Храната е полезна за тази част от тялото, на която прилича

На всички е известен изразът «Ти си това, което ядеш». Може пък в него да има повече скрит смисъл, отколкото ни се струва. Намерихме 9 продукта, по форма много приличащи на тази част от нашия организъм, за която са особено полезни. Например, ядката на ореха много прилича на мозък. Съвпадение? Възможно. Но далеч не е единственото:

Моркови – очи

Нарежете морков на шайбички и ще видите колко прилича на око, до най-малките линии, които имитират ириса. Вярно е, че наблягайки на моркови, помагате на очите си. В тях има витамини и антиоксиданти (бета-каротин например), които понижават риска от загуба на зрението в старческа възраст.

Орех – мозък

Формата на ореха много прилича на човешкия мозък с неговите ляво и дясно полукълба. И нищо чудно, че орехите се смятат за «храна за сивото вещество» – те съдържат висока концентрация на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които поддържат нормалното функциониране на мозъка.

Целина – кости

Дългите тънки стебла на целината приличат на костите и са много полезни за тях. Целината е източник на силиций, който регулира минерализацията на костите.

Авокадо – матка

Авокадото по форма прилича на матка и е много полезен за запазването на репродуктивното здраве. В авокадото се съдържа много фолиева киселина, която понижава риска от цервикална дисплазия.

Миди – мъжка полова жлеза

Изследванията показали, че мидите действително са много добри за мъжкото здраве. В тях се съдържа фолиева киселина и цинк, които могат значително да подобрят качеството на спермата.

Грейпфрут – гърди

Сходството с женска гръд на кръглия цитрусов плод може би е повече от случайност. В грейпфрута се съдържат така наречените «лимоноиди» – вещества, препятстващи образуването на ракови клетки в гърдите.

Домати – сърце

Разрежете домат наполовина, и ще видите множество камери, които напомнят структурата на сърцето. Изследванията показват, че благодарение на съдържанието на ликопен, доматите понижават риска от сърдечни заболявания. И ако добавите към този зеленчук малко мазнина – олио или авокадо, то усвоимостта на ликопена нараства почти десет пъти.

Червено вино – кръв

Напомнящото на кръв, червено вино е богато на антиоксиданти и полифеноли, включително и ресвератрол. Изпивайки малко червено вино, Вие получавате защита против лошия холестерол, който може да стане причина за сърдечни заболявания. Освен това виното има разреждащ кръвта ефект и препятства образуването на кръвни съсиреци.

Джинджифил – стомах

Джинджифилът прилича на стомаха и, както е известно, помага да се справим с гаденето. Той съдържа гингерол, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.