Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ако Вие сте родител на дете с псориазис – това е за Вас!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Ако Вие сте родител на дете с псориазис – това е за Вас!


Псориазис при децата – 11 съвета към родителите

В тази статия ще дадем някои съвети на родителите, децата на които страдат от тази сложна болест, оставяща отпечатък не само върху младите пациенти, но и върху техните роднини.

Псориазис е заболяване, което порзява кожата и може да причини ужасни обриви, сърбеж, раздразнение.

Наскоро попаднахме на една тема в „мрежата“, където родителите обсъждат най-различни методи за лечение на псориазис при децата, от медикаментозни до народни. Трябва да знаете, че лечението трябва да зависи от стадия, типа и от това как протича болестта. Няма универсално лечение за всички, защото трябва да се лекува не болестта, а пациентът. И в случая с псориазиса тази неписана истина е актуална, както никога досега.

От време на време в интернет, по телевизията и в списанията се появява информация за това, че се е появило ново уникално средство за лечение на псориазис. Ту някакъв чичко в бял халат казва от екрана колко бързо ще отминат всички симптоми, ту във форумите ще се появи някой нов член, който ще разкаже колко бързо и без никакви проблеми е излекувал детето си с някакво чудо, споменавайки и името му (преди всичко с цел търговия). Родителите, които биха направили всичко за детето си, се подвеждат от такива реклами и купуват скъпи и, за съжаление, рядко помагащи средства.

Защо „рядко помагащи“? Защото псориазисът по кожата е различни видове. И лечението, което е помогнало на Петя, за Ани е съвсем неподходящо, а при Сашко даже ще обостри състоянието и нещата след лечението може по-скоро да се влоши, отколкото да се подобри. Да не говорим, че родителите на Петя може да открият след определено време, че вчерашната спасителна терапия е спряла да действа. И това е така, защото на различните стадии и при различните форми псориазисът се лекува по различен начин. При това една форма се лекува по един начин, а друга – по съвсем друг.

Какви видове псориазис има?

По разпространение

 1. Ограничен псориазис – обривите са само в една област (например окосмената част на главата).
 2. Разпространен псориазис – обривите за на два или повече участъци от кожата.
 3. Универсален псориазис – в този случай са засегнати всички области на кожата, но има светли пространства.
 4. Еритродермия – най-тежкият за пациента вариант, когато кожата е поразена напълно, без светли участъци.

По стадий

 1. Просиазис се класифицира по вид, стадий и тип лечение.Прогресиращ стадий – появяват се нови обриви, а старите се уголемяват.
 2. Стационарен стадий – няма нови обриви, старите не се уголемяват, всичко е стабилно.
 3. Стадий на регресия – обривите постепенно преминават или се смаляват.
 4. Пълна или непълна ремисия – няма обриви, но може да останат така наречените „дежурни“ петна.

И тук е важно да знаете, че в прогресиращия стадий е изключително нежелателно да използвате дразнещи средства (например съдържащи катран). Стационарният стадий се лекува много по-различно от прогресиращия.

По типа лечение

 1. Появил се за първи път.
 2. Зимен.
 3. Летен.
 4. Недиференциран (неопределен).
 5. Непрекъснато рецидивиращ.

Типът на протичане на псориазиса се определя спрямо времето, по което най-често при детето се получава обостряне. Повечето деца са със зимен тип, който е най-добрият за лечение.

Причините за псориазис са различни при различните деца, важно е да се предприеме адекватно лечение на болестта.Това класифициране съвсем не е пълно и отразява само най-важните за лечението особености, но родителите няма нужда да разбират от тези неща, важно е да разбират, че лечението, предписано за някое друго дете, или, още повече, за някой възрастен, е по-вероятно да не помогне и дори да навреди на детето им. Затова с типа, формата и стадия на болестта трябва да се занимава квалифициран дерматолог.

Може ли псориазисът да се излекува завинаги? Точно, кратко и ясно: както и повечето хронични болести – НЕ. Целта на лечението е да се постигне колкото се може по-продължителна ремисия, да няма усложнения.

Нещо, което ние можем да предложим, са продуктите на Salcura от серията Bioskin Junior, в които не се съдържат синтетични съставки, разработени са специално за удовлетворяване нуждите на сухата и чувствителна кожа при децата и са много подходящи при псориазис, а също и при дерматит или екзема, защото съставките им подхранват болната кожа, овлажняват я, с което ще облекчат възпалената кожа и зачервяването, ще намалят сухотата и ще поддържат здравето на кожата на Вашето дете. Можете да разгледате всички продукти на Salcura ТУК и да изберете най-подходящите продукти за Вашето дете.

Като цяло трябва да кажем, че при адекватно поведение от страна на родителите псориазисът не е проблем, който да пречи на пълноценния живот и обучение на детето. Но при самолечение, особено с новите и модерни средства… Е, искрено се надяваме, че сред читателите ни няма такива експериментатори.

И така, вече изяснихме, първото, което трябва да направите, ако на детето Ви са му открили или подозирате, че има псориазис, е да намерите добър дерматолог. А докато го търсите, трябва да спазвате някои общи правила, които, за разлика от средствата-чудо, са прости и няма да му навредят.

 • Трябва да къпете болното от псориазис дете по-често, хигиената е приятел в този случай. Тук е важно да използвате топла вода, без да променяте температурата към гореща или студена (каляването и горещият душ са част от индивидуалното предписано лечение).
 • При къпане на детето не използвайте четки, твърди гъби за баня, антибактериални сапуни или специални шампоани. Всички лечебни препарати се въвеждат строго по предписанието на лекар. Еднозначно „НЕ“ на твърдите хавлии. След къпане кожата на детето се попива с мека, пухена кърпа и върху влажната кожа се нанася неутрално хидратиращо средство.
 • Кожата на детето се овлажнява след всяко къпане. Използването на неутрални овлажняващи средства при ремисия позволява да се избегне прекомерната сухота на кожата и често предотвратява рецидивите.
 • Съвети за справяне и облекчаване симптомите на псориазис при децата.Детето трябва да спазва диета, ако сте забелязали връзка между обострянето на псориазиса и определени храни. Някои автори казват, че трябва да се ограничи консумацията на белтъчини, съветват да се консумира повече риба. Има статии, в които се казва, че трябва да се наблегне на бялото пуешко месо. Но трябва да знаете, че няма точни научни доказателства за това кои храни са полезни и кои са вредни за детето с псориазис. Храненето трябва да е разнообразно. Но има индивидуални особености, когато след един или друг вид храна се появяват или се усилват обривите. Ако сте забелязали, че след бонбон, цитрусов плод или мазна храна състоянието на детето се обостря, трябва да изключите временно определения вид храна от менюто на детето и задължително да го заведете на гастроентеролог. Защото едни или други храни влияят само косвено на псориазиса, като провокират обостряне на бавно протичащи проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Трябва да кажете „НЕ“ на кариеса, отита, тонзилита и т.н. Задължително трябва да се лекуват болните зъби, уши и нос на детето. Всяко хронично възпаление може да доведе до постоянно обостряне на псориазиса.
 • Обличайте детето със свободни дрехи от естествени, но не „боцкащи“ материи. Детето не трябва да носи на голо пуловери, вълнени чорапи и тям подобни. Ако детето Ви страда от псориазис, трябва да се откажете тотално от синтетичните материи. Коланите не трябва да стискат и да се трият в кожата.
 • Не прекалявайте с прекаленото облъчване на детето, преди да се консултирате с лекар. Най-често лекарите препоръчват ултравиолетови лъчи и препичане на слънце, но за определен процент от болните от псориазис облъчването е противопоказано. Освен това слънчевите изгаряния могат да предизвикат обостряне.
 • Не преохлаждайте детето в студеното време от годината, трябва да се избягват острите респираторни инфекции.
 • Обръщайте повече внимание на въпроса с лекарствата, които приема детето. Най-добре е да съгласувате с дерматолога всички лекарства, билки, добавки и витамини, които получава детето. Някои препарати, препоръчвани често в аптеките при обриви с мотива, че са безвредни, могат да окажат негативно влияние на протичането на болестта. Задължително записвайте имената на всички препарати, изписани от други лекари, и ги показвайте на дерматолога, той трябва да ги взема предвид при предписване на лечение.
 • При обостряне трябва да се избягват травмите, драскотините, порязванията. Работата е там, че при децата и възрастните с псориазис работи специален механизъм с научното име „изиморфна реакция“, или феноменът на Кьобнер. Същността ѝ се изразява в това, че при прогресиране на псориазиса зарастването при порязване, изгаряне, драскотини и други травми по кожата се случва с образуване на нови обриви.
 • Пазете нервите. Постоянните стресове, притесненията заради оценките в училище, твърдият контрол на поведението на детето, конфликтите в училище не са здравословни за родителите, а при малкото дете с псориазис могат да предизвикат прогресиране на болестта. Бъдете по-добри! Приемете го като лекарска препоръка!
Ако Вие сте родител на дете с псориазис – това е за Вас! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™