Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

20 психологически факта, които не сте знаели за себе си – част 1

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини | Все още няма коментари. | 5750 прегледа на този пост

Съдържание на 20 психологически факта, които не сте знаели за себе си – част 1


Човешката психика си остава една от най-големите загадки на света.

Макар, че учените откриха много интересни факти за човешката психика и даже могат да предсказват поведението ни, изхождайки от някои правила, много още остава непознато.

Знаете ли Вие, колко са грешни Вашите спомени, колко дълго се формират Вашите навици или количеството приятели, които можете да имате? Ето Ви някои психологически факти, които ще Ви помогнат да опознаете по-добре себе си. 

Човешки психологически процеси 

1. Страдате ли от „слепота на невниманието”?

Има един експеримент, който се нарича „невидимата горила”. Пускат Ви един футболен мач и Вие трябва да преброите пасовете, които ще направят играчите в бяло. Идеята е в това, че ние често сме слепи за неща, които се случват буквално под носа ни, ако сме задълбочени в някаква задача. В даденият пример човек в костюм на горила минава през групата играчи, спира се за малко и излиза. Участниците в експеримента, заети да броят пасовете, често не забелязват горилата. А тези, които знаят за нея, стават още по-невнимателни и пропускат други промени.

2. Вие можете да запомните само 3-4 елемента едновременно.

Има правило „магическото число 7 плюс/минус 2”, съгласно което човек не може да запамети повече от 5 до 9 блока информация едновременно. По-голямата част от информацията в кратковременната памет се запазва 20-30 секунди, след което бързо я забравяме, ако не я повтаряме отново и отново.

Макар че повечето хора могат да задържат в паметта си около 7 цифри за кратък период, практически за всички ни е сложно да задържим в ума си 10 цифри.

Последните изследвания показват, че сме способни за запаметим още по-малко: около 3-4 блока информация едновременно. И макар че се стараем да групираме данните, които получаваме, нашата кратковременна памет си остава достатъчно ограничена. Така например телефонният номер е разбит на няколко групи числа, за да можем да го запаметим по-лесно.

3. Ние не възприемаме комбинацията от червено и синьо

Макар че тези цветове се използват в много национални флагове, червеният и синият се възприемат трудно от нашето зрение, когато се намират един до друг. Това се случва заради ефекта, наричан «хромостереопсис», който води до това, че някои цветове «изпъкват», а други се отдалечават. Това предизвиква раздразнение и умора на очите. Най-силно този ефект се получава при съчетанието на червен и син цвят, а също и червен и зелен цвят.

4. Вие виждате нещата по по-различен начин, отколкото ги възприемате.

Според изследване на Кембриджския университет, „не е важно в какъв ред са разположени буквите в думата. Най-важното е първата и последната буква да са на местата си”. Дори ако другите букви са разместени, Вие ще можете да прочетете изречението. Дължи се на това, че човешкият мозък не чете всяка буква, а думата като цяло. Той постоянно обработва информация, която получава от сетивата, и това как възприемате информацията (думата) по правило се отличава от това, което виждате (объркани букви). 

5. Вие сте в състояние да задържите вниманието си за около 10 минути.

Дори и ако се намирате на събрание, темата Ви интересува и човекът говори интересно, то максималното внимание, което сте способни да поддържате, е за около 7-10 минути. След това вниманието Ви ще започне да отслабва и трябва да направите почивка, за да може после да задържите интереса си. 
 

6. Способността да отлагаме удоволствието се появява още през детството

Способността Ви да забавите незабавното удовлетворение на своите желания се проявява в ранна детска възраст. Хората, които от ранна възраст може да отложат удоволствието, по-добре се учат в училище и по-добре се справят със стреса и чувството на неудовлетвореност.

7. Отдаваме се на мечти в 30 % от времето

Обичате ли да витаете в облаците? Според психолозите всички ние обичаме да мечтаем, най-малко през 30% от времето. Някои от нас още повече време, което не винаги е лошо. Учените са на мнение, че хората, които обичат да мечтаят, са по-изобретателни и по-добре се справят с различни проблеми.

8. Навикът се формира в течение на 66 дни

Учените, изучаващи за какво време тези или онези действия се превръщат в навик, изяснили, че средно са ни нужни около 66 дена. 

Колкото е по-сложно поведението, което искаме да добием, толкова повече време ще ни е необходимо. И така, на тези, които искат да добият навик да правят физически упражнения, ще им трябва 1,5 пъти повече време, за да стане автоматично, отколкото на тези, които искат да свикнат да ядат на обяд плодове. Дори ако пропуснете ден или два, това няма да повлияе на времето за добиване на навик, но повече пропуснати дни подред може да забави процеса.

9. Вие надценявате Вашата реакция на бъдещи събития 

Ние не можем добре да предсказваме бъдещето. Ако трябва да сме точни, ние надценяваме нашите реакции на бъдещи събития, били то приятни или не толкова. Изследвания показали, че хората смятат, че положителните събития като сватба или печалба ще ги направят по-щастливи, отколкото се е случило в действителност. Аналогично, смятаме, че негативните събития като загуба на работа или нещастен случай ще предизвикат по-голяма потиснатост, отколкото в действителност.

10. Обвинявате друг човек, а не ситуацията (и ситуацията, а не себе си)

Спомнете си, когато сте чакали някого на среща, а той е закъснявал. Обяснявали сте си неговото закъснение по-скоро с безотговорност и разпиляност. В същата ситуация своето закъснение сте приписвали на външни обстоятелства (като задръстване например). В психологията това се нарича „фундаментална грешка на приписване” – т. е. склонност да обясняваме поведението на другите хора с характера им, а собственото си поведение – с външни фактори („нямах избор”, „не ми провървя”). За съжаление, даже осъзнавайки склонността си да правим несправедливи заключения, ние продължаваме да вършим тази фундаментална грешка.
20 психологически факта, които не сте знаели за себе си – част 1 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™