Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Фолат vs. фолиева киселина – има ли разлика?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Витамини и минерали, Хранителни добавки и продукти, Бременност и раждане | Все още няма коментари. | 1764 прегледа на този пост

Съдържание на Фолат vs. фолиева киселина – има ли разлика?


Фолат и фолиева киселина – какво предствавляват и кое е по-полезно за здравето?

Фолат vs. фолиева киселинаФолатът и фолиевата киселина представляват различни форми на витамин B9. Въпреки че има известна разлика между двете, техните имена често се използват като взаимозаменяеми. Всъщност често се срещат обърквания по отношение на фолата и фолиевата киселина, дори сред специалистите. Но осъзнаването на разликите между двете субстанции е важно, защото те нямат еднакъв ефект върху здравословното ни състояние.

Ползи от приема на витамин В9

Витамин B9 е важно за здравето хранително вещество, което в естествен вид се среща като фолат. Той служи за поддържането на различни функции в тялото като подпомагане на клетъчния растеж и образуване на ДНК. А ниските нива на фолат в организма водят до завишен риск от:

  • Сърдечни заболявания
  • Дефекти при новородени – ниските нива на фолиева киселина при бременни жени са свързани с нарушено развитие на плода като дефекти на невралната тръба
  • Рак

Поради тези причини, приемането на витамин B9 е задължителен елемент от здравословното хранене. Проблемът обаче е, че хранителните продукти и добавки обикновено има фолиева киселина, а не фолат.

Какво представлява Фолатът?

Фолатът всъщност е витамин В9 в естествена форма. Наименованието му произлиза от латински и думата "фолиум", което означава листо. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите храни, естествени източници на фолат. Фолатът всъщност е родово наименование за група сродни съединения с подобни хранителни свойства. Активната форма на витамин В9 е фолат, известен като левофолинова киселина или 5-метилтетрахидрофолат, който се преобразува в 5-MTHF в храносмилателната система, а след това преминава в тази си форма в кръвния поток.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина представлява синтетичната форма на витамин B9, известна също като птероилмоноглутамова киселина. Тя се използва в хранителни добавки и се прибавя към преработени хранителни продукти като брашно и зърнени закуски.

В продължение на дълги години се смята, че фолиевата киселина се абсорбира много по-добре от естествения фолат. Въпреки това диета, включваща разнообразие от богати на фолат храни, е почти толкова ефективна.

За разлика от повечето фолати, фолиевата киселина не се преобразува в активната форма на витамин B9 така лесно в храносмилателната система – това се случва в черния дроб или в други тъкани. И все пак този процес е бавен и неефективен, тъй като след приема на добавка от фолиева киселина, отнема време тялото да я превърне в 5-MTHF. Дори малка доза от 200-400 микрограма на ден може да не бъде напълно метаболизирана до следващата доза, което пък води до още по-сериозни проблеми. За да се избегне неметаболизирането на фолиевата киселина, е необходимо тя да се приема в съчетание с други витамина от група B като витамин B6.

Какви могат да бъдат вредите от неметаболизирана фолиева киселина?

Няколко проучвания показват, че хронично повишените нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето. Кои са те?

  • Повишен риск от ракови заболявания;
  • Ускорен растеж на преканцерозни лезии;
  • Недостиг на В12, който е труден за установяване;
  • Деменция;
  • Нарушена нервна функция.

Естествени източници на фолатКой е най-здравословният източник на витамин B9?

Най-добре е да приемате необходимото количество витамин B9 чрез храна. Най-здравословните хранителни източници на ценния витамин са зеленолистните зеленчуци например спанакът и марулята, а също аспержите, авокадото и брюкселското зеле. А ако е необходимо да приемате добавки, метиловият фолат е по-здравословната алтернатива на фолиевата киселина.

Разлики между фолата и фолиевата киселина

Докато фолатът се среща в естествена форма в храните, фолиевата киселина е синтетична. 

Изглежда, че човешкото тяло не обработва много добре фолиевата киселина и има проблеми при преобразуването на веществото в активна форма на витамин В9, което може може да доведе до натрупване на неметаболизирана фолиева киселина с отрицателни последици за здравето. За щастие, има много алтернативи на фолиевата киселина, които включват добавки от метил фолат и огромно разнообразие от здравословни храни.

Фолат vs. фолиева киселина – има ли разлика? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™