Най-предпочитани в тази категория
В тази категория ще откриете витамин С като хранителна добавка под формата на таблетки, капсули, кристали, дъвчащи таблетки и други, от различни доказани производители и вносители на топ цени.
Повечето хора познават витамин С като "витамин за поддържане на имунната система“ – и той е такъв, но е и много повече! Когато започне сезонът на неприятните болести и втрисане, много от нас посягат към надеждни добавки с витамин С, за да помогнат на имунната си система.
Но в този могъщ витамин има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Ако смятате, че витамин С е само за зимата, тогава продължете да четете, за да разберете защо имаме нужда от него всеки ден, през цялата година.
Какво представлява витамин С?
За да разберете същността на витамин С, е полезно да знаете за витамините като цяло. Витамините са естествени съединения, без които не можем. Те са необходими за здравословното функциониране на тялото ни. Те са класифицирани като "незаменими“, защото не можем да ги произвеждаме, трябва да ги получим от нашата храна.
Когато не приемаме достатъчно основни хранителни вещества като витамини (и минерали!), телата ни не могат да извършват всичките стотици химични реакции, които трябва да извършват всяка секунда, всеки ден. Това отваря вратата за болестите и увеличава шансовете да се разболеете.
Ние получаваме витамини и други основни хранителни вещества от нашата диета – това, което ядем и пием. Витамин С идва предимно от плодовете и зеленчуците. В естествената си форма в храните витамин С е известен като "аскорбинова киселина“. Обикновено се среща в сравнително малки количества естествено и лесно се поврежда от светлина, топлина, съхранение и методи за обработка на храни.
Какво прави витамин С в тялото?
Витамин С има цял набор от основни функции в тялото:
- Първо, той е антиоксидант – това означава, че помага да защитим клетките си от влошаване – точно както лимоновият сок предотвратява покафеняването на нарязаните ябълки;
- Той е жизненоважен за растежа и възстановяването на всички наши телесни тъкани, включително кожа, връзки, ставни тъкани, сухожилия и кръвоносни съдове. Той помага да се предпазят тези структури от увисване и отслабване. Без достатъчно витамин С ние получаваме суха, тънка, набръчкана кожа, може да развием кървящи венци, рани, които не зарастват, стави, които са болезнени, и най-лошото – целулит;
- Витамин С помага на тялото Ви да абсорбира основния минерал желязо. Когато добавите плодове и зеленчуци към храната, можете да увеличите усвояването на желязо до четири пъти. Желязото е необходимо за прикрепването на кислород към червените кръвни клетки, които пътуват из тялото, доставяйки кислород на всяка клетка;
- Имаме нужда от витамин С за здравословен отговор на стреса. Въпреки че имаме нужда от известно количество стрес, за да станем по-силни (добър стрес), твърде много (лош) стрес отслабва тялото. Нашите надбъбречни жлези са отговорни за производството на хормоните, необходими за справяне с последиците от стреса – както добър, така и лош стрес. Когато сме под стрес, тялото изразходва витамин С изключително бързо. Колкото по-стресирани сте, толкова повече хормон на стреса (кортизол) се произвежда и толкова повече витамин С се изразходва, който се нуждае от попълване;
- И накрая, но не и на последно място, витамин С също помага за укрепване на имунната ни система. Без него ние не произвеждаме достатъчно защитни имунни клетки, за да се борим с чужди нашественици, които биха могли да си проправят път в телата ни.
Кои са основните източници на витамин С?
Витамин С се среща във всички плодове и зеленчуци, но особено в:
- Цитрусови плодове като портокали, лимони, мандарини и т.н., и други страхотни плодове, включително домати, киви, касис и фейхоа;
- Зеленчуците чушки и броколи.
Витамин С лесно се поврежда, когато приготвяте храна. Нарязването на плодове и зеленчуци, излагането им на въздух и готвенето им намалява естествените нива на витамин С. Така че колкото по-малко е времето между нарязването и готвенето и колкото по-малко време готвите храната, толкова повече витамин С получавате.
Вие не губите целия основен витамин С при нагряване или готвене, но губите значително количество. Ето защо най-добрият начин да ядете плодове и зеленчуци е суров, за да получите максимално витамин С.
От колко витамин С се нуждаем дневно?
Препоръчителният дневен прием на витамин С е сравнително нисък и това е необходимо, за да се избегне силен дефицит на витамин С. Количеството варира в зависимост от възрастта, пола и определени етапи от начина на живот като бременност и кърмене, така че приемът между 30-90 мг на ден е основен минимум.
Един плод или зеленчук обикновено осигурява около това количество витамин С. Но трябва ли да ядем само 1 плод или зеленчук на ден за оптимално здраве? Не! Знаем, че се нуждаем от повече плодове и зеленчуци ежедневно, за да получим оптималната порция жизненоважни хранителни вещества и витамин С не е изключение.
Въпреки че тежкият дефицит на витамин С (или скорбут) е рядко срещан, много хора не получават толкова витамин С, колкото им е необходим, чрез диетата си. Много фактори изчерпват нивата на витамин С в тялото и увеличават нуждата ни от повече. Освен това, когато сме изтощени или болни, нуждата ни от витамин С е още по-голяма.
Признаци, че не получавате достатъчно витамин С
Може да се възползвате от повече витамин С, ако забележите някое от следните:
- Чувство на умора или отпадналост;
- Лесно образуване на синини или забелязване на малки червени петна по кожата;
- Неравна, груба, суха или увредена кожа;
- Рани, които заздравяват бавно;
- Кървящи венци и мърдащи се зъби;
- Болки в костите и ставите;
- Лошо имунно здраве и лесно или по-често прихващане на инфекции.
Кога може да се нуждаете от повече витамин С от други?
Може да се възползвате от увеличаване на приема на витамин С, ако:
- Пушите цигари;
- Пиете алкохол;
- Подложени сте на силен стрес;
- Бременна сте, особено с високо кръвно налягане;
- Приемате определени лекарства, отпускани с рецепта, като орални контрацептиви или инхалатори за астма;
- Имате проблеми с бъбреците или сърдечно-съдовата система.
Разбира се, както при всяка натурална добавка, ако приемате лекарства с рецепта или имате медицинско състояние, първо се консултирайте с Вашия лекар.
Какво ще кажете за добавките с витамин С?
Добавките са полезен начин да увеличите ежедневния си витамин С, в допълнение към това, което получавате с диетата си. Приемът им е удобен, лесен и знаете точно колко получавате всеки път.
Хранителните добавки с витамин Ц могат да бъдат полезни за придирчивите хора, които редовно избягват добри естествени източници на витамин С. А някои форми са полезни за тези, които смятат, че естествената киселинна форма е твърде много за техните системи. Тези "буферирани“ форми се наричат "натриев аскорбат“ или "калциев аскорбат“ вместо обикновена "аскорбинова киселина“.
Разбира се, не трябва да спирате да ядете плодове и зеленчуци само защото приемате добавка с витамин C! Ако го направите, ще пропуснете цял набор от допълнителни витамини и минерали, да не говорим за важни вторични растителни съединения, които са жизненоважни за здравето. Един клас съединения, наречени флавоноиди, естествено се срещат с витамин С и подобряват усвояването и използването на витамин С в тялото.