Най-предпочитани в тази категория
Витамин B5 (пантотенова киселина)
Склонни сме да групираме всички витамини от група В заедно, но всеки от тях има различни роли в тялото.
Какво е витамин B5?
Подобно на останалите витамини от група B, витамин B5 помага на организма да преобразува въглехидратите, които приемате, в енергия.
Витамините от група B помагат на тялото Ви да преработва мазнините и протеините и са необходими, за да поддържат нервната Ви система, кожата, косата, очите и черния дроб също в здравословно състояние. Но има някои специфични ползи от витамин B5, за които трябва да сте наясно.
Витамин B5, наричан още пантотенова киселина, е един от 20-те витамина B. Всички витамини от група В помагат на тялото да преобразува храната (въглехидрати) в гориво (глюкоза), което тялото използва за производство на енергия. Тези витамини от група В, често наричани витамини от В комплекс, също помагат на тялото да използва мазнините и протеините. Витамините от В комплекс са необходими за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. Те също така помагат на нервната система да функционира правилно.
Всички витамини от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява.
Витамин В5 може да се намери в мултивитамини и витамини от В комплекс или отделно под имената пантотенова киселина и калциев пантотенат; предлага се в различни форми, включително таблетки, дражета и капсули.
Освен че играе роля в разграждането на мазнините и въглехидратите за енергия, витамин В5 е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, както и за полови и свързани със стреса хормони, произвеждани в надбъбречните жлези, малки жлези, които се намират на върха на бъбреците. Витамин B5 също е важен за поддържането на здрав храносмилателен тракт и помага на тялото да използва други витамини, особено витамин B2 (наричан още рибофлавин).
Дефицитът на витамин B5 е рядък, но може да включва симптоми като умора, безсъние, депресия, раздразнителност, повръщане, стомашни болки, парене на краката и инфекции на горните дихателни пътища.
Хранителни източници на витамин Б5
Пантотеновата киселина получава името си от гръцкия корен pantos, което означава "навсякъде“, защото се намира в голямо разнообразие от храни. Въпреки това витамин B5 в храните се губи по време на обработката им. Пресните меса, зеленчуците и пълнозърнестите непреработени храни имат повече витамин В5 от рафинираните, консервираните и замразените храни.
Най-добрите източници на витамин B5 са бирена мая, царевица, карфиол, къдраво зеле, броколи, домати, авокадо, бобови растения, леща, яйчни жълтъци, говеждо (особено месо от органи като черен дроб и бъбреци), пуешко, патешко, пилешко, мляко, фъстъци, соя, сладки картофи, слънчогледови семки, пълнозърнест хляб и зърнени храни, омар, пшеничен зародиш и сьомга.
Използване на витамин B5
Многото ползи за здравето от витамин B5 включват подобряване на състояния като астма, алергии, респираторни и сърдечни проблеми, стрес, тревожност и депресия. Витамин B5 е добре известен с това, че повишава имунитета, облекчава болката при остеоартрит, забавя признаците на стареене, насърчава растежа и предпазва от инфекции.
Същността на витамин B5 е, че поддържа тялото да изпълнява няколко телесни процеси. Без здравословна доза пантотенова киселина на системата би било трудно да получи енергия, да възстанови увредената тъкан, да укрепи мускулите и да поддържа функционирането на всички жизненоважни органи. Някои от употребите на витамин B5 включват:
- Насърчава образуването на червени кръвни клетки;
- Ускоряване на метаболизма;
- Помага за разграждането на мазнините за енергия;
- Подобрява здравето на косата, кожата и ноктите;
- Детоксикира черния дроб и поддържа здравето на черния дроб;
- Подпомага синтеза на холестерола;
- Поддържа здравето на нервната система;
- Козметична употреба.
Широк спектър от кремове за грижа за кожата и продукти за коса съдържат декспантенол, химикал, произведен от витамин B5. Това водоразтворимо хранително вещество има страхотна репутация за повдигане на текстурата на кожата, тена, тонуса и прави косата лъскава и обемна.