Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Витамин К - жизненоважен елемент, необходим за нормалното съсирване на кръвта

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Витамин К - жизненоважен елемент, необходим за нормалното съсирване на кръвта


Витамин К е открит за първи път от учените през 1929 г. и е признат за най-важното вещество в организма, отговорно за съсирването на кръвта. Първото споменаване за него се случва в немско списание, като това хранително вещество се нарича "Koagulationsvitamin", от където получава и името си витамин К.

Това вещество е открито от зъболекаря Уестън Прайс, който в началото на 20-те години на миналия век, докато пътува, изучава връзката между болестите на различните народи и техния хранителен режим. В своето изследване лекарят установява, че хората, живеещи в непромишлени райони, консумират значително повече неидентифицирани хранителни вещества, което предотвратява развитието на кариеси и хронични заболявания. Той първоначално нарича открития елемент „активатор X“, но с течение на времето започват да го наричат витамин К2.

Какво знаем за Витамин К?

В допълнение към процесите на съсирване на кръвта, витамин К участва в поддържането на пропускливостта и здравината на съдовата стена, необходим е за нормалната микроциркулация и ускорява зарастването на рани.Витамин К1 (филохинон) е диетичен витамин К. Източниците включват зелени листни зеленчуци (особено зеле, спанак и зелени зеленчуци), соя и растителни масла. Хранителните мазнини подобряват усвояването. Хранителните добавки (Адаптирано мляко) за кърмачета се обогатяват допълнително с витамин К. След неонаталния период бактериите в стомашно-чревния тракт започват да синтезират витамин К, който се абсорбира и използва от организма.

Витамин К2 принадлежи към група съединения (менахинони), синтезирани от чревни бактерии. Синтезираното количество обаче не задоволява нуждата от витамин К.

Зависимите от витамин К протеини изискват калций, за да функционират. Витамин К-зависими протеини, остеокалцин и матричен гама-карбоксиглутамат-съдържащ протеин могат да играят важна роля в костите и други тъкани. Формите на витамин К се използват като общо терапевтично средство за лечение на остеопороза в Япония и други страни.

Видове Витамин К:

Витамин К е мастноразтворим витамин и съществува в три структурни варианта: витамин К1 (филохинон), К2 (менахинон) и К3 (менадион). В допълнение към разликата в структурата на молекулата, филлохинонът и менахинонът се различават по източника на техния прием.

Филохинонът се съдържа в растителни и животински продукти. Голямо количество филохинон се съдържа в зелените зеленчуци (брюкселско зеле и зеле, маруля, спанак, магданоз) и растителни масла (маслинови и слънчогледови масла). Филохинонът е основната форма на хранителен витамин К.

За разлика от филлохинона, менахинонът не идва отвън, а се произвежда в червата от микрофлората. В илеума под въздействието на жлъчните киселини и соли се абсорбират и двете форми на витамин К, а черният дроб е основният орган, където се съхраняват. По-малко липофилен филохинон се мобилизира лесно от чернодробната тъкан и се консумира активно в метаболитните процеси. Съответно, филохинонът е и преобладаващата форма на витамин К, присъстваща в серума.

Някои фактори, като възраст, пол, менопауза, оказват влияние върху метаболизма на витамин К. Запасите от филохинон при хора над 60 години са по-малко, отколкото при по-млади хора (до 40 години). Освен това има генетични особености на метаболизма на витамин К. Например при пациенти, които са носители на полиморфния вариант Е2 на гена ApoE, той е по-бавен. Това трябва да се има предвид при предписване на кумаринови препарати за лечение на хиперкоагулируеми състояния (характеризиращи се с повишено съсирване на кръвта).

Какви са ползите от витамин К за организма?

Основната функция на витамина е да увеличи (нормализира) коагулацията на кръвта чрез засилване на образуването на протромбин в черния дроб. Протромбинът е сложен протеин, предшественик на тромбин (протеин, участващ в образуването на кръвни съсиреци). Нивото на протромбин в кръвта характеризира състоянието на кръвосъсирващата система. Ниските нива на протромбин обикновено показват липса на витамин К в организма.

В допълнение към процесите на съсирване на кръвта, витамин К участва в поддържането на пропускливостта и здравината на съдовата стена, необходим е за нормалната микроциркулация и ускорява зарастването на рани.

Витамин К също играе важна роля за формирането на костната тъкан - осигурява синтез на протеин (остеокалцин), върху който калция кристализира. По този начин, витамин К (заедно с калций) не само нормализира съсирването на кръвта, но също така помага за предотвратяване на остеопороза.

Ползите от витамин К2 са ефективни срещу намаляване на минералната плътност на костите, което е особено забележимо от тридесетгодишна възраст. Адекватният прием на калций за укрепване на костите в млада възраст може да предотврати бъдещи проблеми.

Витамин К2 помага за натрупването на калций в костите.

Той също така предотвратява натрупването на калций, което причинява скованост на артериалните стени.

Това е много важно за тези, които се стремят да поддържат здрави кости. Витамин К2 е важен за сърдечно-съдовото здраве, както и за здравето на костите. Следователно трябва да се приема в достатъчно количество.

Витамин К2 е един от основните витамини за тези, които искат да имат здрави артерии и кости.

Това помага за прочистването на вените, а също така помага за събирането на калций в костите.

Витамин К2 също влияе върху предотвратяването на проблеми с калцирането в хрущяла.

Подпомага здравето на зъбите

Витамин К2 помага на зъбите да станат по-силни и здрави.Смята се, че витамин К2 насърчава здравето на зъбите. Изследванията по този въпрос обаче все още продължават в медицинския свят. Според някои изследователи витамин К2 помага на зъбите да станат по-силни и здрави. Това се дължи на активирането на остеокалцин от витамин К2. Остеокалцинът е един от основните регулаторни протеини, участващи в здравето на зъбите.

Укрепва когнитивното здраве

Витамин К укрепва епизодичната памет и е полезен за мозъка. В проучване при хора над 70 години е установено, че възрастните хора с най-високи нива на витамин К в кръвта имат най-високо представяне в словесната памет.

Предлага се в две форми:

  • K1 се съдържа в много храни, особено тъмнозелени листни зеленчуци.
  • K2 се синтезира от бактерии, които се намират естествено в червата.

Недостиг на Витамин К:

При нормални условия дефицитът на витамин К при хората практически не се наблюдава, тъй като чревната нормофлора постоянно произвежда витамин в малки количества. Естественото производство на витамин обаче може да бъде нарушено - например, когато чревната микрофлора е унищожена в резултат на дълги курсове на антибиотична терапия. Производството на витамини може да бъде намалено в резултат на нарушена чернодробна функция, образуваща протромбин. Известно е също така, че витамин Е (в големи количества) може да инхибира образуването на витамин К. Абсорбцията и синтеза на витамина също се намаляват от действието на калция. И в двата случая обаче говорим за изключително големи, излишни количества от тези микроелементи.

Коагулацията на кръвта може да бъде нарушена при някои заболявания на новородени и малки деца - при недостатъчен прием на витамин К (например при нарушена абсорбция на мазнини), недостатъчна чернодробна функция и др. В зряла възраст дефицитът на витамин К може да допринесе за всички процеси, свързани с нарушения на съсирването на кръвта, здравината и пропускливостта на съдовата стена, с появата на кръвоизливи по кожата и лигавиците, разширяване на капилярите и вените, паяковите вени и мрежи и др. .

Въпреки че е мастноразтворим витамин, той не се натрупва и не причинява проблеми с токсичността.

Тези, които използват разредители на кръвта, не трябва да използват витамин К.

Източници на Витамин К:

Хранителни източници на Витамин К са зелените листни зеленчуци, грах,броколи,зелен фасул,яйца,грозде,киви,кашу,червено месо и др. Най-богатите източници на Витамин К са спанакът и подобни зелени листни зеленчуци, черен дроб, бобови растения и риба.

  • Спанак, къдраво зеле, черно зеле, манголд, листа от цвекло, аспержи, броколи, карфиол, магданоз, ряпа, ендивия.
  • Зелен фасул, соя, грах, мексикански боб.
  • Червено месо, пиле, пилешки дробчета, патица, бъбреци, черен дроб.
  • Яйца, млечни продукти, кресон, кисело мляко, сирене.
  • Грозде, киви, ягоди, авокадо, нар, домат, боровинки, къпини, сливи, сушени смокини, червено френско грозде.
  • Кашу, орехи, лешници, пекани.
Витамин К - жизненоважен елемент, необходим за нормалното съсирване на кръвта Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™