5 от най-полезните гъби в света

В тази статия ще си поговорим за полезните свойства на гъбите и използването им в медицината. Гъбите са ценен хранителен продукт, който съдържа белтъчини, минерали и витамини. Използваме ги варени, печени, мариновани, солени и сушени. Полезните им свойства са доказани преди няколко хиляди години и постоянно са се изучавали и използвали в медицината и като храна.

Съвременните учени не спират да се учудват от този уникален продукт, колко богат е той на полезни съединения.

Гъбите и техните полезни качества

Пресните гъби съдържат до 95% вода. От съединенията 70% са белтъчини, от въглехидратите освен глюкоза се съдържа захар трехалоза и манитол. Вместо от влакнини обвивката на гъбите се състои от фунгин. Минералните вещества са 1% от теглото, това са соли на калия, фосфора, сярата и хлора.

В гъбите се съдържат 18 вида аминокиселини, редица витамини: В1, В1, РР, С, D, E. Всичко това действа благоприятно върху нашия организъм. Най-ценни са младите гъби, в шапката им има повече полезни вещества, отколкото в пънчето. Не се препоръчва да се берат стари гъби, те се обработват лошо от стомаха и може да получите стомашно разстройство или по-зле – отравяне. В старите гъби протича процес по разпадане на белтъците.

Гъбите се развалят бързо и затова трябва да се готвят на деня, в който са брани. Сготвените ястия с гъби не трябва да се съхраняват дълго, дори и да е в хладилник, така че гответе толкова, колкото Ви трябва за едно-две хранения.

Не се препоръчва да въвеждате гъби в детското меню.

Доказани са изумителните ползи на гъбите за човешкото здраве.

При печенето и варенето на гъбите се разрушават много от полезните им вещества, в солените и сушените гъби се запазват много повече. При сушенето се запазва почти всичкият белтък, затова сушените гъби са много полезни и питателни.

Препоръчва се да включвате гъби в менюто си не повече от 4 пъти седмично.

При спазване на гореописаните препоръки гъбите ще се превърнат в забележителна и полезна част от хранителния Ви режим.

  • Полезните елементи в гъбите помагат да се нормализира обменът на веществата;
  • Действат благоприятно на нервната система;
  • Подобряват процесите на кръвотворение и укрепват съдовете, което действа благотворно на сърдечно-съдовата система;
  • Подобряват състоянието на косата, зъбите, ноктите и кожата, това е природен еликсир на младостта;
  • Регулират артериалното налягане;
  • Извеждат вредния холестерол от кръвта;
  • Участват в производството на ензими от хипофизата;
  • Бета-глюканите в състава им поддържат имунната система и оказват висок противораков ефект. Този ефект се постига и благодарение на меланина – един от най-мощните природни антиоксиданти;
  • Употребата на гъби предотвратява безпокойството и стреса, действа положително на работата на главния мозък, съществено понижава умствената умора и чувството на раздразнение и тревожност.

Гъбите в медицината и народни рецепти с гъби

Ще разгледаме най-популярните гъби, които са доказано полезни от здравословна гледна точка.

Бели гъби (обикновена манатарка)

Манатарките са най-популярния вид гъби, може да се каже, че това е кралят на гъбите и по вкусови качества, и по полезни. Колко вкусна е супата от манатарки, направо приказна! Тя може да стимулира производството на стомашни сокове по-добре от месния бульон. В манатарките се съдържа много сяра и полизахариди, те помагат в борбата с онкологичните заболявания, тонизират, подпомагат заздравяването на раните, имат противоинфекциозни свойства.

Съдържащият се в този вид гъби лецитин възпрепятства натрупването на холестерол в съдовете, полезен е при малокръвие и атеросклероза.

Ерготионеин в гъбите стимулира активно обновяването на клетките, което е полезно за костния мозък, черния дроб и очите.

В манатарките се съдържа лецитин, който предпазва от повишаване на холестерола

Във фармацевтиката манатарките се използват много. Екстрактът от тях лекува много болести – онкология, мастопатия, измръзване, стенокардия, нарушена обмяна на веществата.

Полезни съвети:

  • При правене на зимнина от манатарки изберете сушенето. В сушен вид всички полезни качества в гъбата се запазват, тези гъби са мощна профилактика на раковите заболявания. По-рано хората са боледували по-малко от онкологични патологии, имало е единични случаи, в менюто винаги са присъствали сушени гъби и горски плодове.
  • Можете да ги стриете на прах и да ги добавяте в ястията си като ароматна подправка, като така ще се грижите и за здравето си.
  • Съхранявайте сушените гъби в платнена торба, за да дишат и да не плесенясват. Плесенясалите гъби са опасни за здравето! Ако видите плесен – изхвърлете ги на момента!

Пачи крак

Пачи крак е много известна и вкусна гъба. Може би всеки е пробвал печен пачи крак с картофи, много е вкусно! Пачият крак се бере и готви лесно, достатъчно е да го варите 20 минути и може да го ползвате като добавка към всякакви ястия.

Рецепта за тинктура от пачи крак срещу паразити и глистиГъбите пачи крак съдържат веществото хиноманоза, тя блокира и изключва нервната система на паразитите хелминти. Разтваря яйцата и личинките им и не вреди на човешкия организъм. Това вещество не е токсично за топлокръвните животни и за човека.

Фармацевтичните компании купуват големи количества пачи крак и чрез екстрактиране произвеждат лекарства за борба с паразитите, средства срещу нощна слепота, за повишаване на имунитета, противовъзпалителни средства. В домашни условия е трудно да се възползваме от целебните свойства на тези гъби, при топлинна обработка, когато температурата се повиши над 60 градуса, активното действащо вещество в тях се разпада. Остава ни само да се наслаждаваме на страхотния им вкус.

Народната медицина съветва да сушим пачия крак, да го стриваме на прах и после да приемаме от този прах по половин чаена лъжичка веднъж дневно в продължение на 3 дни.

Можете да си направите и тинктура от гъбата, тя се използва за борба с паразитите, вдига имунитета и действа като противовъзпалително средство:

  • 3 с. л. нарязани пресни гъби пачи крак;
  • 200 гр водка.

Заливате гъбите с оставяте да престоят във водката 5 дни. Приемайте по 1 ч. л. преди хранене сутрин или вечер, не се препоръчва да приемате през деня.

Грузди

Белите грузди се използват като хранителен продукт предимно солени, те са много вкусни и приятно хрупкави. Не влияят на нивата на захарта в кръвта и затова са подходящи за диабетици.

Гъбите грузди повишават имунитета и предпазват от настинкиВ сезона на настинките се препоръчва да се употребяват солени грузди всеки ден по 100 грама, те помагат на организма да се бори с настинката, укрепват лигавиците на белите дробове и брохните.

Грузди се препоръчват при авитаминоза и на хора, които страдат от затлъстяване и от исхемична болест.

Калоричността на гъбите е много ниска и те се вписват идеално във всяка диета. Медицината и фармакологията използват грузди за производство на лекарства срещу туберкулоза.

Рижика

Рижика са любими гъби на много хора, събирането им е истинско удоволствие, солените рижики са просто чудесни с варени картофи. Рижиката е универсална гъба, може да се пече, соли, вари и маринова. Но Ви препоръчваме солените рижики, те запазват за дълго всичките си полезни качества. Многото антиоксиданти в състава им помагат на имунната система, борят се с простудата. Голямото съдържание на калций прави този вид гъби препоръчителни за болните от артрит и остеопороза.

Полезни са за диабетици и при сърдечно-съдови заболявания, рижиката е страхотен афродизиак, повишава потентността при мъжете и либидото при жените. Включвайте тази гъба в менюто си поне 3 пъти в седмицата и ще забележите, че здравето Ви се подобрява и има прогрес в интимните Ви отношения. Във фармакологията от рижиките, по-точно от екстрактът от тези гъби, се правят препарати за борба с рака на простатата.

Обикновена дипленка

Най-ранната гъба е обикновената дипленка, не е много красива, но е невероятно вкусна.

Обикновена дипленка е вид гъба, много полезна за организма

В природата има много полезни гъби, тук Ви разказахме само за някои от тях. Ползата от гъбите за човешкия организъм е доказана от учените, а самият процес на бране е също много полезен, повдига настроението и лекува душата.

Противопоказания

Въпреки че са много полезни, гъбите имат и някои противопоказания:

  • Противопоказни са за деца под 6 години.
  • Забранява се употребата на гъбите от бременни и кърмещи жени.
  • При болести на стомашно-чревния тракт , черния дроб и бъбреците, холецистит и панкреатит.
  • Берете гъбите млади, дори не гледайте към по-старите, гъбите имат свойството да абсорбират вредните вещества от въздуха и земята като гъба. Не берете гъби около пътища и сметища.
  • Събирайте само гъби, които познавате. Имайте предвид, че всичко е полезно с мярка, не яжте само гъби в гъбния сезон, това може да навреди на стомаха Ви.