Свежи плодове и зеленчуци според сезона

Сезонността на зеленчуците и плодовете е аспект, който ние съвсем не винаги отчитаме, когато си избираме продукти в магазина. Все пак в супермаркетите зеленчуците и плодовете се продават през цялата година и изглеждат толкова добре, все едно са избирани с конкурс. Големите търговски вериги ни залъгват да мислим по-малко за качеството на продуктите и повече за големия избор и колко лесно можем да си ги набавим: по всяко време на годината, през всеки ден от седмицата и по всяко време на деня. Ние постоянно ядем тези красиви плодове и зеленчуци от супермаркетите и си въобразяваме, че се храним здравословно.

Винаги ли плодовете и зеленчуците са полезни?

Пресните плодове и зеленчуци съдържат много витамини и минерали и са изключително полезни за здраветоКогато пълним пазарската количка с тези продукти, ние забравяме доста често, че те са полезни само в сезона, в който зреят и се берат. Само че несезонните продукти могат да нанесат вреда върху здравето ни. Ама как така? Нали от деца ни учат, че плодовете и зеленчуците, особено суровите, са източник на много витамини?

И да, и не! Максимално богати на витамини и микроелементи са сезонните плодове, които са узрели според естествения природен цикъл и събрани в пика му. Тези плодове и зеленчуци може и трябва да се консумират необработени, тогава те са полезни.

Съвременните агротехници, угаждайки на безкрайното търговско търсене, ни предлагат широк избор на продукти, които не са в сезона си, които не само че не са полезни (отглеждани в изкуствени условия, те не съдържат нужното количество витамини), а са даже вредни. Добавките, които стимулират растежа и по-ранното им узряване, нитратните подобрения, пестицидите, които не успяват да се разложат заради прекалено краткия цикъл – всичко това нанася вреда върху нашето здраве. Особено това засяга децата до 3 години и възрастните хора.

Преди да се употребяват тези плодове и зеленчуци трябва да се обработят много внимателно, за да се намали вредното им въздействие. Препоръчва се да се киснат в студена вода, да се режат отгоре и отдолу и да се белят. Но дори и в тези случаи ползата им за организма ще е минимална.

Да се запасим с витамини предварително

При мисълта, че след изобилното лято идва зимата, ние съзнателно или несъзнателно променяме хранителния си режим, стремейки се да се наситим на сочните свежи вкусове и да натрупаме повече витамини в запас. Това желание се подкрепя с националните хранителни традиции: сезонните зеленчуци лятото са винаги на масата ни. Тягата към пресните зеленчуци и плодове не е случайна: нашият организъм инстинктивно избира това, което би му било полезно. Ето например морковът съдържа бета-каротин, който се преобразува в тялото ни във витамин А, укрепващ зрението ни. Краставиците са 95% вода, наситена с калий и са прекрасно средство за извеждане на шлаките и отровните вещества. А червеният цвят на домата се дължи на влизащия в състава му ликопен, който предотвратява деленето на някои ракови клетки.

Съгласно препоръките на Световната Организация по Здравеопазване, трябва да ядем на ден по 400 гр плодове и зеленчуци, пресни или готвени (с изключение на картофите и аналогичните им нишестени кореноплодни), за профилактика на сърдечни заболявания, ракови болести, диабет и затлъстяване. За по-удобно може да запомните универсалното "правило на петте порции“: на ден се ядат 5 или повече различни плодови и зеленчукови "порции“. Една порция е около 80-100 гр или колкото една шепа: морков, домат, 2 мандарини или малка купа зеленчукова салата.

Консервиране, сушене или замразяване на плодовете и зеленчуците?

От консервираните, сушените и замразените плодове и зеленчуци, замразените са най-полезни, защото съдържат най-много полезни вещества

За да поддържаме правилния баланс в хранителния си режим дори и през зимата, можем да си правим заготовки от сезонните плодове, билки, зеленчуци и гъби. Най-популярен, но и най-малко ценен по смисъла на запазването на ценността на продуктите, е вариантът на консервирането им. По този начин можем да сготвим много зеленчукови ястия. Само че консервирането изисква термична обработка, затова съдържанието на витаминните и минералните елементи в крайна сметка е минимално. Сладкото и конфитюрът също губят полезността си, защото дългото варене и присъствието на захар в тях не се отразяват кой знае колко добре върху състава на плодовете.

По-щадящата обработка е сушенето на стайна температура, на слънце или във фурна. Този вариант е добър за плодове, гъби, зеленчуци, билки.

Накрая, почти идеалният начин за съхраняване на продуктите за зимата е замразяването им. То позволява да се съхранят на максимум не само полезните съставки, но и външния вид, вкус и аромат на плодовете и зеленчуците. Но имайте предвид, че повторното им замразяване не е желателно, най-добре е да разпределите продуктите на по-малки порционни пакетчета.

И все пак, да не забравяме, че пресните продукти са най-добрият вариант да си набавим всички полезни съставки, които те съдържат. Ако са и отглеждани в домашни условия, това би бил най-добрият избор на плодове и зеленчуци!