Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Болести по кожата – видове, причини, диагностика – част 1

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 4963 прегледа на този пост

Съдържание на Болести по кожата – видове, причини, диагностика – част 1


Най-разпространените болести, поразяващи кожата

Казват, че очите са огледалото на душата. А кожата на човека, освен неговото душевно състояние, отразява и здравето на целия му организъм. Освен това кожата на човек е подложена на различни неблагоприятни въздействия от факторите на околната среда.

Особеностите на строежа на кожата и много от външните и вътрешните фактори, които и въздействат, обуславят многообразието на кожните болести. Много кожни патологии са резултат от въздействието на биологични фактори: микроскопични гъбички, животински паразити, вируси. Болестите на кожата най-често причиняват морални страдания, защото за разлика от другите болести, те имат външно проявление. Екзема, дерматити, невродерматити, уртикария, херпес зостер, стрептодермия, бактериални, гъбични и вирусни увреждания, демотикоза, молускум контагиозум и други заболявания по кожата се поддават успешно на лечение.

Акнето е хронично възпалително заболяване на мастните жлези, което възниква в резултат на повишена производителност на кожна мазнина.Основни заболявания:

Акне

Акнето е хронично възпалително заболяване на мастните жлези, което възниква в резултат на повишена производителност на кожна мазнина.

  • Акнето се среща при много хора, независимо от възрастта им контингента. Ако говорим за невъзпалително акне (комедони), то тези проблеми ги има почти всеки млад човек.
  • Локализирани пъпки по лицето, гърба, а също и на откритите участъци от тялото (деколтето, раменете) създават психологични комплекси, които придават неувереност.
  • Самостоятелното експериментиране с много рекламирани средства срещу акне често води до устойчивост на провежданото медикаментозно лечение.
  • Външната проява е отражение на вътрешни проблеми.
  • Изясняването на причината за акнето по лицето и по тялото е много важно, защото тези обриви са своеобразен маркер за обменни нарушения в организма.

Псориазис

Псориазисът е хронично неинфекциозно заболяване, което най-често се проявява като обрив и лющене на кожата.Псориазисът е хронично неинфекциозно заболяване, което най-често се проявява като обрив и лющене на кожата.

От псориазис страдат около 4% от населението на Земята. Той може да се развива във всяка възраст от момента на раждането до дълбока старост, но най-често псориазисът „обича“ младите. За това свидетелства фактът, че 70% от пациентите, заболяват от псориазис във възраст до 20 години.

Ако по кожата се появи обрив, който прилича на псориазис, трябва да се обърнете към дерматолог. Този вид възпаления представляват люспести плаки с различни размери. При това плаките могат да са по лактите, коленете, окосмената част на главата или по други части на тялото. Само дерматолог може да постави точна диагноза и в зависимост от формата му да назначи лечение.

Какво е розацея?

Розацея е хронично кожно заболяване, чиито основни признаци са зачервяване на кожата и образуване на туберкули, гнойни пъпки и други обриви по лицето. Около половината случаи на розацея са съпроводени с увреждане на очите.

Причини за розацея и демодекоза. Какво е демодекоза?

Предполага се, че в основата на развитието на розацея лежи повишена чувствителност на съдовете на лицето към различни въздействия.Точната причина за розацея и до днес не е установена. Предполага се, че в основата на развитието на розацея лежи повишена чувствителност на съдовете на лицето към различни въздействия. При болните от розацея повърхностните артерии на кожата се разширяват в отговор на дразнители, които при здравите хора обикновено не предизвикват никаква реакция.

По-рано се смяташе, че основната причина за розацея е микроскопичен кърлеж, обитаващ кожата на лицето, в мастните жлези на космените фоликули. Предполагало се е, че „подкожният кърлеж“ предизвиква особено заболяване – демодекоза, което провокира розацея. Днес знаем, че демодекозата може да се срещне и при съвсем здрави хора. Тя може да бъде не причина, а следствие от кожни изменения.

Друга теория, свързваща розацеята с гастрита, обяснява развитието на розацея под влиянието на бактерия, която се смята за виновник за гастрита – Helicobacter pylori.

Кой най-често страда от розацея? Рискови фактори.

Розацеята най-често поразява жените в околоменструалния период, като цяло от нея заболяват хора и от двата пола около 30-50 годишна възраст. Рисковите фактори за развитието на тази патология са:

  • Болести на стомашно-чревния тракт (най-вече гастрит)
  • Нарушения в работата на ендокринната система (недостатъчност на яйчниците, менопауза, захарен диабет и други)
  • Нарушения в имунитета

Хубаво е да се замислите дали не заболявате от розацея, ако леко или много често лицето Ви се зачервява, ако забелязвате силно зачервяване при използването на горещи напитки, люта храна и алкохол, или при много студено или много горещо време.

Какво да правите при розацея?

Розацеята може да прогресира и да премине в по-тежки стадии, които трудно се поддават на лечение: силно разширяване на съдовете, ринофима. Затова появата на розови обриви е причина за незабавно посещение на дерматолог.

Запознайте се с причините за пърхота и как да се избавите от него, а също и с причините, провокиращи появата на кожните болести в продължението на нашата статия.

Болести по кожата – видове, причини, диагностика – част 1 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™