Нека да поиграем на няколко игри на отгатване, става ли? Познайте какъв храносмилателен проблем не само причинява дискомфорт, но и пречи на живота ни да бъде пълноценен. Ако първото Ви предположение е било подуването на корема, значи сте прави. Някой го чувства като временно неудобство (въпреки че за други се превръща в истински кошмар), но всеки може би ще се съгласи: без този проблем светът би бил по-добро място. Ето защо искаме да Ви запознаем с някои прости и естествени начини да намалите подуването на корема – или дори да се отървете от него за дълго време.

Нека първо дефинираме проблема!

подуването понякога е причинено от сериозни здравословни проблеми, най-често то е просто резултат от неправилна диета или индивидуална непоносимост към определени видове храни. Казано по-просто, подуването е състояние, при което усещате стомаха си болезнено стегнат. Той изглежда подпухнал - като правило, поради факта, че в храносмилателния тракт се произвежда твърде много газ; възможни са и други нежелани ефекти. Симптомите включват общ дискомфорт, понякога включващ спазми и болка, придружени от усещане за "пълнота“ (последното обикновено се свързва със задържане на урина, но е важно двете състояния да не се бъркат).

В повечето случаи подуването е свързано с метеоризъм - прекомерно натрупване на газове в червата. Според клиницистите почти всеки се сблъсква с такива епизоди от време на време, от първите дни на живота (това е една от причините за детските чревни колики) до напреднала възраст (в този случай метеоризмът често се свързва с недостатъчен чревен тонус).

Въпреки че подуването понякога е причинено от сериозни здравословни проблеми, най-често то е просто резултат от неправилна диета или индивидуална непоносимост към определени видове храни. Както и да е, подуването силно пречи на ежедневните ни задължения – като например затягане на колана около кръста, това може да бъде свързано със значителен дискомфорт.

Когато коремът е увеличен поради излишно натрупване на мазнини, пациентът не изпитва никакво страдание. Това обаче е признак на затлъстяване, което е придружено от метаболитни нарушения, високо кръвно налягане, повишен риск от диабет тип II, а при мъжете, в допълнение, намаляване на нивата на тестостерон и сексуална функция.

Много по-тревожна причина за подуване на корема, промяна на формата му до сферична, увеличаване на диаметъра на пъпа, неестествен блясък на опъната кожа е натрупването в коремната кухина на свободна течност (асцит или воднянка) в големи количества (до няколко литра).

Асцитът може да бъде проява на цироза на черния дроб и други негови патологии, тромбоза на порталната вена, сърдечно-съдови заболявания и инфекциозен процес.

Както казахме по-горе, една от честите причини за подуване на корема е натрупването на газове и/или изпражнения в червата. Причините за това са много - от хранителни грешки, хранителни алергии до сериозни заболявания на коремните органи, като остра чревна непроходимост, херния, вродени чревни заболявания, целиакия (тежко лошо храносмилане, причинено от увреждане на лигавицата на тънките черва от продукти, съдържащи глутен), атония (рязко намаляване на тонуса на мускулите на червата и коремните мускули).

Подуване (уголемяване) на корема може да се наблюдава и в резултат на растежа на обемните неоплазми. Така например има случаи, когато доброкачествен тумор при жени (фиброиди на матката) достига 25-30 см в диаметър! Асцитът често показва развитието на неоплазми, може да придружава онкологични заболявания на стомаха, черния дроб, червата, бъбреците, панкреаса.

И така, какво причинява подуване на корема?

Ако се чувствате подути, това е резултат от изпълването на стомашно-чревния тракт с въздух или газове. Въздухът може да бъде погълнат с храната, а натрупването на газове се образува от бактерии, които живеят в червата ни. Нещо повече, когато има запек, излишните газове могат да се натрупат зад изпражненията, увеличавайки дискомфорта и болката.

Както споменахме по-рано, подуването най-често се свързва с храни, които насърчават образуването на газове или съдържат съставки, към които сме алергични. Има обаче и други причини за подуване на корема, например:

  • преяждане или прибързано ядене на храна, което води до навлизане на много въздух отвътре
  • наднормено тегло
  • хормонални промени при жените, често водещи до подуване на корема преди или по време на менструация
  • рефлукс

една от честите причини за подуване на корема е натрупването на газове и/или изпражнения в червата.В други случаи подуването на корема може да е признак на сериозни състояния и дори заболявания, например:

  • хроничен синдром на раздразнените черва при болестта на Crohn
  • непоносимост към лактоза или чувствителна към глутен целиакия
  • различни видове рак
  • употребата на определени видове лекарства
  • развитие на възпаление
  • запушване на червата или пикочния мехур.

Като се има предвид това, има още един интересен аспект, свързан с подуването на корема. Много от тези, които се оплакват от този вид разстройство на тялото, страдат от свръхчувствителност на нервната система, която реагира рязко на обичайното количество газове в червата. На такива пациенти изглежда, че прекомерно количество газове притиска коремните органи, което всъщност не се случва. Лекарите наричат ​​това висцерална свръхчувствителност.

Сега е време да назовем онези прости стъпки, които ще Ви помогнат да се отървете от подуване на корема, метеоризъм и други неприятни събития.

Яжте малки порции, дъвчете добре и не бързайте

 Ако усещането за дискомфорт и подуване се появи веднага след кралска порция, съветваме Ви да ядете по-малки порции в бъдеще.Вие сте от тези, които оценяват щедростта на своите порции в ястията? Ако усещането за дискомфорт и подуване се появи веднага след кралска порция, съветваме Ви да ядете по-малки порции в бъдеще. Това ще помогне на храносмилателния Ви тракт да се справи с храната без прекалено много стрес, което ще намали количеството газ зад формиращите се изпражнения.

В допълнение, бавното вкусване и старателно дъвчене на всяка хапка храна ще Ви предпази от поемането на големи количества въздух. В крайна сметка, колкото по-бързо се абсорбира храната, толкова повече въздух влиза в стомаха с нея. А наличието на въздух в храносмилателния тракт е почти винаги гаранция за подуване на корема.

Друго предимство на спокойното хранене е възможността да контролирате размера на всяко ястие и навреме да откажете порция, която ще стане излишна. Наистина, според изследването са необходими около 20 минути на стомаха, за да каже на мозъка, че е пълен. Ако приемате храна, сякаш е последното Ви хранене, лесно можете да преядете, преди мозъкът Ви да има шанс да се намеси и да Ви спре.

Ако желаете, можете лесно да се научите да контролирате количеството храна, което приемате: спрете да ядете малко преди да се почувствате сити. В крайна сметка винаги можете да добавите няколко хапки, ако сгрешите.

Знаейки склонността си към подуване, бъдете особено внимателни, когато сравнявате собствената си порция с порциите на хората около Вас. Не забравяйте, че тези, които не изпитват такъв проблем като подуване на корема, могат да ядат повече без такива неприятни последици, които след това ще Ви настигнат. И още нещо: опитайте се да говорите по-малко, докато ядете.

Както вече казахме, газовете попадат в червата по два начина: поради жизнената активност на живеещите там бактерии или поради факта, че сме погълнали много въздух заедно с храната. Бързото хранене обаче има и друг съучастник: газираните напитки.

Последните, като лимонадата и колата, съдържат въглероден диоксид. Когато напитката стигне до стомаха, от течността се отделя въглероден диоксид - тоест буквално се образуват мехурчета в стомаха и червата.

Освен това тези напитки често съдържат големи количества захар или заместители на захарта, за да помогнат за задържането на вода в тялото. Тъй като излишната захар също забавя храносмилането, постоянната консумация на газирани напитки се превръща в билет за страната на подуването и запека. Замяната на такова нездравословно пиене с неподсладени билкови чайове елиминира "газовото натоварване“ на храносмилателния тракт и има положителен ефект върху Вашето здраве.

Трябва да знаете каква храна не може да понесе тялото ви

Днес хранителните алергии и отхвърлянето на определени продукти от тялото се превърнаха в често срещано явление, за което е просто опасно да си затваряме очите. Ако не спрете да ядете храни, към които тялото Ви е алергично, подуването на корема и редица други храносмилателни проблеми могат да се превърнат в нещо по-сериозно.

Това обикновено се случва, когато алергията "запуши“ червата Ви, позволявайки натрупването на газове зад изпражненията. Също така, алергична реакция към определена съставка в храната може да бъде отделянето на твърде много газове.

Искаме да изброим няколко от най-честите хранителни алергии, които водят до бавно храносмилане и подуване на корема:

  • алергия към яйчен белтък
  • непоносимост към лактоза (основният въглехидрат в млякото)
  • непоносимост към глутен (протеин, съдържащ се в много зърна, като пшеница или ечемик)
  • непоносимост към фруктоза.

Много "жертви" на подуване, прекомерни газове или болки в корема не могат да усвояват лактозата поради особеностите на техните организми. Ако сте един от тези хора, някои лекарства могат да Ви помогнат да се почувствате по-добре след прием на продукти, съдържащи мляко, въпреки че най-доброто решение все пак е да използвате заместители продукти, като например бадемово мляко. Въпреки това непоносимостта към млечни продукти не трябва да се счита за алергия към лактоза. Трябва да се помни, че първото води до по-сериозни последици, като повръщане, кръв в изпражненията и др.; факт е, че имунната система смята такива продукти за заплаха за тялото и провокира съответна реакция.

Друга рискова група за подуване на корема и редица други храносмилателни проблеми включва хора, страдащи от автоимунна непоносимост към глутен или чувствителност към глутен цьолиакия. В такива случаи подуването е следствие от възпаление на храносмилателния тракт.

Ако подозирате, че подуването и газовете Ви са причинени от хранителна непоносимост или алергия, най-лесният начин да проверите хипотезата си е да избягвате млечните продукти поне за няколко седмици. Запишете всички храни и напитки, които ще консумирате, и обърнете специално внимание на моментите, когато подуването започне да се развива. Ако проблемът не може да бъде отстранен или ако е невъзможно да се определи източникът му, най-доброто решение би било да посетите лекар.

Намалете до минимум приема на храни, които причиняват метеоризъм

Употребата на определени храни просто Ви кара да "летите по вятъра", така че най-мъдрото решение е напълно или частично да се въздържате от тяхното ядене. Много от тези храни са с високо съдържание на фибри, като боб, леща, броколи, кълнове и брюкселско зеле. Не по-малко високи места в този списък заемат мазните храни - въпреки че, изненадващо, те могат да допринесат за загуба на тегло, тъй като засищат добре.

Точно както при хранителните алергии, трябва да проследите реакциите си към определени храни (и тук ще помогне внимателното водене на хранителен дневник).

Въпреки това, докато диетата с високо съдържание на фибри допринася за подуване на корема, газове и запек, не мислете, че можете да се справите без тези фибри. Фибрите са от съществено значение за правилното функциониране на храносмилателния тракт, както и за контрола на холестерола. Ако хранителният Ви прием на фибри е причинил отрицателни ефекти върху храносмилането Ви, опитайте да ги въведете постепенно в диетата си, като дадете време на тялото си да се адаптира.

Освен това е важно да запомните, че храни, които съдържат смилаеми фибри (напр. овесени ядки, грах, ядки, бобови растения) могат да причинят повече газове в сравнение със зеленчуците и други храни, които съдържат несмилаеми фибри. Само не забравяйте, че тялото Ви се нуждае от фибри, така че не ги изключвайте напълно.

Изберете храни, които не предизвикват подуване

Естествено подуването на корема и запекът вървят ръка за ръка, което означава, че когато движението на червата се забави, дискомфортът в корема се появява почти веднага.Уверете се, че Вашата диета съдържа възможно най-малко FODMAP. Това съкращение се отнася до ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полизахариди. Това са въглехидрати, намиращи се в много обичайни храни. Тъй като са трудни за разграждане, те са свързани със симптоми като подуване на корема, газове и запек. Просто казано: Храните, които причиняват подуване на корема, са с високо съдържание на FODMAP. Проучванията показват, че такива храни са особено вредни за пациенти, страдащи от синдром на раздразнените черва.

Докато олигозахаридите се намират в зърнени храни, както и редица зеленчуци (като лук, чесън и боб) и брашно, дизахаридите се намират в лактозата и млечните продукти. Монозахаридите, включително фруктозата, са съставна част на много храни (като царевичен сироп), а полиолите, поливалентните алкохоли, присъстват в плодове като кайсии, както и в сладкиши и дъвки.

Проблемът с тези въглехидрати за нашите тела е, че тънките черва никога не могат да абсорбират напълно тези съединения. По този начин последните проникват в дебелото черво и се абсорбират от живеещите там бактерии, които в процеса на жизнена дейност отделят газове. Въпреки че не всички хора ще изпитат подуване на корема с храни с високо съдържание на FODMAP, научно е доказано, че диета с ниско съдържание на FODMAP е по-ефективна при справяне с често срещани храносмилателни проблеми. Ето защо се предписва на пациенти със синдром на раздразнените черва.

Ако смятате, че храносмилането Ви може да се подобри чрез намаляване на FODMAPs, опитайте се да водите хранителен дневник, за да идентифицирате най-проблемните храни, вместо да изрязвате цялата група.

За да Ви улесним при идентифицирането на евентуални нарушители, предоставяме списък с основните продукти на FODMAP:

  • кайсии, нектарини и праскови
  • ръжен хляб и пшеница
  • круши, ябълки, сини сливи, манго
  • паста
  • аспержи
  • диня
  • лук и чесън
  • стафиди
  • зеле
  • гъби

Друг съвет: пазете се от поливалентните алкохоли! Тези подсладители се съдържат в различни храни – дори в тези, които се описват като без захар, като дъвките. Рекламирани като здравословна алтернатива на обикновената захар, тези съединения могат също да причинят газове, което води до подуване и болка. Продукти, съдържащи ксилитол, манитол и сорбитол, трябва да се избягват от тези, които са склонни към подуване на корема; еритритолът може да бъде по-лесен за смилане.

Излишно е да казваме, че дъвката, освен всичко друго, Ви кара да поглъщате много въздух - което, в комбинация с полиолите в нея, прави ситуацията за храносмилателния тракт незабавна. Магданоз, джинджифил, мента и дори женско биле могат да бъдат добри естествени алтернативи за освежаване на дъха Ви.

Контролирайте приема на въглехидрати

Въглехидратите са чудесен избор, когато трябва да дадете на тялото си бърз тласък с "гориво“. От друга страна, ако прекалите с приема на въглехидрати, тези хранителни вещества ще накарат тялото Ви да съхранява прекомерни количества вода, което ще доведе до подуване на корема. Това се случва, когато ядем прости въглехидрати (бял хляб, сладкиши, тестени изделия), тъй като те са склонни да навлязат веднага в кръвта. Сложните въглехидрати, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, не навлизат толкова бързо в кръвообращението; те се усвояват по-дълго.

Ускорете храносмилането си

Повечето от нас страдат от нередовна перисталтика от време на време. Понякога се причинява от трудно смилаеми за нас храни или от липса на течности, както и от резки промени в режима (например диета), прекомерен стрес или липса на движение. Естествено подуването на корема и запекът вървят ръка за ръка, което означава, че когато движението на червата се забави, дискомфортът в корема се появява почти веднага.

Докато запекът обикновено изчезва от само себе си, експертите предупреждават, че той може също да влоши симптомите на подуване на корема. Ето защо здравословният начин на живот на прием на много разтворими фибри, пиене на достатъчно течности и редовни упражнения е жизненоважен за предотвратяване на подуването. Но внимавайте с фибрите: внезапното увеличаване на количеството фибри във Вашата диета може да влоши проблемите, свързани с подуването. Надпреварата тук се печели от упоритите и небързащите.

Ако редовно страдате от запек, може да се интересувате от нашата статия за това как да избегнете подобни проблеми. И ако сте готови за следващата стъпка, ето няколко лесни начина за естествено изглаждане на стомашно-чревните проблеми.

Научете се да обичате пробиотиците

Мненията на учените в тази област все още са разделени, но ролята на пробиотиците за намаляване на подуването и други храносмилателни проблеми се счита за важна от повечето експерти по хранене и те са съгласни, че пробиотичните култури са добре дошла добавка към здравословната диета. Въпреки че все още не е доказана ролята на пробиотиците за подобряване на храносмилането и намаляване на подуването или газовете, храни като кисели зеленчуци, кисело зеле, кисело мляко, кефир и други са чудесен начин да поддържате чревната екосистема в добра форма. Искате да се чувствате страхотно, докато се любувате на плоския си корем? Тогава такива продукти със сигурност ще бъдат чудесно допълнение към Вашата диета.

Можете също така да опитате пробиотични добавки, тъй като те също предлагат множество допълнителни ползи за здравето. Просто бъдете търпеливи: ефектите от пробиотиците обикновено се проявяват след няколко седмици употреба.

Използвайте пестеливо солта, когато готвите и тялото Ви ще Ви благодари

Солничката може да бъде труден партньор в кухнята, тъй като твърде много натрий може лесно да накара тялото Ви да задържи много вода. Това не само ще доведе до подуване, но и до подуване на други части на тялото Ви, до ръцете или краката. Нещо повече, богатата на сол диета може да понижи нормалното кръвно налягане, което води до множество допълнителни проблеми, сред които подутият корем е най-малкият от тях. Вижте и тази статия: Храни, които не подуват корема.

Внимателното (по отношение на количеството сол) готвене обаче е само един от начините да се избегне прекомерната консумация на това вещество. Не по-малко внимание трябва да бъде и с предварително опакованите и преработените храни. Може да не забележите цялата сол, която съдържат, но това не означава, че сте в безопасност. Винаги проверявайте етикета на продукта, преди да се поглезите с вкусна закуска. Избирайте разумно!

Не, не забравяме редовните упражнения