Бобови и зърнени храни – задължителни за доброто здраве!

От древни времена до наши дни основно място в менюто на хората от всички страни заемат зърнените и бобовите култури. Научили сме се да ги отглеждаме преди хиляди години и до днес ценим това ни умение. Тези култури растат и зреят при най-различни климатични условия, а следователно са разпространени по цял свят. Ценни са зърната, които се обработват по различни начини.

Ползата на зърнените храни

Зърнените култури подпомагат храносмилането и стабилизират нивото на захарта в кръвтаКакво представляват зърнените култури? Това са растения от така наречената хлебна група. Към тях се отнасят пшеницата, царевицата, овесът, оризът, ечемикът, просото, соргото и други.

Тези зърна съдържат фибри, въглехидрати, мазнини, витамини, протеини, минерали, които са необходими и ценни за човешкия организъм. Например, в триците се съдържат влакна, които съдържат витамин В. Те способстват нормалната работа на червата, предотвратяват преяждането, запека и различните заболявания на чревния тракт. А освен това понижават ефективно холестерола и дори помагат да се стабилизира съдържанието на захар в кръвта.

В самото зърно се съдържат въглехидрати, които се преобразуват в процеса на храносмилането в глюкоза, наричана още "топливо“ за човешкия организъм. Съдържа се и витамин Е, който е необходим за репродуктивната функция, за красотата на кожата и за нормализирането на кръвообращението. Неоценима полза зърнените храни носят заради съдържанието в тях на нишесте. Тези растения може да се употребяват в кухнята под формата на каши, различни сортове хляб, сладкарски изделия, макарони, брашно.

Най-разпространените зърнени храни

Някои видове зърнени култури са дошли от древността, без да са се променили на външен вид, и носят полза за организма повече от онези, които са генетично модифицирани. Макар че всички зърна са приблизително с един и същи състав, се различават по количеството белтъчини, по съдържанието си на витамини, минерали, наличието или отсъствието на глутен в тях.

Киноа

Киноа се грижи за психическото и сърдечното здраве на човекаТя е богата на белтъчини (около 15%) и хранителни влакна (около 8%). Съдържа витамини: А, група В, С, РР; минерали: желязо, калий, калций, магнезий, мед, фосфор и цинк. Благодарение на голямото количество лизин, киноа способства укрепването на зъбите, костите, подобрява състоянието на косата и ноктите. Регулярната и употреба помага за понижаването на кръвната захар и холестерола в кръвта, за извеждането на токсините от организма. Въздейства благотворно върху сърдечно-съдовата система и психическото състояние на човека. Не съдържа глутен.

Амарант

Тази зърнена култура е богата на протеини (приблизително 14%) и ненаситени мазнини (приблизително 8%). Съдържа витамините А, В група, С, D, E, K, PP и минералите калий, цинк, магнезий, калций, мед, манган, желязо, натрий и фосфор. Богат е и на аминокиселини лизин, левцин, изолевцин, цистин, валин, аргинин, триптофан и фенилаланин. Амарант помага за изхвърлянето от организма на токсини и свободни форми на кислород. Понижава холестерола и кръвната захар, подсилва имунитета, въздейства благотворно върху здравето на съдовете и сърдечния мускул, а освен това благоприятства за добро психическо здраве. Подобрява и състоянието на дермата и предотвратява появата на обриви. Предпазва от развитието на заболявания като остеопороза и хипертония. В амарант няма глутен.

Просо

Елдата и просото понижават теглотоТо съдържа витамини от Б група, А, Е, К, РР и Д. Минералите, които присъстват в състава на просото, са сяра, калций, мед, калий, желязо, магнезий, фосфор, цинк, йод и манган. Просото е незаменимо в режима на хранене на хората, които искат да отслабнат. То помага за подобряване обмена на веществата и предпазва от отлагане на мазнини (липотропно действие). Тази зърнена култура действа положително върху стомашно-чревния тракт, съдовете, костите, косата, зъбите, кожата. Намалява отоците, помага за детоксикирането на организма и не съдържа никакъв глутен.

Елда

Елда съдържа много белтъчини (около 13%) и е незаменима за отслабващите благодарение на съдържащите се в нея ненаситени мазнини, които ускоряват обменните процеси и помагат да се понижи теглото. Съдържа витамините В, Е, С, РР и минералите цинк, мед, желязо, магнезий, йод и фосфор. Аминокиселинният състав на елда често се сравнява в този на месото, затова тя е важен продукт в менюто на спортистите. Елда увеличава нивата на хемоглобина, заздравява костите, подобрява състоянието на косите и дермата, укрепва съдовите стени, повишава еластичността на кожата. Освен това регулира захарта и въздейства положително върху храносмилателния тракт. В елда също не се съдържа глутен.

Спелта

Дивата пшеница е богата на белтък (~14%) и е диетичен продукт. Съдържа А, Б, Е и РР витамини и минералните елементи калий, мед, калций, селен, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган, фосфор и натрий. Спелта съдържа и много незаменими аминокиселини. Тези зрънца подпомагат детоксикацията и елиминирането на свободните радикали. Намаляват холестерола, повишават имунитета и са цяр за сърцето и кръвоносната система. Добре влияе спелта върху психиката, а освен това подобрява състоянието на ноктите, косите и кожата. Регулира нивото на хемоглобин, възстановява силите след тежки тренировки и при психическа преумора. Не се препоръчва за хора с непоносимост към глутен.

Ползата от бобовите храни

Бобовите храни са нискокалорични и съдържат много аминокиселини, витамини и минералиНе по-малко важни за човешкия организъм са бобовите култури. Те не заместват хлебната група на зърнените, а обратното – допълват я. Към тях се отнася фасулът, фъстъците, грахът, соята, нахутът, лещата и дори какаото.

Ползата на бобовите е в това, че тези растения насищат организма с важни аминокиселини, които той не изработва сам. Съдържат фибри, подпомагащи извеждането на шлаките, токсините, солите на тежките метали.

Бобовете помагат на организма в отделянето на жлъчка, в понижаване нивото на холестерола и захарта в кръвта. Много богати са на белтъчини, които носят бързо чувство на ситост. Използват се в различни диети, защото са нискокалорични. Също така бобовите съдържат в себе си витамините А, B, C, PP, фолиева киселина, калций, желязо, фосфор, калий, молибден. В кухнята може да употребявате различни видове, в зависимост от кулинарните Ви предпочитания.

Най-популярните бобови храни

Грах

Грахът поддържа доброто кръвосъсирване и е богат на антиоксидантиТова е най-популярният представител от семейство Бобови. В граха ще откриете витамините А, В1, В6 и С. Зеленият грах помага за кръвосъсирването и укрепва костите. Изобщо не съдържа холестерол. В него почти няма и мазнини, затова пък съдържанието на фибри е много високо. Като източник на растителен протеин, грахът напълно може да замени месото. При това той се преработва много по-добре от стомаха, усвоява се и не вреди на организма така, както често вредят продуктите с животински произход.

Грахът е натурален продукт, в който има много антиоксиданти, а това е важно не само за вътрешното здраве, но и за здравето на дермата и косите – за красотата. Употребата на грах също подпомага и нормалната работа на органите на храносмилането, помага да се избавим от киселини и проблеми с работата на червата. Регулярната му употреба намалява риска от развитие на онкологични патологии, стимулира процесите на регенериране в тъканите и органите.

Фасул

Фасулът е богат на висококачествен протеин и предпазва от диабетФасулът, както и повечето бобови, е добър източник на влакна, които подпомагат понижаването на холестерола в организма, а също и нивото на кръвната захар. Второто превръща фасула в идеален продукт за хора, които страдат от захарен диабет. В съчетание например с ориз, фасулът осигурява на организма практически обезмаслен белтък с много високо качество.

Фасулът е отличен източник на различни микроелементи, молибден, неотменния компонент на ензима сулфитна оксидаза, която отговаря за дезоксидацията на сулфитите. Фасул, както и другите бобове, е богат на разтворими и неразтворими влакна. Научните изследвания са доказали, че неразтворимите влакна помагат да предотвратят такива нарушения в храносмилателната система като синдром на раздразненото черво, а също така намалява и вероятността от възникване на сърдечен пристъп.

Белият фасул, който познаваме повече като бял боб, е богат на фолиева киселина, манган, хранителни влакна, белтъчини, фосфор, мед, магнезий, желязо и витамин В1. Той зарежда с енергия, стабилизира нивото на захарта, осигурява на организма антиоксиданти и помага да се подобри паметта.

Черният фасул (черен боб) има мека сипкава структура. Богат е на почти всички полезни вещества, на които са богати и другите видове фасул.

Леща

Лещата съдържа лесно усвояващ се белтък и помаха при стомашни разстройства Протеините, които се съдържат в лещата, се усвояват отлично от организма. Тя е лидер сред бобовите култури по съдържание на желязо. Освен това е богата и на витамин В1 и незаменими аминокиселини.

Още един + в колонката на полезните свойства на лещата е високото съдържание на магнезий в нея, с помощта на който вените и артериите Ви могат да си отдъхнат с облекчение. Магнезият намалява съпротивлението и подобрява потока на кръвта, кислорода и питателните вещества в целия организъм.

Лещата е полезна при храносмилателни разстройства, а освен това нормализира съдържанието на захар в плазмата на кръвта. Именно затова се препоръчва на диабетиците.

Нахут

Нахутът се нарича още гръцки грах. Това е хранителен продукт, който е много разпространен в страните от Западна и Средна Азия, Северна Африка, Северна Америка.

Нахутът е добър източник на лецитин, рибофлавин, тиамин, никотинова и пантотенова киселини, холин. Той е богат на протеини и въглехидрати, както и всички бобови растения. Съдържа и полезните за имунитета и кръвта калий и магнезий.

Регулярното използване на нахут понижава съдържанието на холестерола в организма. Укрепва и костната тъкан, заради намиращите се в него калций и фосфор. Манганът, който също присъства в състава на нахута, стимулира производството на енергия от организма. Още едно предимство – той е нискокалоричен заради което може да се използва при провеждането на всякакви диети.

Соя

Соята - мощен антиоксидант, който поддържа младостта и предпазва от ракАко не ядете соеви бобове, лишавате себе си от готов еликсир на младостта. Най-доброто, което можете да направите, за да възстановите защитата на клетките си от стареене и свързаните с него болести, е да ги наситите с веществата, които се намират в соята.

Соята е уникална, защото е източник на много генистеин – мощен антиоксидант, който има широко биологично действие, насочено срещу стареенето и рака. Например той се "намесва“ в основните ракови процеси на всеки етап. Той блокира ензима, който "включва“ раковите гени и унищожава рака в самото начало на развитието му. Той инхибира ангиогенезата, растежа на нови кръвоносни съдове, необходими за подхранването на раковите образувания. Той има и антихормонално действие, което му дава особени преимущества в борбата с рака на млечните жлези и простатата.

Най-хубавото на всички бобови, които изредихме е, че можете да си ги купите във всеки хранителен магазин.

Ползата на тези култури е неоценима, затова трябва да присъстват в менюто Ви регулярно. И при това да не ги замествате една с друга, а да употребявате както бобови, така и зърнени храни. Те са не само полезни, но и много вкусни.