Най-предпочитани в тази категория
Хранителни алергии се наричат състояния на организма, при които той не реагира добре към определени храни. Основните симптоми на алергични реакции са сърбеж, кожни обриви, затруднено дишане, подуване на езика и други. Повечето от хранителните алергии се проявяват от шоколад, яйца, мляко и млечни продукти, соя, брашно, фъстъци или други ядки, както и от риба, някои морски продукти от мекотели и черупчести - стриди, раци.
Хранителната алергия се различава от други реакции на организма към храна като хранителния интолеранс (непоносимост) и лекарствената непоносимост. Алергична реакция се получава, когато имунната система реагира прекалено силно към даден алерген, в случая храна. Обикновено хора, които са алергични към определена храна, получават симптоми само от нея. Някои хора обаче са алергични не само към една храна, а и към други, сходни с нея. Това се нарича кръстосана алергия. За третиране на алергиите в диетата трябва да се елиминират от храненето храните, съдържащи алергени. Важно е да се четат етикетите внимателно за съдържащите се в храните ингредиенти.