Кокосовите кето храни са с високо съдържание на мазнини и с висока хранителна стойност. Ето защо си струва да използвате кокосови продукти като полезно допълнение към правилно формулираната кетогенна диета.

Например, кокосовото брашно се използва в много печени продукти с ниско съдържание на въглехидрати. Кокосовото масло може да се използва за пържене, кокосовото мляко е добро за готвене и кетогенни шейкове. А кокосовата паста от своя страна е идеална за торти или кето палачинки.

Хората, които не могат да ядат млечни продукти поради, например, непоносимост към лактоза, могат да използват кокосово мляко или кокосовата сметана в диетата си.

Как да изберем кокосови продукти?

Разбира се, в наши дни кокосовите продукти могат да се купуват почти навсякъде. Но само органичните кокосови продукти ще са от полза за здравето, тъй като те са най-ценните. Не е лъжа, че кокосовите продукти са доста скъпи. Но напоследък популярността на всички продукти от кокос нараства и предлагането им в магазините се разширява. За наш късмет това води до намаляване на цените.

Освен това има смисъл да се купуват големи количества кокосови продукти. По този начин е много по-евтино. Кокосовите продукти могат да се използват при всякакъв вид готвене, така че се изразходват много бързо. Така че не е нужно да се притеснявате, че те ще се влошат, преди да ги използвате. Парите няма да бъдат похарчени напразно, така че подобни покупки в големи количества са добра идея.

Все повече хора насочват вниманието си към кокосовите продукти. И производителите отговарят на изискванията на купувачите, а списъкът с кокосови продукти непрекъснато нараства. По-долу ще намерите информация за това кои кокосови продукти в момента се предлагат на пазара и как да ги използвате, включително и в кето диетата.

Кокосово масло

За разлика от животинските продукти, кокосовото масло съдържа къси и средноверижни триглицериди - или т.нар. полезно МСТ масло. Кокосовото масло може да се използва във Вашата ежедневна диета. Най-доброто е студено пресовано кокосово масло с кремообразна и прозрачна консистенция. Вкусът на кокосово масло е мек и може да се добавя към сладки и пикантни кето ястия. Миризмата на кокосово масло е доста силна, така че може да се използва и за придаване на вкус на ястие или напитка. Добавете кокосово масло към кафето си за да си направите бронирано кафе. Това ще засили ефекта от диетата и ще придаде на напитката необичаен вкус.

За разлика от животинските продукти, кокосовото масло съдържа къси и средноверижни триглицериди. Поради тази особеност те се метаболизират по-активно в черния дроб и се използват от тялото като енергия, ускорявайки метаболизма. Освен това този вид мазнини помага за понижаване на холестерола в кръвта!

Самото ускоряване на метаболизма стимулира изгарянето на мазнини. Но също така си струва да се отбележат по-интересните свойства на средноверижните мастни киселини. Неотдавнашно мащабно проучване показа, че в случай на излишък на калории в диетата, създадена чрез консумация на такива мазнини, практически няма натрупване на подкожни и висцерални мазнини!

Съдържащите се в кокосовото масло мастни киселини (лауринова и капринова) са отлични природни антивирусни, антибактериални и антипротозойни агенти, а също така унищожават широк спектър от болестотворни организми.

Чувствайте се свободни да ядете кокосово масло! Особено ако сте на кето диета. Той лесно замества всеки аналог в печенето и е идеален за пържене, защото има висока температура на окисляване!

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е естествено с ниско съдържание на усвоими въглехидрати и без глутен - идеално за кето диетата.Вкусът и текстурата на кокосовото брашно го правят идеален за печени продукти с ниско съдържание на въглехидрати. Той задоволява добре глада и стабилизира нивата на кръвната захар. Кокосовото брашно е естествено с ниско съдържание на усвоими въглехидрати и без глутен.

Въпреки това, когато купувате кокосово брашно, винаги трябва да обръщате внимание на съдържанието на въглехидрати и мазнини. Някои видове кокосово брашно са с високо съдържание на въглехидрати, почти като пшеничното брашно. Има дори варианти с ниско съдържание на мазнини, които изобщо не са подходящи за кетогенна диета.

Кокосовото брашно е много популярно сред тези, които следват кето, палео и безглутенови диети. Това е идеална алтернатива на традиционното брашно, ако човек има чувствителност към храната и храносмилателни проблеми като течащи черва или чревна дисбиоза. Това е отлична хранителна алтернатива на ядките и млечните продукти за тези с хранителна чувствителност.

Ето кратко ръководство за хранителната стойност на кокосовото брашно. Една порция или две супени лъжици органично кокосово брашно съдържа:

  • Калории: 124kcal
  • Въглехидрати: 16,6 g
  • Нетни въглехидрати: 6.1 g
  • Захар: 1,9 g
  • Мазнини: 4,2 g (3,9 g от които наситени мазнини)
  • Протеини: 4,9 g
  • Фибри: 10,5 грама (над 40 процента DV)

Кокосовото брашно съдържа витамини и минерали, необходими за организма, като манган, калций и селен.

Кокосовото брашно е богато на MCT (триглицериди със средна верига), които тялото е в състояние да преобразува в енергия без значителна помощ от други ензими. Има четири различни вида MCTs в храната, включително каприлова, капринова и лауринова киселини. Най-разпространената киселина в кокосовите продукти е лауриновата киселина, която съставлява 77% от MCTs, открити в кокосовото масло.

Кокосова паста

Кокосовата паста също понякога се нарича кокосово масло, но това не е същият продукт, който е описан в началото на статията. Пастата е продукт, направен от смлени кокосови люспи.

Това е гурме кокосов продукт, който можете да си направите сами. Всичко, което трябва да направите, е да смилате кокосовия чипс (или люспи) като ядки за фъстъчено масло.

Кокосовото масло е богато на MCT и е изключително универсална съставка в кетогенната кухня. Можете да ги добавяте към смутита, сладоледи или да ги намазвате върху кето палачинки или палачинки.

Натуралната плодова кокосова паста е кремообразна консистенция с много приятен и сладък вкус. Ако производителите го произвеждат от естествена кокосова каша, тогава ползите от този продукт ще бъдат колосални за тялото, точно като пресните плодове.

Ползи от кокосовата паста от натурална плодова каша:

  • Подобрява се функционалността на органите на репродуктивната система;
  • Има лечебен ефект при заболявания на жлъчния мехур;
  • Нормализира метаболитните процеси и работата на стомашно-чревния тракт;
  • Премахва запек и подуване на корема;
  • Насърчава бърз набор от мускулна маса по естествен начин;
  • Елиминира дефицита на мазнини;
  • Подобрява състоянието на кожата и укрепва нокътната плочка;
  • Повишава сексуалното желание и обогатява организма с полезни микроелементи и витамини.

Насищането на екзотичния концентрат със здравословни и хранителни мазнини има положителен ефект върху функционирането на съдовата и сърдечната системи. Ако го използвате правилно в диетата си, нивото на холестерола значително ще намалее, а също така ще можете да премахнете риска от развитие на опасна атеросклероза.

Доказано е, че ползите от кокосовата паста са големи при продължителна употреба на антибиотици. Ако човек консумира деликатес всеки ден и се подложи на предписания курс на терапевтично лечение, пристрастяването на човешкото тяло към лекарства намалява. В случай на умора или апатия, лакомството ще даде допълнителна енергия, ще подобри настроението Ви и повиши имунитета.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко се използва широко в кетогенната кухня, както за приготвяне на различни ястия, десерти, така и като самостоятелен продукт, или като добавка в кафето и чая.Кокосовото мляко има много богат вкус. Получава се чрез пресоване на прясна кокосова каша. Коксовото мляко вече може да се купува в обикновените магазини. Те се продават в консерви или кутии с различни размери, което е много удобно. Това Ви позволява винаги да имате кето закуска под ръка, дори когато не сте у дома. Срокът на годност на кокосовото мляко е доста дълъг. Освен това, след отваряне на консерва или кутия, остатъците могат да бъдат замразени. Кокосовото мляко се използва широко в кетогенната кухня, както за приготвяне на различни ястия, десерти, така и като самостоятелен продукт, или като добавка в кафето и чая.

30 грама консервирано или прясно кокосово мляко без добавки съдържа около 7 грама мазнини, 1,5 грама въглехидрати и 0,5 грама протеин.

Приблизително 90% от калориите в обикновено кокосово мляко идват от мазнини, а останалите 10% от комбинация от въглехидрати и протеини. Съдържанието на въглехидрати обаче е достатъчно ниско, че не би трябвало да имате проблем с включването му в кето диетата.