Храносмилането е процес на механично и химично преработване на храната до вид, в който тя може да бъде усвоена от организма. В действителност, хранителните макромолекули се разграждат на по-малки молекули благодарение на различни храносмилателни сокове. Под влияние на последните хранителните вещества се разграждат до своите основни, разтворими във вода градивни елементи и едва тогава се всмукват, разнасят се с кръвта и се усвояват от организма.
Газове, подуване на корема, оригване, загуба на апетит, гадене и дискомфорт могат да бъдат едни от по-сериозните състояния на лошото храносмилане. Това се нарича още диспепсия. Хроничната диспепсия трябва да бъде диагностицирана от лекар специалист, защото основната причина може да бъде езофагеален рефлукс, камъни в жлъчката, язва или друго по-сериозно състояние. Ензими, пробиотици, както и артишок и куркума могат да са от полза, когато става дума за поддържане на здравето на храносмилателната система.