Най-предпочитани в тази категория
Хората са сложни същества - и витамините, които ни подхранват, са също толкова сложни. Съществуват две основни форми на витамин А:
- Първият, предварително образуван витамин А (или ретинол) се произвежда директно от Вашето тяло и играе решаваща роля във функцията на очите, създавайки пигменти в ретината на окото и улеснявайки доброто зрение. Освен това той насърчава растежа на нови кожни клетки, като по този начин естествено насърчава възстановяването и подпомага имунитета;
- Втората форма, провитамин А, се получава предимно от бета-каротина, намиращ се в цветните плодове и зеленчуци, който тялото Ви след това превръща във витамин А. Бета-каротинът функционира като антиоксидант, като по този начин предпазва клетките от увреждане от свободните радикали и защитава срещу възпалението и проблемите, които могат да се проявят в резултат на оксидативно увреждане.
Нещо повече, и двете форми на витамин А могат да укрепят здравето на костите и поддържането на меките тъкани и да предотвратят образуването на камъни в пикочните пътища. Богат на антивирусни свойства, витамин А може също така да помогне за възстановяване на целостта на лигавиците – което го прави особено ценен, когато имате настинка или грип – и да попречи на акнето.
Семейството на витамин А
Първо, витаминът страда от малък проблем с идентичността. "Витамин А“ обикновено се отнася до един химикал: ретинол, който е в изобилие, наличен чрез храната и формата, в която витаминът се съхранява в тялото. Въпреки това няколко други съединения също се считат за част от по-широка категория витамин А.
Те идват в няколко различни форми, които могат да бъдат създадени от друга форма, която е смесена, съчетана или разделена. Например ретинолът, една от основните форми на витамин А в тялото, може да се трансформира в ретинолова киселина. И двете изпълняват решаваща, но много различна биологична роля и се считат за членове на семейството на витамин А.
Следователно, вероятно ще видите витамин А изброен под доста различни имена, когато разглеждате храни или добавки. Ретинол, ретинил палмитат, алфа-каротин – всички те са различни думи за това, което се оказва функционално едно и също нещо.
Ако се придържате към естествените източници, най-вероятно ще срещнете само две основни форми. Ретинолът ще се появи в хранителните данни за храни с животински източници, докато зеленчуците обикновено съдържат няколко вида каротеноиди – които всъщност са прекурсорни молекули, които тялото след това сглобява в ретинол.
Ролята на витамин А
След като влезе в човешкото тяло, витамин А прави няколко доста важни неща.
Първото – и това, за което ще чуете най-много тук – е, че гарантира, че очите ни остават здрави. Витамин А е хранителен крайъгълен камък както на цвета, така и на нощното виждане. Без него щяха да ни липсват половината от съставките, необходими за създаването на родопсин.
А какво е родопсин? Родопсинът е изключително удобен протеин, който се променя, когато е изложен на светлина. Когато тази промяна настъпи в очите ни, това ни позволява да възприемаме светлина. Родопсинът е абсолютно незаменим за зрение при слаба светлина и също така играе важна роля при цветното зрение.
Поради тази причина един от класическите ранни предупредителни признаци за дефицит на витамин А е нощната слепота, причинена от недостатъчното производство на родопсин.
Освен за очите, витамин А изглежда е ключово хранително вещество за поддържане на здрава кожа. Затова и много хора избират хранителни добавки с витамин А, за да подкрепят здравето на кожата си. Подобно на ретиноевата киселина, витамин A работи за регулиране на кожните клетки. Изследователите не разбират точните механизми на този етап, но ретиноевата киселина със сигурност има ефект върху кожата. Ако искате и Вие да се погрижите за доброто състояние на най-големия орган в тялото си - кожата, изберете натурална хранителна добавка с витамин А, и то на приемлива цена, само от БиоМол!
Какви са признаците, че не получавате достатъчно витамин А?
Дефицитът на витамин А е рядко срещан и има тенденция да засяга най-вече развиващите се страни, където богатите на витамин А храни са в недостиг. Наистина, до 500 000 деца по света ослепяват всяка година поради недостиг на витамин А, а най-тежко засегнати са жителите на Югоизточна Азия.
И все пак недостигът на витамин А се случва, особено при тези, които имат генетични мутации, които не им позволяват да преобразуват бета-каротина във витамин А много добре. Недоносените бебета (които често имат ниски нива на витамин А през първата си година) и хората с кистозна фиброза също са по-склонни от другите да имат проблеми с получаването на достатъчно витамин А.
Някои от симптомите на дефицит може да са неясни, но неадекватността обикновено се проявява чрез умора, последвана от нощна слепота. Други признаци включват сухота в очите, анемия, диария и счупени нокти, както и люспеста кожа, намалена способност за борба с инфекциите и потиснат растеж при децата. А хроничният дефицит на витамин А може да доведе до макулна дегенерация - сериозно заболяване на очите, което може да доведе до слепота.
Кои са храните, богати на витамин А?
За наш късмет, редица супер (и вкусни) храни се гордеят с идеални количества витамин А. Кореноплодни зеленчуци – като тиква и сладки картофи – са два от водещите източници на про-формиран витамин А. За да извлечете максимума от тези ястия, изпечете ги с масло (друг чудесен източник на витамин А) или зехтин.
Други най-добри избори за про-формиран витамин А/бета-каротин включват листни зеленчуци като спанак, зеле и манголд, както и пъпеш, червени чушки и магданоз. Най-добрите храни за предварително образуван витамин А са говежди черен дроб, масло от черен дроб на треска, сьомга, сирене чедър, черен дроб и яйчни жълтъци.
Естествени източници на витамин А са и натуралните хранителни добавки, в чийто състав е включен той. Висококачествени, пречистени натурални добавки със съдържание на витамин А можете да откриете в тази категория на чудесни цени!
Възможно ли е да имате твърде много витамин А?
Абсолютно! Като се има предвид, че витамин А е мастноразтворим витамин, всяко количество, което тялото Ви не използва, се натрупва в мастните клетки и черния дроб, където може да стане токсично (и дори в някои случаи, фатално); симптомите на това включват замаяност, гадене, главоболие и кома.
Въпреки че е възможно да се консумира твърде много витамин А чрез храни на животинска основа, като черен дроб, повечето излишъци се дължат на добавки. Това не означава, че трябва да се откажете от зелените глухарчета и зелето: не трябва да се притеснявате, че получавате твърде много бета-каротин от храната.
Трябва ли да приемам добавки с витамин А?
Тъй като витамин А може да бъде вреден при високи дози, хранителните добавки с витамин А трябва да се приемат, за предпочитане, по препоръка на Вашия лекар. Ако сте веган или вегетарианец, може да помислите за прием на витамин А като добавка с ретинол към ежедневието си, защото дори и да ядете тонове плодове и зеленчуци, пак може да не получавате достатъчно витамин А за Вашата възраст и пол.
Националните здравни институти предлагат различни нива на прием в зависимост от възрастта и пола. Витамин А се измерва се в микрограмове, но понякога е посочен на етикетите за хранителни стойности като IU, или международни единици; една IU е равна на 0,3 мкг ретинол. И ето къде става малко объркващо: тъй като бета-каротинът първо трябва да се преобразува във витамин А, преди тялото да може да го използва, ще трябва да консумирате повече, за да получите препоръчителната дневна доза. Един микрограм ретинол е равен на 12 микрограма бета-каротин. По-долу са препоръчителните дневни дози въз основа на констатациите:
- 0-6 месеца: 400 мкг/ден
- 7-12 месеца: 500 мкг /ден
- 1-3 години: 300 мкг/ден
- 4-8 години: 400 мкг /ден
- 9-13 години: 600 мкг /ден
- 14+ години (мъже): 900 мкг /ден
- 14+ години (жени): 700 мкг /ден