компонента, а след това да пасирате всичко заедно. И трети вариант е да изпълните рецептата с пресни плодове.
Каша от овесени ядки с плодове – друг вид
- 2 с. л. овесени ядки
- 1 ябълка
- 1 круша
- 1 праскови
- 1 нектарина
Плодовете се обелват, нарязват на дребно, заливат се с малко вода и се варят. Пасират се. Овесените ядки се сваряват и се прибавят към плодовата смес.
Кус- кус
Сварявате кус-кус според указанията на опаковката (аз винаги го варя по-дълго време за детето).Отцеждате излишната вода и добавяте бучка масло и малко обезсолено сирене, докато е още топъл.
Юфка със сирене
Кипва се вода на котлона и се добавя желаното количество юфка (или според инструкциите на пакета). Вари се няколко минути и се добавя масло и обезсолено/солено сирене. За моя син вече не се налага да обезсолявам сиренето. И той го обича като мен. :) А наскоро открих, че предлагат по магазините и юфка от лимец, която много повече се харесва от обикновената юфка.
Сиренки
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода
- 1 яйце
- 1/3 ч. ч. олио
- 1 ч. л. сол
- 250 гр. краве сирене
- 3 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
Загрейте фурната на 200 градуса. В купа сложете киселото мляко и угасете содата в него. Добавете яйцето, олиото, солта и натрошеното сирене. Накрая сложете и пресятото брашно с добавения преди това бакпулвер. Омесете тесто. Тестото трябва да е леко лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте тава с хартия за печене. С ръце откъснете малко от тестото и оформете сиренките с ръце. Изпечете сиренките за 15 минути, докато добият златист загар. Аз пробвах да ги изпека и във формичката за мъфини, като преди това я намазах с масло. Станаха страхотни!
Бананови мъфини
- 1 и 1/2 ч. ч. брашно
- 2 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. сода
- 1/2 ч. л. сол
- 1/3 ч. л. бакпулвер
- 2 банана
- 1/3 ч. ч. олио
- 1 яйце
Първо смесвате сухите съставки (брашно, захар, сода, сол, бакпулвер) в голяма купа. В отделна купа намачквате бананите. Към тях добавяте олиото и яйцето и разбърквате добре. Добавете обърканите банани, яйце и олио към сухите съставки. Аз ги пека в хартиени формички за мъфини на загрята фурна за около 20-25 мин.
Палачинки с банан, брашно и яйце
Палачинки с банан и овесени ядки
Повтарям същата рецепта, но вместо брашно, използвам овесени ядки, фино смлени. Отново любима здравословна рецепта, която става за минути.
Макарони с масло и сирене
Мисля че е излишно да обяснявам как се правят макарони. Сварете ги до желаната от Вас твърдост на макароните, отцедете водата, прибавете маслото и сиренце на вкус.
Домашна баница с чаша айрян
Тук оставям на Вашето въображение.
Бухтички на фурна
- 3 яйца
- 1 кофичка кисело мляко с 1 ч. л. сода
- 1 ч. л. захар
- 1/2 ч. л. сол
- Брашно, колкото поеме, за да стане много гъста каша
- Сирене на вкус
След замесване на съставките с помощта на супена лъжица се изсипват от сместа в намаслена тавичка и се пече.
Бананови мъфини с овесени ядки
- 2 банана
- 1 малка ябълка
- 2 с. л. кафява захар
- 4 с. л. ръжено брашно
- 2 с. л. овесени ядки
- 4 с. л. зехтин
- малко сода
- малко бакпулвер
Ябълката се настъргва на ренде, а бананите се намачкват. Към тях се добавят зехтина и овесените ядки. В друг съд се смесва брашното със содата, захарта и бакпулвера. Прибавете сухата към другата смес. Пече се на 200 градуса около 15-20 минути.
Бисквити с лимец, банан и фурми
- 1 банан
- 7-8 фурми
- 5 с. л. фини овесени ядки
- 1 и половин ч. ч. брашно от лимец
- 1/2 ч. л. сода
- 1 с. л. кокосово масло
Фурмите се накисват за малко в хладка вода и се белят. После намачкайте фурмите и банана с вилица до получаването на еднородна смес. Прибавете ги към останалите продукти и разбъркайте, докато се получи като тесто. Разточвате с точилка върху набрашнена повърхност и с формичка оформяте бисквитките. Наредете изрязаните формички в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
3. Предлагайте при въведено кисело мляко:
Класическата бебешка закуска – мляко с бисквити
- 4-6 обикновени или детски бисквити
- 100 гр. кисело мляко 2%-3%
Натрошете бисквитите на парченца и объркайте с киселото мляко. Изчакайте бисквитите да омекнат добре. Можете да добавите 1-2 чаени лъжички плодово пюре или намачкан с вилица банан или плод по Ваш избор.
Пресни плодове с кисело мляко
Ябълки, круши, банани, нектарини, праскови, кайсии... всичко, което се сетите (без цитруси) и Ви харесва или комбинация от тях. Развихрете въображението си тук. Препоръчвам първо да се пасират плодовете и след това да прибавите киселото мляко. В противен случай става като плодов гъст айрян.
4. Предлагайте при въведено яйце:
Запечени филийки с яйце
- бучка сирене (колкото кибритена кутийка)
- 1 яйце
- 2 филийки хляб
Намачкайте сиренето с вилица, добавете яйцето и със сместа намажете филийките, като преди това сте ги обогатили с тънък пласт масло, и запечете до златисто в парти грила или във фурната (включена само отгоре). В комбинация с чаша айрян много се харесва от всички деца. Забележка: Използвайте само жълтъка, ако детето е на възраст до 12 месеца.
Да не забравяме и другите разновидности на бързи филийки за закуска:
- Филийка хляб с масло и авокадо
- Филийка с пастет от авокадо и сирене
- Филийка с кашкавал, запечена на фурна или парти грил
Мили майки с дечица до 2 годишна възраст, ще се радвам да споделите Вашите идеи за закуски, и какво харесват Вашите мъници.