Какво е Целина?
Целина – един изключително полезен зеленчук, който се е използвал и като природно лекарство. Още в древността с нея са лекували жлъчни заболявания, физическо изтощение и измръзвания. Целината намира приложение в народната медицина, където често се използва като диуретик при трудно уриниране, тъй като има леко слабително и тонизиращо средство.
Какво съдържа целината?
За лечение се използва обикновено зелената надземна част, семето и особено корените. Листата на целината съдържат етерично масло, много витамин С и калий, провитамин А, глюкозида апигенин, фурокумарин, малко оксалова киселина и витамин В и РР. От листата и стеблата на този полезен зеленчук може да се приготви лечебен сок.
Кореноплодните растения са най-често използваните за лечения зеленчуци. Това е така, защото в състава им влизат над 80 вещества, от които най-важните са витамин А, В, С, минерали, белтъчини, флавоноиди и още много други.
Лечебното действие на целината върху организма е многостранно, тъй като може да извлича водата, успокоява болките и възпаленията, укрепва капилярите, стимулира централната нервна система, възбужда апетита и стомашните сокове и улеснява храносмилането, активира обмяната на веществата, дава сили, има противомикробно и жлъчегонно действие.
Отвара от целина: 500 гр. настърган корен се вари в 1 л. вода до изпаряване на половината. След като течността се прецеди, изпийте на три пъти по време на хранене.