Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Маймунската шарка – какво знаем? - част 2

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 617 прегледа на този пост

Съдържание на Маймунската шарка – какво знаем? - част 2


Продължаваме статията за маймунската шарка. Ако искате да научите още подробности за тази нова и непозната за нас болест, продължете да четете. 

Предаване на маймунска шарка

Предаването от животно на човек (зооноза) може да настъпи от директен контакт с кръвта, телесните течности или кожни или лигавични лезии на заразени животни. В Африка са открити доказателства за инфекция с вируса на маймунска шарка при много животни, включително раирани катерици, дървесни катерици, гамбийски плъхове, сънливци, различни видове маймуни и други. 

Естественият резервоар на маймунската шарка все още не е идентифициран, въпреки че гризачите са най-вероятни преносители. Яденето на неадекватно обработено месо и други животински продукти от заразени животни е възможен рисков фактор. Хората, живеещи във или близо до гористи райони, може да имат непряка или ниска експозиция на заразени животни.

Естественият резервоар на маймунската шарка все още не е идентифициран, въпреки че гризачите са най-вероятни преносители. Предаването на маймунска шарка от човек на човек може да бъде резултат от близък контакт с дихателни секрети, кожни лезии на заразен човек или наскоро заразени предмети. Предаването чрез капкови респираторни частици обикновено изисква продължителен контакт лице в лице, което излага на по-голям риск здравните работници, членовете на домакинството и други близки контакти с активни случаи. Въпреки това най-дългата документирана верига на предаване в общността се е увеличила през последните години от шест на девет последователни инфекции от човек на човек. 

Това може да отразява намаляването на имунитета във всички общности поради прекратяване на ваксинацията срещу едра шарка. Предаване на маймунска шарка може да се случи и чрез плацентата от майката на плода (което може да доведе до вродена маймунска шарка) или по време на близък контакт по време и след раждането. Въпреки че близкият физически контакт е добре познат рисков фактор за предаване, засега не е ясно дали маймунската шарка може да се предава специално чрез сексуални пътища. Необходими са проучвания, за да се разбере по-добре този риск.

Знаци и симптоми на маймунската шарка

Инкубационният период (интервал от инфекцията до появата на симптомите) на маймунската шарка обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни.

Инфекцията може да бъде разделена на два периода:

  • Периодът на инвазия (продължава между 0-5 дни), характеризиращ се с треска, интензивно главоболие, лимфаденопатия (подуване на лимфните възли), болки в гърба, миалгия (мускулни болки) и интензивна астения (липса на енергия). Лимфаденопатията е отличителна черта на маймунската шарка в сравнение с други заболявания, които първоначално могат да изглеждат подобни (варицела, морбили, едра шарка).
  • Обривът на кожата обикновено започва в рамките на 1-3 дни след появата на треска. Обривът при маймунска шарка е по-концентриран върху лицето и крайниците, а не върху тялото. Засяга лицето (в 95% от случаите) и дланите на ръцете и стъпалата (в 75% от случаите). Засегнати са и устната лигавица (в 70% от случаите), гениталиите (30%) и конюнктивите (20%), както и роговицата. Обривът се развива последователно от макули (лезии с плоска основа) до папули (леко повдигнати твърди лезии), везикули (лезии, пълни с бистра течност), пустули (лезии, пълни с жълтеникава течност) и корички, които изсъхват и падат. Броят на лезиите варира от няколко до няколко хиляди. В тежки случаи лезиите могат да се слеят, докато големи участъци от кожата се отлепят.

Маймунската шарка обикновено е самоограничаващо се заболяване със симптоми, които продължават от 2 до 4 седмици. Тежките случаи се срещат по-често сред децата и са свързани със степента на излагане на вируса, здравословното състояние на пациента и естеството на усложненията. Основните имунни дефицити могат да доведат до по-лоши резултати.

Въпреки че ваксинацията срещу едра шарка е била защитна в миналото, днес хората на възраст под 40 до 50 години (в зависимост от страната) може да са по-податливи на маймунска шарка поради прекратяване на кампаниите за ваксинация срещу едра шарка в световен мащаб след ликвидиране на болестта. Усложненията на маймунската шарка могат да включват вторични инфекции, бронхопневмония, сепсис, енцефалит и инфекция на роговицата с последваща загуба на зрение. Степента, до която може да възникне асимптоматична инфекция, не е известна.

Коефициентът на смъртност при маймунска шарка исторически варира от 0 до 11% в общата популация и е по-висок сред малките деца. В последно време коефициентът на смъртност е около 3-6%.

Диагноза - маймунска шарка

Клиничната диференциална диагноза, която трябва да се има предвид, включва други обривни заболявания, като варицела, морбили, бактериални кожни инфекции, краста, сифилис и алергии, свързани с лекарства. Лимфаденопатията по време на продромалния стадий на заболяването може да бъде клинична характеристика за разграничаване на маймунска шарка от варицела или едра шарка.

Ако се подозира маймунска шарка, здравните работници трябва да вземат подходяща проба и да я транспортират безопасно до лаборатория с подходящи възможности.

Потвърждаването на маймунска шарка зависи от вида и качеството на пробата и вида на лабораторното изследване.Потвърждаването на маймунска шарка зависи от вида и качеството на пробата и вида на лабораторното изследване. Следователно пробите трябва да бъдат опаковани и изпратени в съответствие с националните и международните изисквания. Полимеразната верижна реакция (PCR) е предпочитаният лабораторен тест предвид неговата точност и чувствителност. Затова оптималните диагностични проби за маймунска шарка са от кожни лезии – покрив или течност от везикули и пустули и сухи корички. Където е възможно, биопсията е опция. Пробите от лезии трябва да се съхраняват в суха, стерилна епруветка (без вирусна транспортна среда) и да се съхраняват на студено. PCR кръвните тестове обикновено са неубедителни поради кратката продължителност на виремията спрямо момента на вземане на пробата след началото на симптомите и не трябва да се взимат рутинно от пациентите.

Тъй като ортопоксвирусите са серологично кръстосано реактивни, методите за откриване на антигени и антитела не осигуряват специфично за маймунската шарка потвърждение. Следователно серологичните и антигенните методи за откриване не се препоръчват за диагностициране или разследване на случаи, когато ресурсите са ограничени. Освен това скорошна или дистанционна ваксинация (например всеки, ваксиниран преди ликвидирането на едра шарка, или по-скоро ваксиниран поради по-висок риск, като например персонал на лаборатория за ортопоксвирус) може да доведе до фалшиво положителни резултати.

За да се тълкуват резултатите от теста, е изключително важно с пробите за изследване за маймунска шарка да бъде предоставена информация за пациента, включително: а) дата на начало на треска, б) дата на начало на обрив, в) дата на вземане на пробата, d) текущо състояние на индивида (стадий на обрив) и д) възраст.

Терапевтика

Клиничните грижи за маймунска шарка трябва да бъдат напълно оптимизирани за облекчаване на симптомите, управление на усложненията и предотвратяване на дългосрочни последици. На пациентите трябва да се предлагат течности и храна, за да се поддържа адекватен хранителен статус. Вторичните бактериални инфекции трябва да се лекуват. 

Няма специфични лекарства за лечение на маймунска шарка. Въпреки това антивирусните добавки като Авирон, както и витамини, биха изиграли роля при по-бързото излекуване и възстановяване от маймунска шарка. Както при всяко заболяване, преди да приемате лекарства или хранителни добавки, консултирайте се с Вашия лекар

За да се намали рискът от инфекция, се препоръчва физическо дистанциране, често миене на ръцете и носене на маска – всички мерки, които са били използвани за борба с пандемията COVID-19.

Няма специфична ваксина срещу маймунска шарка, която принадлежи към същото семейство вируси като вариолата, която причинява едра шарка. Според Световната здравна организация (СЗО) ваксинацията срещу едра шарка е доказала, че е 85% ефективна за предотвратяване на маймунска шарка.

Лечението на маймунска шарка има за цел да облекчи симптомите. Заболяването обикновено е леко и повечето хора се възстановяват за 2 до 4 седмици.

Но тъй като маймунската шарка може да се разпространи, ако имате близък контакт, ще трябва да бъдете изолирани.

Маймунската шарка – какво знаем? - част 2 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™