Saccharomyces boulardii са наречени в чест на френския учен Хенри Буларди (Henri Boulard), който ги е отделил в Индокитай от някои тропически плодове след като забелязал, че обвивката на тези плодове се използва от местното население за лечение на диспепсични заболявания.
Като хранителна добавка Saccharomyces Boulardii + MOS на вегетариански капсули от Jarrow Formulas на специална цена се използва в качеството на пробиотик. Негово качество, отличаващо го от останалите пробиотични средства (в това число от бифидо- и лактобактериите и ентерококите), се явява резистентността към киселата среда на стомаха. Той не се разрушава под въздействие на стомашния сок и, приемани орално, попада изцяло в червата. Не прониква извън пределите на чревната тръба в мезентериалните лимфни възли и другите органи и не предизвиква хистологични изменения в чревната лигавица.
Saccharomyces Boulardii + MOS капсули на Jarrow Formulas увеличава ферментативната функция на червата, провокирайки активност на дизахаридите на техния епител: лактаза, захарозо-алфа-глюкозидаза и малтаза. Той има пряко антагонистично действие по отношение на много видове патогенни и условно-патогенни микроорганизми: Candida krusei, Candida pseudotropicalis, Candida albicans, Clostridium difficile, Gardia lambliae, Klebsiela spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonellа typhimurium, Shigella spp., Entamoeba histolytica и други. Продуктът е много ефективен за понижаване на тежестта и продължителността на остра инфекциозна диария при децата. Той съдейства за възстановяване на нормалната микро-флора на чревния тракт, оказва изразено етиопатогенетично антидиарийно свойство. Има антимикробно действие, задържа растежа на патогенни микроби и гъбички, които нарушават микробиоценозата на чревния тракт.
Saccharomyces Boulardii + MOS на страхотна цена усилва неспецифичната имунна защита, вследствие на увеличаване на продукцията на имуноглобулини. Употребата на все по-нови антибиотици, имуносупресори, химиотерапевтични препарати, хормонално-активни средства неизбежно води до нарушение на чревната микробиоценоза и отслабване на механизмите на имунна защита. Saccharomyces Boulardii + MOS на Jarrow Formulas намалява честотата на страничните ефекти от агресивната химиотерапия и от прием на антибиотични препарати. Той има пряко и опосредствано антитоксично действие, като свързва микробните токсини, намалява чревната секреция на вода и електролити при секреторна диария. Стимулира ферментативната активност на храносмилателните ензими и има противовирусни свойства, а способността да потиска растежа на гъбички от рода Candida може с успех да се използва при гъбична контаминация на червата. Препятства генерализацията на гъбички С. albicans в кръвта, лимфните възли и далака. Антитоксичнто му действие, както и неговата способност да свързва бактериалните цито- и ентеротоксини усилва антимикробния ефект, а като самостоятелен механизъм може да е полезен при хранителни токсикоинфекции. Трофичното му имуномодулиращо действие е обусловено от способността да синтезира полиамини (спермин, спермидин), които стимулират активността на храносмилателните ензими в тънкото черво. Опосредстваната противовирусна активност на Saccharomyces Boulardii + MOS е свързана със свойството му да повишава местната имунна защита, а също така да усилва синтеза на IgA.
Препоръчителен прием: Приемайте по 1 капсула 1-2 пъти дневно, за предпочитане с вода.
Дозировка: 1 капсула
Дози в опаковка: 90
Състав в 1 доза (1 капсула) | Стойност | %ПДД |
Saccharomyces Boulardii | 5 милиарда жизнеспособни клетки | ** |
Bio-MOS® (извлечени от S.cerevisiae, източник на MOS [мананолигозахариди]) | 200 мг | ** |
† Дневните дози са базирани на 2000 калории.
** Daily Value не е установено.
Други съставки: тапиока нишесте, силициев диоксид, витамин С. Капсулата се състои от хидроксипропилметилцелулоза.
Не съдържа пшеница, глутен, соя, млечни продукти, яйца, риба, ядки.
Важно: Не използвайте, ако някое уплътнение е счупено или липсва! Дръжте далеч от деца! Не изисква съхранение в хладилник, може да се съхранява на стайна температура. Охлаждането обаче ще удължи живота на годност. Да се съхранява на температура под 25°C!