Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Витамин В1 (Тиамин) елиминира стреса и поддържа сърдечното здраве

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Витамин В1 (Тиамин) елиминира стреса и поддържа сърдечното здраве


Витамините от група В са микроелементи, от които тялото се нуждае в много малки количества. Те играят важна роля в метаболизма и производството на енергия. Витамините от В групата са от съществено значение за поддържане на здрава кожа, кости, мускули, вътрешни органи и нервната система. Анализът на витамините от група В определя съдържанието им в кръвта или урината и помага за оценка на хранителния баланс на пациента.

Витамин В1 е коензим, който помага на тялото да произвежда енергия. Той участва в метаболизма на глюкозата, необходим е за нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите. Това хранително вещество е необходимо за превръщане на глюкозата (захарта) в АТФ (енергийна молекула), затова е важно да се поддържа производството на митохондриална енергия в клетката. Тъй като почти всяка клетка в тялото използва АТФ като основен източник на гориво за функциониране. Без достатъчен тиамин в организма, някои въглехидрати и аминокиселини с разклонена верига не могат да се използват за енергия. Това може да намали ефективността на многобройни биологични процеси.

Тиаминът е основно хранително вещество за хората, което означава, че не можем да го произвеждаме в тялото си. Трябва да си набавим този витамин, като консумираме растения и животински продукти, които го съдържат, или да приемаме Тиамин под формата на хранителна добавка.

Какво знаем за Тиамин (Витамин В1)?

витамин В1 може да бъде от полза, когато тялото страда от храносмилателни проблеми, метаболитни нарушения, дисменорея или заплаха от увреждане на бъбреците.Първият витамин В, който учените са открили, е витамин В1 и тялото отчаяно се нуждае от него, за да:

 • Използва въглехидратите за енергия
 • Поддържа функцията на здравите мускули, включително и сърдечния мускул
 • Правилното функциониране на нервната система
 • Разгражда алкохола
 • Метаболизира аминокиселините
 • Създаване на аденозин трифосфат (ATP) за транспорт на енергия в клетките

В допълнение към поддържането на здраво тяло, витамин В1 може да бъде от полза, когато тялото страда от храносмилателни проблеми, метаболитни нарушения, дисменорея или заплаха от увреждане на бъбреците.

Витамините са разделени на две групи - водоразтворими и мастноразтворими. Водоразтворимите витамини се разтварят във вода при поглъщане. Всички витамини от група В са водоразтворими, включително витамин В1. Въпреки че нашият черен дроб съхранява малко тиамин, той има кратък срок на годност. Хората се нуждаят от постоянна ежедневна доставка на витамин В1, за да поддържат добро здраве.

Ползи от приема на Витамин В1 (Тиамин):

Допълването на Вашата диета с витамин В1 предполага, че има ползи за облекчаване на стреса. Има някои доказателства, че тиаминът може да укрепи имунната система и да увеличи способността да се противопоставя на клетъчните увреждания от стрес.

Като хранителна добавка Витамин В1 се използва и за насърчаване на спортни постижения, когнитивни способности, загуба на тегло, облекчаване на махмурлука и за лечение на алкохолизъм.

 • Тиаминът играе важна роля в метаболизма на въглехидратите и протеините, както и в синтеза на нуклеинови киселини.
 • Помага за храносмилането, насърчава растежа, и е от съществено значение за здравословното функциониране на нервната система, сърцето и други мускулни тъкани.
 • Витамин В1 помага при възпаление на нервите и мускулни болки, мускулна слабост, нарушена координация, отоци и сърдечни заболявания са заболявания, които изискват профилактика на бери-бери.
 • Най-важната задача е енергийният обмен. Витамин В1 играе важна роля за превръщането на хранителните вещества в енергия за тялото.
 • Чрез регулиране на кръвообращението помага за предотвратяване на нарушения на кръвообращението.
 • Можете да се предпазите от сърдечни заболявания, като редовно приемате витамин В1, който има защитни свойства срещу атеросклероза.
 • Витамин В1 помага за разграждането на въглехидратите до глюкоза, която осигурява на тялото енергия. Енергията от въглехидратите позволява на много системи, особено на централната нервна система и сърцето, да доставят необходимата им енергия.
 • Витамин B1 увеличава потенциала Ви за учене и разбиране. Ако консумирате този витамин, който има пряк ефект върху централната нервна система, може да забележите увеличаване на успеха си в училище и на работа. Витамин В1 също ще Ви помогне да укрепите паметта си и да подобрите концентрацията.
 • Витамин В1 е много мощен антиоксидант, който ще предпази кожата Ви от признаците на стареене като акне и бръчки.
 • Витамин В1 има пряк ефект върху здравето на очите. Витамин В1 ще Ви помогне да предотвратите образуването на катаракта.
 • Приемът на перорални тиаминови добавки може да помогне за облекчаване на няколко генетични метаболитни нарушения, включително болестта на Лий и левциноза. Последните изследвания също показват, че дефицитът на тиамин може да повлияе на фибромиалгията.
 • Изследванията показват, че упражненията увеличават нуждата на тялото от тиамин. Витамин В1 засилва производството на енергия и възстановяването на тъканите, които са необходими след интензивни тренировки. В скорошно проучване изследователите установиха, че когато спортистите консумират по-малко тиамин, производителността намалява.
 • Болестта на Алцхаймер може да бъде свързана с ниски нива на витамин В1. Според последните изследвания дефицитът на тиамин води до оксидативен стрес в невроните. В допълнение, ниските нива на тиамин могат да доведат до загуба на паметта, образуване на плаки и невронална смърт. Всичко това са признаци на болестта на Алцхаймер. Изследванията потвърждават ниски нива на тиамин при аутопсия.

Витамин В1 в храните

Витамин В1 се намира във външните слоеве на зърнени храни, бирена мая, меласа, говеждо месо, яйца, свинско месо, черен дроб, леща, ядки и черен боб.Витамин В1 се намира във външните слоеве на зърнени храни, бирена мая, меласа, говеждо месо, яйца, свинско месо, черен дроб, леща, ядки и черен боб. Растителните източници, съдържащи витамин В1, включват картофи, аспержи, зеле, карфиол и портокали.

Много зърна са обогатени с допълнителен витамин В1, включително бяло брашно и бял ориз. Една порция подсилени зърнени закуски съдържа приблизително 1,5 mg тиамин, което е препоръчителният дневен прием. Витамин В1 е с по-ниско съдържание в ябълките, пилето, сиренето чедър и млякото.

Нагряването и обработката на храната ще намали съдържанието на тиамин. Съставките за хляб съдържат около 25 процента повече тиамин от хляба. И когато зеленчуците се готвят, по-голямата част от витамин В1 се губи във водата за готвене.

Как се определя дефицит на Витамин В1?

Нивата на В1 се определя чрез тест за тиамин в кръвта или тест за транскетолаза (функционален тест за тиамин).

При липса на витамин В1, се наблюдават заболявания като:

 • мокър бери-бери - тежък дефицит на витамини, който причинява сърдечно-съдова недостатъчност,
 • сух бери-бери - причинява периферна невропатия,
 • хеморагичният полиоенцефалит или болестта на Вернике-Корсаков е придружен от психични промени.

Витамините от група В постъпват в тялото с храната и се използват при необходимост, а излишъкът им се отделя с урината. Тъй като са водоразтворими, тялото може да ги съхранява само в много малки количества и трябва да се доставя редовно от храната.

Причините за недостиг на витамини могат да бъдат:

 • недостатъчно снабдяване на организма с витамини от група В,
 • невъзможност за усвояване и обработка на витамини,
 • приемане на храна, която потиска активността на витамините,
 • дефицит на други витамини или минерали, което предотвратява усвояването на витамин В.

Недостигът на витамин В се среща главно сред пациенти, страдащи от недохранване, хроничен алкохолизъм, малабсорбция и други стомашно-чревни заболявания; това са например тези, които са претърпели операция на стомашен байпас, и пациенти с цьолиакия, както и възрастни хора. Авитаминозата се среща при някои хронични заболявания, рак, небалансирана диета и продължителна диария. Бременните жени с ограничена диета, както и техният плод, са особено изложени на риск от дефицит на витамин В. Освен това, понякога детето може да има вродено метаболитно нарушение, което пречи на правилното усвояване на витамина.

Симптомите, свързани с недостиг на витамини от група В, могат да бъдат и неспецифични, особено при умерен дефицит на витамини. Тъй като обикновено липсват няколко витамина наведнъж, могат да се появят множество симптоми едновременно. Честите симптоми на недостиг на витамини включват обрив, дерматит, възпаление на езика, намалена чувствителност, усещане за изтръпване и парене в дланите и краката, анемия, умора и бързи промени в настроението.

За симптоми на дефицит на витамин В:

Витамин В1 също ще Ви помогне да укрепите паметта си и да подобрите концентрацията.Умереният дефицит на витамин В1 може да се прояви със следните симптоми:

 • обрив, дерматит,
 • възпален език, рани по устните или устата, пукнатини в ъглите на устата,
 • изтръпване, изтръпване или парене в ръцете и краката (периферна невропатия)
 • анемия,
 • умора, безсъние,
 • раздразнителност, проблеми с паметта, депресия,
 • загуба на апетит,
 • мускулна слабост,
 • замъглено виждане,
 • промяна в сърдечната честота.

Токсичният ефект на витамин В е много рядък, поради което практически не се предписва анализ за идентифициране на токсичността на витамина. Високите концентрации на някои витамини от група В могат да повлияят на черния дроб и нервната система.

Витамин В1 (Тиамин) елиминира стреса и поддържа сърдечното здраве Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™