Най-предпочитани в тази категория
Витамин P може да бъде нашето ново тайно оръжие за избягване на цял набор от здравословни проблеми. Открит за първи път от учени през 30-те години на миналия век, витамин Р сега е по-известен като флавоноиди - страничен продукт от растителния метаболизъм с над 6000 различни разновидности.
Тези съединения често се срещат в множество плодове и зеленчуци, за да предпазят продуктите от всякакви бактерии и гъбички. Витамин Р обаче служи на еднакво важна цел за хората, като се гордее с производството на колаген в тялото, което помага на кожата да изглежда плътна и млада.
Видове и източници
Плодовете и зеленчуците обикновено съдържат достатъчно витамин Р за дневна доза, въпреки че готвенето често намалява концентрацията.
Има над 6000 различни вида флавоноиди, които обикновено се категоризират според тяхната химична структура. Някои от категориите, които най-често се използват в хранителните добавки, са флавони, изофлавони, антроцианини и флавоноли. Те се срещат по целия свят в много различни видове растения, включително много от тези, които се консумират от хората. Някои от най-добрите източници на витамин Р включват касис, женско биле, цитрусови плодове, боб, чесън и черен шоколад. Те се намират и в повечето вина и чайове.
Какво представляват флавоноидите?
Флавоноидите, известни също като биофлавоноиди, са семейство от съединения полифеноли с шест подкласа; до днес са идентифицирани добре 6000 флавоноида. Първите флавоноиди са извлечени през 1930 г. от портокал и погрешно объркани с витамин (оттук и терминът витамин Р).
Флавоноидите съществуват в растенията, за да предотвратят инфекции, да предпазват от слънцето и стреса от околната среда и да привличат насекоми за опрашване; те също са отговорни за цвета на много плодове и зеленчуци, като череши и домати.
Ето основните класове флавоноиди и техните хранителни източници:
- флавоноли: тези съединения се намират в зехтин, горски плодове, лук, зеле, грозде, домати, червено вино и чай;
- флавони: открити в магданоз, мащерка, мента, целина и лайка;
- флаваноли: открити в черен чай, зелен чай, какао, ябълки, грозде и червени вина;
- флаванони: те са отговорни за горчивия вкус на цитрусовите плодове;
- изофлавони: открити в соевите продукти;
- антоцианидини: придават цвят на повечето червени, сини и лилави плодове.
История на витамин Р
През 1937 г. д-р Albert Szent-Györgyi от Унгария печели Нобелова награда за медицина за изолирането на витамин C. В хода на изследването си на витамин C той открива различни биофлавоноиди, включително флаванон, известен като витамин P.
По време на своето изследване той открива, че рутинът и цитрусовите биофлавоноиди (витамин P) плюс хесперидин (друг биофлавоноид) имат особено благоприятен ефект върху здравината и стабилността на капилярите. Чрез укрепване на капилярите, витамин Р може да помогне за подобряване на тяхната еластичност, като същевременно помага да се противопоставят на бъдещи щети.
Ползи за здравето
Основните предимства на витамин Р идват от функцията му на антиоксидант. Той може да неутрализира и да се бори с ефектите от окисляването и свободните радикали в тялото, които са свързани със стареенето, клетъчното увреждане и състояния като рак, болест на Паркинсон, астма, язви, алергии и други. Той също така помага за предотвратяване на настинки, намалява възпалението и насърчава здравето на капилярите и кръвообращението.
В допълнение към това се смята, че флавоноидите повишават и регулират концентрацията на друг антиоксидант, глутатион, и имат симбиотична работна връзка с витамин С, при която всяко вещество увеличава ефекта на другото. Въпреки че проучванията продължават, те изглежда имат и антивирусен ефект и могат да помогнат при херпес и някои ретровируси.
Как витамин P помага при паякообразни вени и зачервяване?
Паякообразните вени са капиляри, които са се разширили над максималната си еластичност, причинявайки появата на малки, "паякообразни“ червени нишки на повърхността на кожата. Тези крехки, разширени капиляри не премахват отпадъците и токсините така ефикасно, както здравите капиляри, и полученото задръстване причинява зачервяване и чувствителност.
Причините за паякообразни вени могат да варират от екстремни температурни промени до прекалено агресивно търкане, от травма на кожата до вътрешни здравословни проблеми.
Зачервяване се появява, когато голямо количество кръв тече през капилярите, което ги кара да се разширяват. С времето капилярните стени губят еластичност и стават хронично разширени – което води до зачервяване, особено в средната част на лицето.
Тъй като витамин P може да помогне за укрепване на капилярите, както и да помогне за облекчаване на задръстванията, той може също да помогне за намаляване на зачервяването, свързано както с паяжини, така и със зачервена кожа.
Хемороиди
До 75 процента от хората страдат от хемороиди в някакъв момент от живота си. Хемороидите се причиняват от увеличаване на натиска върху вените на ануса и ректума. Те могат да бъдат много неудобни или дори болезнени, но биофлавоноидите са естествен начин за предотвратяване и лечение на неприятните хемороиди.
Проучванията показват, че биофлавоноидите могат да подобрят микроциркулацията, капилярния поток и съдовия тонус, всички от които са ключови за естественото лечение на хемороиди. Консумацията на биофлавоноиди може да Ви помогне да избегнете продължителните и евентуално скъпи усложнения на хемороидите.
Сърдечно-съдово здраве
Няколко проспективни проучвания, проведени в Европа и САЩ, изследват връзката между известна мярка за прием на флавоноиди с храната и сърдечно-съдови заболявания.
Скорошен мета-анализ на 14 проспективни проучвания, публикувани между 1996 и 2012 г., съобщава, че по-високият прием във всеки подклас флавоноиди е значително свързан с намален риск от сърдечно-съдови проблеми.
Хепатит
Хепатитът е заболяване, характеризиращо се с възпаление на черния дроб. Флавоноидът катехин (намиращ се в големи количества в зеления чай матча) е показано в някои проучвания, че помага на хора, страдащи от остър вирусен хепатит, както и от хроничен хепатит. Типичното количество катехин, използвано при успешни опити, е 500 до 750 милиграма три пъти на ден.
Алергии
Биофлавоноидът кверцетин, съдържащ се в лука, цитрусовите плодове, ананаса и елдата, се използва много често при лечението на алергии. Кверцетинът е естествен антихистамин и противовъзпалително средство, което може да намали ефектите от сезонни алергични симптоми и хранителни алергии, както и астма и кожни реакции.
Може да помогне за стабилизиране на освобождаването на хистамини от определени имунни клетки, което води до намаляване на неприятните симптоми на алергия като кашлица, сълзене на очите, хрема, копривна треска и лошо храносмилане. Изследване, публикувано в Иранския вестник за алергия, астма и имунология, показва, че кверцетинът се бори с алергиите, както и някои лекарства, отпускани с рецепта, всички с малко или никакви странични ефекти.
Дозировка и хранителни добавки с витамин Р
Понастоящем няма определен дневен прием за флавоноиди, тъй като те не се считат за основни за човешкото развитие. Диета, богата на здравословни храни, естествено ще съдържа флавоноиди и ще допринесе за доброто здраве.
Някои от най-разпространените флавоноидни добавки включват кверцетин, флавоноидни комплекси и рутин.
Няма стандартизирана дозировка за флавоноидни добавки и всеки вид може да има специфични инструкции за употребата му. Ако искате да опитате добавка, консултирайте се с Вашия лекар, особено ако сте бременна или кърмите.