През последните 50 години консумацията на преработена захар от човека се е удвоила, според британски изследователи. Сега средният британец използва 238 супени лъжици захар в седмицата и до 10 кг. шоколад на година. Много от нас са свикнали да се обръщат към сладкото за утешение по време на стрес, но новите данни показват, че захарта може да ни направи по-нетърпеливи и раздразнителни.

При депресия опитайте 5HTP и L-Tryptophan

Британските учени са установили връзка между храната и психическото здраве – оказва се, че има връзка между промените в поведението и нивото на кръвната захар. Големи колебания в нивата на кръвната захар са по-чести при хора, страдащи от нестабилно настроение, депресия, тревожност и емоционалност. Колебанието в нивата на кръвната захар намалява способността на хората да се справят със стреса. Колкото е по-нестабилно нивото на кръвната захар, толкова по-променливо е нашето настроение. Консумирането на храни с високо съдържание на захар връща ниво на мястото му. Но това е само временно, скоро всичко започва отначало. 5-HTP 90 капсули на Biovea може да Ви помогне за депресията, липсата на настроение, раздразнителността и проблеми със съня.

Кортизолът – хормон, който тялото произвежда в отговор на стреса, увеличава нуждата ни от вкусна храна. Забавеното освобождаване на кортизол води до прекомерна консумация на храни с високо съдържание на мазнини и захар. "Щастието – това не е само емоции. То също така зависи от химията на тялото, а именно – серотонин – казва д-р Робърт Лустиг. "Липса на серотонин причинява сериозна клинична депресия. Един от начините да се увеличи производството на серотонин е да ядете повече въглехидрати, особено захар. С течение на времето обаче е необходимо по-голямо количество захар, за постигане на същия ефект. Това е порочен кръг." Опитайте с допълнителен прием на серотин с помощта на L-Tryptophan капсули на Now Foods – хранителна добавка, която намалява апетита, подобрява настроението и съня, контролира агресията, тревожността и депресията, регулира температурата, сексуалното влечение и намалява усета за болката.

Вместо сладло яжте плодове и ядки при лошо настроение

Вместо отново да посегнете към сладкишите, пребивавайки в лошо настроение, специалистите препоръчват да обърнете внимание на следните продукти:

  • Плодове – са богати на витамин С, който помага на организма да се справи със стреса. В допълнение, плодовете са пълни с фибри, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.
  • Тъмнозелените зеленчуци – те изпълват организма с витамини и минерали, така необходими по време на стрес.
  • Пуйка – съдържа L-триптофан – аминокиселина, която води до производството на серотонин.
  • Ядки – те повишават имунната защита на организма и съдържат хранителни вещества, които помагат за намаляване на стреса.