Въз основа на данни от изследвания има възможност пиенето на кафе да промени производството на инсулин и да повиши нивата на кръвната захар при пациенти с диабет – поне при хора с определена комбинация от гени и повишена чувствителност към кофеина.

Учените са открили връзка между консумацията на кафе и повишените нива на кръвната захар - според проучване хората с диабет тип 2, които приемат 500 mg кофеин дневно (еквивалентно на две чаши кафе или силен чай), имат по-високи нива на захар.

Тези проучвания директно противоречат на общоприетото схващане, че консумацията на кафе е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет. Това вероятно се дължи на факта, че тялото на различните хора реагира различно на пиенето на кафе.

Могат ли диабетиците да пият кафе?

Традиционно се смяташе, че пиещите кафе имат по-малък риск от развитие на диабет, но резултатите се основават на статистически анализ, а не на пряко експериментиране.Традиционно се смяташе, че пиещите кафе имат по-малък риск от развитие на диабет, но резултатите се основават на статистически анализ, а не на пряко експериментиране. Вероятно е имало вторични фактори.

По-нови проучвания са предназначени да изследват преките ефекти на кофеина върху тялото. По-специално, те установили, че веществото намалява инсулиновата чувствителност, което в резултат на това нарушава способността на тялото да използва глюкозата и се изразява в повишаване на нивата на кръвната захар.

Това заключение обаче също е двусмислено. Проучване от 2018 г. установило, че чувствителността към ефектите на кофеина се определя от работата на поне два гена - и телата на някои хора са в състояние да използват по-добре (и по-бързо) кофеина.

Изследвани дози

Основният проблем е различното количество кофеин в напитките. Невъзможно е да се предвиди колко точно се съдържа в чаша кафе или чай - зависи от сорта, както и от механизма на приготвяне.

Дозата, за която е доказано, че повишава нивата на кръвната захар, е 500 mg кофеин (в най-чистата му форма), което може да бъде колкото две чаши еспресо или литър воднисто кафе.

Механизмът на действие на кофеина

Механизмът на действие на кофеина се основава на блокирането на хормона аденозин и ензима фосфодиестераза. Въздействайки върху мозъка, аденозинът води до релаксация - обаче, когато пиете чай или кафе, това действие се блокира, като индиректно предизвиква ободряващ ефект.

В допълнение, кофеинът повишава нивото на адреналина - този хормон може да намали способността на телесните клетки да използват глюкоза, а също така може да повлияе на производството на инсулин (понижавайки го). Много обаче зависи от дозата и нивото на поносимост на организма.

Естествени антиоксиданти

Натуралният чай (особено зеленият чай) също съдържа мощни естествени антиоксиданти, наречени кахетини, които могат да повлияят на метаболизма.Съставът на натуралното кафе включва до няколкостотин различни компонента - предимно полифеноли и антиоксиданти.

Натуралният чай (особено зеленият чай) също съдържа мощни естествени антиоксиданти, наречени кахетини, които могат да повлияят на метаболизма.

Изследването на кафето обаче означаваше изследване на ефекта на кофеина в най-чистата му форма – за по-точни данни.

Практически препоръки

Важно е, че гореспоменатото проучване показа, че хората с диабет тип 2 след пиене на кафе променят реакцията на тялото си към приема на други въглехидратни храни - по-специално повишават по-силно нивата на кръвната захар и също така променят производството на инсулин.

В допълнение, проучване от 2017 г. показа, че чаша кофеиново кафе (срещу безкофеиново кафе) засяга вкусовите рецептори на хората – особено тяхната интерпретация на нивата на сладост на храната, като по този начин увеличава желанието за захар.

Вероятно подобен ефект може да възникне при употребата на подсладители. Теоретично някои от тях могат да провокират промени в процесите на производство на инсулин - тъй като тялото все още има сладък вкус.

Резултат

 хората с диабет тип 2 след пиене на кафе променят реакцията на тялото си към приема на други въглехидратни храни​​​​​​​В обяснителната бележка учените предполагат, че хората с диабет или преддиабет трябва да бъдат изключително внимателни относно употребата на кофеин, открит в чая и кафето - въпреки че добавят, че проучванията са проведени върху малък брой хора (14 субекта).

Ефектът на кофеина може да бъде особено силен, когато се консумира заедно с източници на сладък вкус, което означава както бързи въглехидрати, така и евентуално подсладители.

***
Въз основа на данни от изследвания има възможност пиенето на кафе да промени производството на инсулин и да повиши нивата на кръвната захар при пациенти с диабет – поне при хора с определена комбинация от гени и повишена чувствителност към кофеина.