Най-предпочитани в тази категория
Витамин B комплекс е набор от вещества, които са отговорни за осигуряването на енергия на всяка клетка в тялото, образуването на нови градивни съединения, метаболизма и функционирането на нервната система. Трудно е да се оцени броят на процесите, в които участват витамините от В комплекс.
Какво е Витамин B комплекс?
Витамин В комплекс не е единичен витамин, а набор от няколко различни вещества от групата на водоразтворимите витамини.
Всеки витамин от В комплекс има своя специфична роля, но всички те участват в клетъчния метаболизъм, производството на енергия от хранителни вещества и функционирането на нервната система, както и на мозъка. Тези общи функции са причината отделните витамини от група В да бъдат групирани и наречени B комплекс.
Комплексът от витамини B отговаря за:
- Функционирането на имунната система, както и на всяка клетка в тялото;
- Растежа на червените кръвни клетки;
- Енергийното снабдяване на клетките;
- Мозъчната функция;
- Храносмилането;
- Апетита;
- Производството на хормони;
- Производството на холестерол;
- Сърдечно-съдовата функция;
- Мускулен тонус;
- Развитие на мозъка на плода по време на бременност;
- Облекчаване на гаденето при бременни жени;
- Повишаване на нивата на тестостерон при мъжете.
Какво е действието на отделните витамини В комплекс?
- Витамин B1 (тиамин) е коензим в метаболизма на аминокиселините и въглехидратите, необходими за производството на енергия. Участва в предаването на нервните импулси. Големи количества витамин В1 се намират в тъканите, които интензивно консумират енергия - скелетната мускулатура, сърдечният мускул, мозъкът, черният дроб и бъбреците;
- Витамин B2 (рибофлавин) участва в освобождаването на енергия, складирана в хранителните вещества, и в окислително-редукционните процеси;
- Витамин B3 (ниацин) произвежда важните коензими NAD и NADP, които участват в над 50 окислително-редукционни реакции. Той също така участва в аеробното и анаеробното производство на енергия, производството на мастни киселини, холестерол, полови хормони и кортизол, както и възстановяването на ДНК;
- Витамин B5 (пантотенова киселина) е компонент на коензим А (CoA), който участва в множество трансформации, свързани с енергийния метаболизъм на тялото. Пантотеновата киселина участва в производството на холестерол, стероидни хормони, витамини А и D, хемоглобин и невротрансмитери;
- Витамин B6 (пиридоксин) е кофактор за повече от 100 ензима, които участват основно в метаболизма на аминокиселините, гликогенолизата, глюконеогенезата и мазнините, както и в синтеза на хема- и невротрансмитерите;
- Витамин B7 (биотин) е компонент на много ензими, участващи в различни метаболитни процеси. Биотинът влияе върху правилното развитие на организма, както и върху състоянието на кожата и растежа на косата;
- Витамин B9 (фолиева киселина) е от съществено значение за синтеза на ДНК, метилирането на протеини и ДНК, производството на фосфолипиди, протеини и кръвни клетки. Без витамин В9 правилният растеж и развитие на организма са невъзможни. Витамин B9 е особено важен по време на бременност и неговият дефицит е отговорен за дефекти в нервната система на плода;
- Витамин B12 (кобаламин), заедно с витамин B9, участва в производството на червени и бели кръвни клетки, генетичен материал, аминокиселини и протеини на костния мозък. Участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините. Осигурява правилната функция на нервната система и храносмилателния тракт.
Най-добрите източници на витамин В в храната са:
- В1 – месо, черен дроб, месни продукти, варива, пълнозърнести продукти, ядки;
- B2 – мляко, зряло сирене, извара, яйца, карантии, пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци;
- B3 – черен дроб, месо, риба, фъстъци, пълнозърнести продукти (само около 25% от ниацина се абсорбира от растителни източници);
- B5 – месо, риба, пълнозърнести храни, сухи варива;
- В6 – риба (предимно мазна морска риба), месо, черен дроб, варива, ядки, семена, чесън, джинджифил, пълнозърнести храни, кафяв ориз, банани, червени чушки, кисело зеле, картофи;
- B7 – мляко, зеленчуци, месо, зърнени храни, яйца;
- B9 – зеленолистни зеленчуци, зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол, сушени варива, черен дроб, яйца;
- B12 – месо, риба, млечни продукти, вътрешности.
Ако не получавате достатъчно от всеки витамин B или ако изпитвате симптоми на дефицит на витамин B, помислете за приемане на добавка B-комплекс. Както подсказва името, продукт от В-комплекс осигурява всички основни витамини от група В, от които се нуждаете, без да е необходимо да приемате осем различни добавки.