Най-предпочитани в тази категория
Витамин К не е звезда на микро-храненето, но играе съществена роля в превенцията на остеопороза, правилното поддържане на сърдечно-съдовите тъкани и разбира се, в съсирването на кръвта.
Витамин К всъщност не е единичен витамин – по-скоро това е група от витамини, които действат по подобен начин. Тези витамини играят важна роля в съсирването на кръвта и подпомагат заздравяването на рани.
Двата вида витамин К, които най-често се срещат в нашата диета, са К1 и К2 – от двата К1 е по-често срещан. K1 се намира в листните зелени зеленчуци. K2 се намира в животински продукти и ферментирали храни.
Какво прави витамин К?
Учените все още проучват какво прави витамин К в тялото, какви са неговите ефекти и колко добре се усвоява от тялото в различните му форми. Смята се, че основната му роля е да активира протеини, които помагат за съсирването на кръвта. Има обаче и някои доказателства, че витамин К помага за поддържане на здравето на сърцето и костите.
Роля и форми на витамин К
Витамин К е витамин, който е идентифициран през 1920-те/1940-те години. Неговото откритие заслужава Нобелова награда за медицина през 1943 г. за двамата изследователи, които успяват да го изолират и синтезират (Дам и Дойзи).
Този витамин съществува в няколко молекулни форми с еквивалентни свойства и всички принадлежат към групата на хиноните.
- Витамин K1: или фитометадион се произвежда от растения;
- Витамин К2: или менахинон, който се синтезира от бактерии.
И двете форми са мастноразтворими: разтворими в масла, но не и във вода.
Необходимо е също така да се спомене витамин К3, синтетична форма (менадион), която вече не се използва за човешка консумация, тъй като често предизвиква нежелани странични ефекти (гадене и др.).
Какви са ползите от витамин К?
Витамин К е от съществено значение за процеса на съсирване на кръвта. Името му произлиза от думата "Koalution“, както се нарича в първата немска публикация за откриването му.
До началото на 60-те години не беше известно, че витамин К има друга роля, освен тази за съсирването на кръвта. Напредъкът в изследванията постепенно изважда наяве много по-важните и разширени свойства на витамин К.
Сега е известно, че витамин K от съществено значение за растежа и обновяването на клетките и е особено важен за превенцията на остеопороза (крехкост на костите). Също така участва в доброто сърдечно-съдово здраве!
Предотвратяване на остеопороза
Остеопорозата се причинява от загуба на костна плътност, обикновено се появява след 50-годишна възраст и е често срещана при жени в менопауза. Този проблем прогресира тихо и причинява много усложнения, ако не се лекува.
Признаците и симптомите на остеопорозата могат да се появят под формата на деформация на гръбначния стълб, лесно чупещи се кости и болка в костите. Около 20-30-годишна възраст костната маса на човека започва да намалява. Това е възрастта, когато костите са в максимална здравина и плътност, но след това костната плътност започва да намалява. Жените в менопауза страдат от загуба на костна маса, защото нивата на естроген спаднат.
Намалява съсирването на кръвта
Другата основна функция на витамин К е регулирането на кръвосъсирването. Това се дължи на ролята, която играе в амалгамирането на протромбина. Съсирването на кръвта възниква автоматично, когато има нараняване, което причинява разкъсване на кръвоносните съдове. Молекулите, които причиняват съсирването на кръвта, непрекъснато циркулират в кръвния поток. Ролята на витамин К е да регулира кръвосъсирването чрез транспортиране на калций в тялото. Витамин K2 помага за подобряване на заболяване на кръвта, известно като миелодиспластичен синдром.
Намалява прекомерното менструално течение
Въпреки че има много причини за прекомерно менструално течение при жените, дефицитът на витамин К също е една от тях. Приемането на хранителни добавки с витамин К може да намали прекомерния приток на кръв по време на менструация, тъй като ще намали количеството кръв, изтичаща от тялото.
Предотвратява вътрешно кървене
Витамин К помага за намаляване на риска от кървене в черния дроб, жълтеница, лошо усвояване на хранителни вещества или ефектите от продължителна употреба на антибиотици или аспирин. Някои стомашно-чревни проблеми, причинени от дефицита на този витамин, включват спру, обструкции, колит и болест на Крон.
Намалява менструалните болки
Витамин К осигурява регулиране на хормоните, които от своя страна осигуряват редовна менструация. Това на свой ред помага за намаляване на менструалните болки. Жените, които страдат от прекалено силна менструална болка, трябва да се изследват за дефицит на витамин К.
Облекчава гаденето по време на бременност
Бременните жени, които страдат от прекомерно повръщане и гадене по време на бременност, обикновено имат дефицит на витамин К. Ако приемат добавки от този витамин, това ще помогне за намаляване на тези симптоми при бременни жени. Не само това, ще има положително въздействие върху психическото и физическото здраве на нероденото дете.
Предотвратява жлъчна обструкция
Приемът на антибиотици за дълго време може да причини жлъчна обструкция, регионален ентерит, целиакия и улцерозен колит. Тези заболявания стават още по-лоши поради дефицит на витамин К. Следователно редовното добавяне на този витамин предотвратява появата на тези усложнения в бъдеще.
Защитава имунната система
Проучванията показват, че витамин К защитава имунната система и храносмилателната система. Затова е препоръчително да ядете храни с високо съдържание на този витамин, за да засилите имунната система и да направите храносмилателната система здрава.
Увеличава потока на урината
Витамин К може също да увеличи потока на урината, което е от съществено значение за отстраняването на разтворимите токсини от тялото. Затова, ако не отделяте достатъчно урина, би било препоръчително да се проверите за ниски нива на витамин К в тялото си и ако се установи, ще трябва да приемате добавки с витамин К.
Изисквания за прием на витамин К
Витамин К е необходим ежедневно за правилното поддържане на телесните тъкани и логично дневните нужди са правопропорционални на телесното тегло.
Адекватните приеми, определени от ANSES, са:
- 5 микрограма (µg) за новородени – до 6 месеца;
- 30 до 45 микрограма (µg) от 4-годишна възраст до юношество;
- 75 микрограма (µg) при възрастни.
Витамин К се абсорбира в червата в присъствието на жлъчни соли.
Резервите на организма не надвишават няколко дни, което обяснява необходимостта от редовен прием. Важно е да се отбележи, че няма риск от предозиране на витамин К: излишните количества лесно се елиминират от тялото.
Тези приеми се отнасят само за нуждите от витамин K1, тъй като приемът на витамин K2 е по-труден за оценка.
Различните източници на витамин К
- Витамин K1: Може да се набави чрез диета и добавки. Съдържа се главно в зелените зеленчуци (аспержи, спанак, броколи и др.) и соевото масло. Издържа добре на температури на готвене и тъй като не е разтворим във вода, не се разрежда във водата за готвене;
- Витамин К2: Намира се в някои ферментирали храни като кисело зеле и непастьоризирани сирена. Намира се и в животинските тъкани за съхранение като черен дроб, костен мозък и мазнини. Може да се синтезира и от E.coli бактерии от чревната микробиота, в пропорции, които все още са трудни за оценка.