Концентратът на млечния протеин е концентриран млечен продукт, който съдържа 40-90% млечен белтък. В състава му влизат мицеларен казеин, суроватъчни и биологично-активни протеини в същата пропорция, както и в млякото. За получаването на концентрат на млечния белтък, на първо място, млякото се разделя на каймак и обезмаслено мляко.
След това обезмасленото мляко се фракционира с използване на ултрафилтрация, за да се създаде обезмаслен концентрат, в който се намалява нивото на лактоза. Този процес разделя млечните компоненти в зависимост от техния молекулярен размер. Млякото се пропуска през мембрани, чрез които се филтрират лактозата, минералните вещества и водата. Казеинът и суроватъчните протеини, обаче, не преминават през мембраната, заради големия размер на молекулите им. Останалата смес се изсушава да получаването на прахообразна смес.
В зависимост от назначението на крайния продукт, за производството на млечен концентрат могат да бъдат използвани различни режими на топлинна обработка. Продуктите, изготвяни при ниски температури притежават най-добри биологични свойства.
В състава на Суроватъчен протеин влизат незаменими аминокиселини, както и такива с разклонена верига (ВСАА): валин, левцин и изолевцин, поради което превъзхожда всички останали животински и растителни протеини. Освен това, около 14% от белтъците на млечната суроватка се намират във вид на продукти от хидролиза (ди-, три- и полипептиди).
Като хранителна добавка концентратът Сypoвaтъчeн протеин 454 гр от Haya Labs на изгодна цена е най-търсената и най-разпространена форма на суроватъчен белтък, смята се за най-популярната спортна добавка и се използва в бодибилдинга за натрупване на мускулна маса, при отслабване и за поддържане на добра физическа форма. Протеините на млечната суроватка (лакталбумин, лактоглобулин и имуноглобулин) са с най-бърза скорост на разпадане.
Концентрацията на аминокиселини и пептиди в кръвта рязко нараства още по време на първия час след приема на този протеин. При това не се променя киселинообразуващата функция на стомаха, което изключва нарушението на неговата работа и образуването на газове. Усвояването на Whey Protein е изключително бързо, той значително превъзхожда яйчния, соевия, говеждия и рибния по отношение на подобряване на реакциите на клетъчно и хормонално ниво, като имуностимулиращото му действие е свързано с неговия аминокиселинен състав - Суроватъчен протеин съдържа необходимите аминокиселини в нужното количество.
Освен това е доказано, че той повишава нивото на глутатион - един от най-важните антиоксиданти в организма, а също така понижава нивото на холестерол в кръвта. Оптимално време за прием на Whey Protein за натрупване на мускулна маса:
Повечето хора спят средно 7-8 часа в денонощие. Когато организмът през този период не получава храна, започва да използва резервни източници на енергии, тоест: гликоген от черния дроб и мускулите, и аминокиселини, които получава за сметка на разрушение на мускулите. Освен това, сутрин се повишава изработката на хормона кортизол, вследствие на което започва процес на катаболизъм на мускулна тъкан, за предотвратяването на който е необходимо приемането на порция бърз протеин. Суроватъчен протеин е най-добрият избор в този случай.
При натрупване на мускулна маса е важно да се създадат условия, при които аминокиселинният запас непрекъснато ще се запълва.
Освен обичайния прием на храна 2 часа преди тренировка, е добре да се приеме неголяма порция „бърз“ Whey Protein. Ако по време на фитнес в кръвта няма висока концентрация на аминокиселини, организмът ще разгражда мускулен протеин и ще го използва за обезпечаване на своите енергетични нужди.
В този момент тялото особено добре усвоява хранителните вещества. Запасите от гликоген са изчерпани, концентрацията на аминокиселини и захарта в кръвта са ниски. За най-бързо запълване на изхабените въглеводородни запаси и бързо повишаване на нивото на аминокиселини, непосредствено след тренировка, е препоръчителна употребата на Whey Protein.
Разпространено е мнение, че приемът на храна преди сън води до натрупването на мазнини в организма. Това твърдение е оправдано по отношение на употребата на въглеводороди и мазнини, но не и по повод на протеините (особено при физически-активните хора). През следващите 6-8 часа не се приема храна и тялото няма да получава необходимите за растеж и възстановяване аминокиселини.
All Natural Whey Protein 454 гр от Haya Labs за натрупване на маса:
Произведено в: САЩ
Начин на употреба: Приемайте по 1 доза (32 грама) 3 пъти дневно, за предпочитане след тренировка
Дозировка: 1 мерителна лъжичка=32 грама
Дози в опаковка: 14
Състав в 1 доза (32 грама) за вкус ванилия | Стойност | %ПДД |
Калории от които мазнини | 112 ккал 4 ккал | |
Общо мазнини Наситени мазнини Трансмазнини | 0,5 гр 0,5 гр 0 гр | 1% 3% 0% |
Холестерол | 40 мг | 13% |
Натрий | 50 мг | 2% |
Въглехидрати Диетични фибри Захари | 2 гр 0 гр 1 гр | 1% 0% ** |
Протеин | 25 гр | 50% |
Витамин А | 0 мг | 0% |
Витамин С | 0 мг | 0% |
Калций | 120 мг | 12% |
Желязо | 2,5 мг | 14% |
† Дневните дози са базирани на 2000 калории.
** Daily Value не е установено.
Други съставки: концентрат на суроватъчен протеин, натурален ванилов овкусител, соев лецитин (0,2%), стевия (0,12%).
Важно: Не използвайте, ако някое уплътнение е счупено или липсва! Дръжте далеч от деца!