Лечебните ефекти на маслото от авокадо:

Маслото от авокадо успокоява кожата, полезно при пеленен дерматит, екзема, слънчево изгаряне. Използва се за бързо възстановяване на целостта и еднородността на кожата с леки наранявания, възпаления. Поради високото си съдържание на стерол, маслото от авокадо е ефективно срещу артрит. Когато се използва вътрешно, помага при запек, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, както и при инфекции на пикочно-половата система. Помага за понижаване на холестерола, когато се приема през устата.

Маслото от авокадо има заздравяващи, противогъбични, антивирусни и бактерицидни свойства, което прави възможно използването му за предотвратяване на различни кожни наранявания и заболявания. Магнезият и калият са от съществено значение за функционирането на кръвоносните съдове и сърцето. Витамин Е помага за понижаване на кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и заедно с витамин С надеждно укрепва кръвоносните съдове. Комплексът от ненаситени киселини, витамин Е и бета-ситостерол помага да се намали нивото на лошия холестерол. Всичко по-горе ни позволява да препоръчаме включването на масло в диетата за профилактика и в комплексното лечение на атеросклероза, инфаркти, коронарна артериална болест, инсулти, хипертония. В допълнение, маслото от авокадо е в състояние да стимулира процеса на хематопоеза. Витамините В, С в комбинация с мед, желязо, кобалт, цинк и други полезни микроелементи участват активно в синтеза на хемоглобин, който е част от еритроцитите. В тази връзка маслото се счита за полезен продукт за хора, страдащи от анемия. Маслото от авокадо помага да поддържате работата на храносмилателната си система. Систематичната му употреба помага за подобряване на метаболизма и храносмилането. Маслото от авокадо може да има благоприятен ефект върху лигавицата на стомаха и червата, което означава, че е изключително ефективно средство за профилактика на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Маслото също стимулира жлъчната секреция, подобрявайки метаболизма на мазнините и състава на жлъчката, може да бъде от полза при такива заболявания като жлъчнокаменна болест, холецистит, хепатит и др. Освен това при редовна употреба маслото от авокадо надеждно ще предпази храносмилателния тракт от ефектите на токсини, свободни радикали, както и радионуклиди и различни тежки метали. Маслото от авокадо е полезно и за страдащите от диабет. Поради ниското си съдържание на захар (1,5%) и много високо съдържание на калории, този продукт може да се счита за идеален за такива хора. Мастните киселини помагат за понижаване нивата на захар и са отлични доставчици на енергия за тялото. Освен това маслото може да подобри функционирането на нервната система. Постоянното му използване е ефективно средство, използвано за профилактика на различни неврози, главоболие, безсъние. Маслото от авокадо във Вашата ежедневна диета ще Ви помогне да повдигнете настроението си, както и да повишите работоспособността и да подобрите умствената дейност.

В английската педиатрия маслото отдавна се препоръчва като допълваща храна за много малки бебета. Също така се въвежда в диетата на кърмещи и бременни жени. В края на краищата той може да подобри хода на бременността и раждането, да спомогне за увеличаване на лактацията и да играе основна роля в генетичните процеси. В допълнение, постоянното използване на масло в храната ще помогне на жените да подобрят настроението и благосъстоянието си по време на менопаузата или предменструалния период. Витамините Е, В6, В3 и бета-ситостеролът спомагат за повишаване на потентността и се считат за много ефективни при лечение на плодовитост. Редовната консумация на маслото също се препоръчва на мъжете за предотвратяване и лечение на проблеми като простатит и аденом. Маслото от авокадо се използва и за профилактика на остеопороза и различни заболявания на ставите, устната кухина, щитовидната жлеза и пикочната система.

Интересни факти за маслото от авокадо:

Поради външния вид на плода, а именно тъмнозелената му груба кожица, авокадото се нарича "круша от алигатор“. Така го нарекоха европейските колониалисти.

Сред аборигените се смяташе, че маслото от авокадо може да съживи и засили "мъжката сила“. Затова плодовете, като естествен афродизиак, се считаха за най-добрия сватбен подарък.

Вкусът и външният вид на авокадото понякога поставят под съмнение принадлежността му към плодовете. Тези, които са опитали самия плод и помнят вкуса, ще потвърдят, че той донякъде прилича на варени картофи. Дори учени, които са анализирали химичния състав на плода, твърдят, че той е по-подходящ за зеленчук. Авокадото обаче е плод.

Авокадото е включено в Книгата на рекордите на Гинес като водещ плод по калории.

Маслото от авокадо се пресова студено от пулпата на узрелите плодове. Понякога се извлича и от плодовите ядки.

Какъв извод може да се направи? Природата ни е дала отлично козметично средство, а също и абсолютно естествено лекарство, което помага да запазим младостта и красотата си за дълго време.