Тази статия е за елдата, диетите с елда и ефекта им върху нашето здраве, красота и благополучие. Диетата с елда е една от най-популярните монодиети. Тя е евтина и се счита за много ефективна - обещава да "загубите" от 2 до 9 кг тегло за 14 дни.
Всички описания на тази диета прославят елдата - те казват колко много ползи има и колко е полезна за здравето. Елдата е наистина полезна за Вашето здраве. Но това означава ли, че диетата с елда е полезна и за здравето?
Какво представлява елдата?
Малко странен въпрос, нали? Въпреки това, елдата не е истинско зърно, а псевдозърнена култура - семе, което се използва като зърнена култура, но не расте върху зърнени култури. Други често срещани псевдозърна включват киноа и амарант. Елдата се преработва в зърнени храни, брашно и юфка. Елдата е основна съставка в много традиционни европейски и азиатски ястия. Елдата не съдържа глутен, така че е подходяща за хора с непоносимост към глутен.
Елдата наистина е много здравословна храна, защото съдържа много минерали и антиоксиданти.
Хранителна стойност на елдата
Хранителната стойност на елдата е много по-висока от тази на много други зърнени култури. 100 грама сурова елда съдържа:
- Калории: 343
- Вода: 10%
- Белтъчини: 13.2 g
- Въглехидрати: 71,5 g
- Захар: 0 гр
- Фибри: 10 гр
- Мазнини: 3,4 g
Въглехидрати
Във варена елда около 20% от теглото са въглехидрати (под формата на нишесте). Елдата има нисък до среден гликемичен индекс (GI) и следователно не причинява нездравословни скокове на кръвната захар. Доказано е, че някои разтворими въглехидрати в елдата, като фагопиритол и D-хиро-инозитол, помагат за намаляване на скоковете на кръвната захар.
Целулоза
Фибрите съставляват 2,7% от теглото на варената елда (под формата на целулоза и лигнин). Фибрите не се преработват в нашия храносмилателен тракт, но имат много съществен ефект както върху нашето здраве, така и върху благосъстоянието (фибрите са храна за чревната микрофлора, от чието „добро самочувствие“ зависи нашият имунитет и чревно здраве, което помага за регулиране на съня, апетита, настроението...).
Протеин
Елдата съдържа малко количество протеин - това е около 3,4% от теглото на варената елда. Въпреки това. Благодарение на добре балансирания си аминокиселинен състав протеините на елдата са с високо качество. Те са особено богати на аминокиселините лизин и аргинин.
От друга страна, смилаемостта на протеина от елда е сравнително ниска поради наличието на анти-хранителни вещества като протеазни инхибитори и танини. Проучванията при животни показват, че протеинът от елда може да понижи холестерола в кръвта, да потисне образуването на камъни в жлъчката и да намали риска от рак на дебелото черво.
Витамини и минерали
Елдата съдържа повече минерали от например ориза, пшеницата и царевицата, но е бедна на витамини. Татарската елда обикновено съдържа повече хранителни вещества от обикновената елда. Най-често срещаните минерали в елдата са:
- Манган – важен за здравословния метаболизъм, растежа, развитието и антиоксидантната защита на тялото;
- Медта е основен микроелемент, който може да има благоприятен ефект върху здравето на сърцето (когато се приема в малки количества);
- Магнезий – може да намали риска от различни хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания;
- Желязо. Недостигът на желязо причинява анемия;
- Фосфор. Този минерал играе важна роля в растежа и поддържането на телесните тъкани.
Минералите, съдържащи се в елдата, се усвояват особено добре, тъй като в сравнение с други зърна, елдата съдържа относително малко фитинова киселина (инхибитор, който пречи на усвояването на минералите).
Растителни съединения
Елдата е богата на различни растителни съединения, които имат антиоксидантни свойства, а елдата съдържа повече от тях, отколкото например ечемик, овес, пшеница и ръж. Татарската елда съдържа повече антиоксиданти от обикновената елда. Основните растителни съединения в елдата са:
- Рутин – може да намали риска от рак и да подобри възпалението, кръвното налягане и липидния профил на кръвта;
- Кверцетин – може да има благоприятен ефект върху здравето, като намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания;
- Витексин. Проучванията върху животни показват, че витексинът може да подобри здравето, но прекомерната му консумация може да насърчи увеличаване на щитовидната жлеза;
- D-хиро-инозитол. Това е уникален вид разтворим въглехидрат, който понижава кръвната захар и може да помогне при диабет. Елдата е най-богатият източник на това растително съединение.
Диета с елда
Някои автори класифицират диетата с елда като детоксикираща. Въпреки това, тя е по-подходяща за определяне на моно-диета, тъй като замества всички останали храни с елда. Съответно можете да ядете елда само за закуска, обяд и вечеря. Менюто е доста монотонно. Въпреки че повечето хора обичат елдата, яденето само на елда в продължение на седмица или няколко седмици подред може да бъде доста предизвикателство. Това изисква много воля, както и добро здраве, защото колкото и здравословна да е елдата, тя не съдържа всичко, от което тялото ни се нуждае. Вероятността от недостиг на няколко хранителни вещества е доста висока. Може би затова диетата с елда има 3 варианта.
Монодиета с елда
Това е най-строгият тип диета с елда. В повечето случаи диетата продължава една седмица, през която можете да ядете 200 грама елда дневно без сол и подправки, да пиете вода, минерална вода или зелен чай и, за щастие, да приемате и витамини.
Дневната порция каша от елда трябва да се раздели на 3-4 дози, например:
- 50 грама за закуска;
- 100 грама за обяд;
- 50 грама за вечеря.
Зеленчуци, плодове и други закуски са забранени, както и пресни сокове и други напитки. Смята се също, че елдата ще бъде по-здравословна, ако се яде не варена, а задушена или набъбнала (залейте елдата с вряща вода и изчакайте 4-6 часа, докато набъбне). Споменава се и вариант на монодиетата с елда, при която можете да пиете само вода и да ядете само елда, но в неограничени количества.
Диета с елда и кефир
Тази опция за диета е малко по-малко строга, тъй като можете да добавите кефир или нискомаслено кисело мляко към елдата. Дали кефирът подобрява вкуса на дебелата, несолена елда е спорно, но поне тялото получава малко повече храна. От само себе си се разбира, че елдата трябва да се задуши, като се залее с кефир или кисело мляко.
Количеството елда не се променя - 200 грама на ден. Не се допускат други продукти освен зърнени храни и кефир. Диетата трябва да се спазва една седмица.
Елда-зеленчукова диета
В този вариант на диета елдата съставлява около 70 процента от менюто, а останалите 30 процента се състоят от сушени плодове, зеленчуци, варени яйца или дори постно месо. Това е най-здравословният вариант на диетата с елда, защото ако знаете какво правите, можете поне на теория да си осигурите всичко, от което тялото Ви се нуждае. Но загубата на тегло ще бъде по-малка, тъй като количеството консумирани калории обикновено е по-високо (в сравнение с монодиетата с елда и диетата с елда и кефир). Тъй като тази диета не е толкова драстична, колкото двата варианта на диета, споменати по-горе, се препоръчва да се придържате към нея в продължение на две седмици.
Примерно меню за диета с елда и зеленчуци
Като се има предвид, че елдата съставлява 70% от менюто, количеството елда на ден може да се намали от 200 на 150 грама, които трябва да се приемат на 2-3 приема. Останалите калории (около 170 kcal) се компенсират от други продукти. Менюто може да изглежда така:
- Закуска – каша от елда + кефир или каша от елда + ябълка или варено яйце + ябълка или омлет (от 1 яйце) + чай с шипка;
- Обяд – каша от елда + риба или каша от елда + задушено пилешко филе или каша от елда + зеленчукова салата или риба + зеленчукова салата;
- Снек - кефир или кисело мляко, или зеленчукова салата, или сушени плодове, или ябълка, или моркови;
- Вечеря - каша от елда + ябълка или каша от елда + кефир или чай от елда (или шипка) или варено яйце + зеленчуци.
Има малко разнообразие. Трябва обаче да запомните, че освен елда можете да приемате само около 170 калории на ден, което означава, че количеството допълнителна храна е много ограничено... За сравнение:
- Средно голяма ябълка = около 100 kcal;
- 100 г пилешко филе = около 115 kcal;
- 100 g сьомга = около 202 kcal.
Ефектът от диетата с елда върху здравето
Всяка диета, която елиминира цели групи храни, може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве и диетата с елда не е изключение. Основните проблеми са:
- Храносмилателни нарушения. Елдата съдържа много фибри, които помагат за активиране на чревната подвижност. Въпреки това, в някои случаи елдата може да причини запек;
- Загуба на мускулна маса (което забавя метаболизма ни). Яденето само на елда кара тялото да изпитва остър дефицит на протеини и мазнини и може да започне да разрушава мускулните клетки (мозъкът вярва, че мускулите могат да бъдат пожертвани, когато е необходима енергия или строителен материал за други органи);
- Недостиг на хранителни вещества. Въпреки че елдата съдържа някои витамини и минерали, много по-широка гама от витамини и минерали са необходими за ежедневните нужди. Следователно количеството хранителни вещества в тялото ще започне да намалява, което ще се прояви като:
- Чупливи нокти и коса;
- Намален имунитет и либидо;
- Влошаване на настроението;
- Постоянно усещане за умора;
Определено не трябва дори да мислите за диетата с елда, ако имате:
- Проблеми със стомашно-чревния тракт от всякаква тежест (гастрит, язва и др.);
- Диабет;
- Анемия;
- Депресия;
- Силен физически или психо-емоционален стрес;
- сте бременна или кърмите.
В заключение
Спазвайки диетата с елда, почти сигурно ще отслабнете, но колко от тази загуба на тегло ще дойде от мазнини е много голям въпрос. Загубата на тегло не се причинява от някакви специални свойства или ползи от елдата, а от намаляването на броя на консумираните калории поради лошо хранене. По този начин загубените килограми вероятно ще се върнат, може би дори в по-големи количества. Елдата като хранителен продукт несъмнено е много здравословна, но това не означава, че диетата с елда е и здравословна и че можем да бъдем здрави и пълни с енергия, като ядем само елда.
Въпреки факта, че елдата е богата на минерали, тя не съдържа мазнини и протеини в количествата, необходими за нормалното функциониране на тялото. Колкото по-дълго се измъчваме с тази диета, толкова по-голям е рискът от хранителни дефицити. Ако все пак искате да опитате тази диета, не се придържайте към нея повече от една седмица. Ако го следвате по-дълго, рискът от хранителни дефицити ще се увеличи значително.
Яжте вкусно, хранете се балансирано и бъдете здрави!
Оставете коментар