Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Хранителни добавки след Covid-19 - какво препоръчват лекарите?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хранителни добавки след Covid-19 - какво препоръчват лекарите?


Хранителните добавки, които подсилват имунитета!

Няма естествени продукти с доказана клинична ефективност срещу коронавируса, но има няколко, които имат важна роля за цялостното здраве на човека. Кои са те?

Серапептаза (Serratia peptidase)

Бромелаинът (цистеинова протеаза, изолирана от стъблото на ананаса) и куркуминът (естествен фенол, съдържащ се в куркумата) упражняват важни имуномодулиращи действия, които се намесват в ключовите стъпки на патофизиологията на COVID-19.

Serratia peptidase или serrapeptase е храносмилателен ензим, който също помага да се поддържа секрецията на слуз оптимална - не твърде гъста или твърде водниста. Първоначално серапептазата е изолирана от бактерия, която живее в червата на копринената буба, наричана още „ензимът на копринената буба“, тъй като разгражда пашкула, освобождавайки пеперудата на копринената буба. В допълнение към неспецифичния си ефект върху защитата на гостоприемника от инфекция, серапептаза показва, че последните изследвания имат антивирусен ефект чрез смилане на протеини от вирусната обвивка. Други протеолитични ензими, като бромелаин, също могат да бъдат ефективни. Дозировката за серапептаза зависи от ензимната активност: 80 000-100 000 SPU два пъти дневно на гладно между храненията, препоръчват здравните специалисти!

Бромелаин

Съвместната потенциална терапевтична роля на бромелаин и куркумин, две добре известни хранителни вещества, за предотвратяване на тежък COVID-19Бромелаинът (цистеинова протеаза, изолирана от стъблото на ананаса) и куркуминът (естествен фенол, съдържащ се в куркумата) упражняват важни имуномодулиращи действия, които се намесват в ключовите стъпки на патофизиологията на COVID-19. Техните противовъзпалителни свойства включват инхибиране на транскрипционните фактори и последващо понижаване на регулацията на провъзпалителните медиатори. Те също така имат фибринолитични и антикоагулантни свойства. Освен това бромелаинът инхибира циклооксигеназата и модулира простагландини и тромбоксан, засягайки както възпалението, така и коагулацията, а също така хидролизира брадикинин. Интересното е, че куркуминът е показан в силико проучвания, за да предотврати навлизането на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) в клетките, както и вирусна репликация, докато скорошно експериментално проучване показа, че бромелаинът може също да инхибира вирусното навлизане в клетки. За отбелязване е, че бромелаин значително увеличава абсорбцията на куркумин след перорално приложение. Доколкото ни е известно, това е първият доклад, който подчертава значението на бромелаина и най-важното - потенциалната превантивна стойност на синергичните ефекти на бромелаин и куркумин срещу тежък COVID-19.

Корен от астрагал

Коренът на астрагал (Astragalus membranaceus) традиционно се използва в китайската медицина за лечение на вирусни заболявания.Коренът на астрагал (Astragalus membranaceus) традиционно се използва в китайската медицина за лечение на вирусни заболявания. Клиничните проучвания в Китай потвърдиха неговата ефективност за предотвратяване на настинки. Коренът на астрагал също е показал способността да намалява продължителността и тежестта на симптомите при лечението на острата фаза на остри респираторни вирусни инфекции, както и да увеличава броя на левкоцитите при хронична левкопения (състояние, характеризиращо се с ниско ниво на левкоцити в кръвта). Проучванията върху животни показват, че астрагал изглежда действа, като стимулира няколко фактора на имунната система. По-специално се смята, че стимулира поглъщането и унищожаването на инвазивни микроорганизми и клетъчни отломки от левкоцити, а също така засилва производството на интерферон (ключово естествено съединение, произведено от организма за борба с вирусите). Следвайте указанията на опаковката.

Цинк (и селен) хапчета и течности

Проучване в Испания сред хора, хоспитализирани с COVID-19, установява, че наличието на много ниски нива на цинк в кръвта е свързано с по-тежко заболяване и по-висока смъртност.

Приемът на хранителна добавка с цинк не би било от полза за повечето хора, освен ако те нямат дефицит на цинк, което е по-често при възрастни хора поради намаленото усвояване на цинк. При такива хора добавянето на цинк (напр. 20 mg на ден) може да подобри шанса за избягване на инфекция на дихателните пътища, както се предлага от проучване на възрастни хора и медицински сестри във Франция. (Хората в това проучване също са имали дефицит на селен - което е необичайно в САЩ - и са получавали 100 mcg на ден, което е около два пъти повече от дневната нужда. Има и някои доказателства от проучване в Германия, че дефицитът на селен е често при хора с COVID-19 и по-често сред тези, които умират от болестта, отколкото сред онези, които се възстановяват). Други, които може да са с ниско съдържание на цинк, включват вегетарианци и хора, приемащи определени лекарства, като тези, които намаляват стомашната киселина и АСЕ инхибиторите, в дългосрочен план. Дневната нужда от цинк варира според възрастта, но за възрастни е около 11 mg.

Ако имате недостиг на цинк, може да помислите за увеличаване на приема на храни, съдържащи цинк, или за прием на хранителна добавка с Цинк, или както е обсъдено по-долу, мултивитамини, съдържащи цинк.

Доказано е, че добавките с цинк, съдържащи определени форми на цинкнамаляват тежестта и продължителността на настинките, причинени от вируси. Изглежда, че правят това, като действат директно в гърлото, поради което времето и продължителността на употреба имат значение при лечение на настинки с цинк.

Имайте предвид, че типичните дневни дози цинк, осигурени от цинкови таблетки за смучене, обикновено надвишават допустимите горни граници за цинк и поради тази причина те не трябва да се използват по-дълго от около седмица. Прекомерният прием на цинк може да причини недостиг на мед. Цинкът може да наруши усвояването на антибиотиците и използването на цинкови гелове за нос или тампони е свързано с временна или трайна загуба на миризма.

Андрографис (Ехинацея)

Доказано е, че Андрографис (Andrographis paniculata), понякога наричан „индийска ехинацея“, помага за намаляване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (настинки) (Saxena, Phytomedicine 2010). Някои изследователи теоретизират, въз основа на проучване за компютърно моделиране, че андрографолидът, компонент на andrographis, може да инхибира ензим, произведен от SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19 (Enmozhi, J Biomol Struct Dyn 2020)

Кверцетин

Кверцетинът, естествен хранителен флавоноид, е добре известен с това, че подобрява хроничните заболявания и процесите на стареене при хората и неговите антивирусни свойства са изследвани в многобройни проучвания. В проучвания silico и in vitro е показано, че кверцетинът може да повлияе на различни етапи от цикъла на влизане и репликация на коронавирус като PLpro, 3CLpro и NTPase/хеликаза. Поради своята плейотропна активност и липсата на системна токсичност, кверцетинът и неговите производни могат да представляват целеви съединения, които да бъдат тествани в бъдещи клинични проучвания за обогатяване на лекарствения арсенал срещу коронавирусни инфекции. Има доказателства, че кверцетинът, в комбинация с например витамини С и D, може да упражнява синергично антивирусно действие, което може да осигури алтернатива или допълнителна терапевтична/превантивна възможност поради припокриващи се антивирусни и имуномодулиращи свойства. Този преглед обобщава антивирусното значение на кверцетина и предлага възможна стратегия за ефективно използване на естествените полифеноли в ежедневната ни диета за предотвратяване на вирусна инфекция.

В лабораторни проучвания е установено, че кверцетинът и неговите основни метаболити, като кверцетин 3-бета-од-глюкозид (Q3G, наричан още изокверцетин), инхибират голямо разнообразие от вируси, включително тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV), което е свързано с COVID-19. Например едно от тези проучвания показва, че когато мишките са били инжектирани с високи дози Q3G, преди да бъдат заразени със смъртоносна доза вирус Ебола, те са оцелели от инфекция с Ебола, докато никоя от мишките, които не са получили Q3G, не е оцеляла. Според предварителните изследвания изглежда, че кверцетинът действа, като предотвратява проникването на вируси в клетките, като по този начин намалява "вирусния товар". Клинично изпитване, което ще изследва употребата на орален кверцетин при пациенти с COVID-19, е планирано или може би вече е в ход в Китай. Изглежда, че подробностите за точната форма (кверцетин или 3-бета-Од-глюкозид) и дозата на формулата (произведена от швейцарския производител на лекарства Quercegen Pharmaceuticals) не са публикувани, но в интервю от февруари 2020 г., публикувано онлайн от Канадската телевизионна компания (CBC News), изследователят Мишел Кретиен заявява, че се надява да има предварителни резултати през следващите месеци. Той обаче предупреждава, че не иска да дава "фалшива надежда" за потенциалните ползи от кверцетина, докато не бъдат проведени повече изследвания.

Привържениците на добавката Кверцетин казват, че тя може да бъде част от схемата на лечение на КОВИД-19 заедно с интервенции като ремдезивир или реконвалесцентна плазма и че нейната наличност без рецепта и относително добрият профил на безопасност служат като предимства.

Антивирусни, антиоксидантни механизми - Кверцетинът отдавна е оценяван за потенциалните му защитни ефекти срещу рак, сърдечни заболявания и клетки, които освобождават хистамини.

В клетъчните култури е доказано, че кверцетинът предотвратява навлизането на вируси и намалява цитопатичните ефекти на много вируси, включително риновирус и полиовирус. В проучване върху животни през 2016 г. гризачите, прилагащи кверцетин, преди да бъдат изложени на смъртоносно натоварване от вируса на Ебола, оцеляват.

Какво препоръчват лекарите при вирусни заболявания и Ковид-19 - как да се справим с коронавируса?Човешки изследвания

Сигналът от проучването SARS-CoV-1 провокира изследователя д-р Хасан Онал и съавтори да проведат открито рандомизирано контролно проучване в Турция, изследващо ролята на кверцетина в COVID-19. В проучването 95 пациенти с COVID-19 получават доза от 1000 mg активна терапия, а 113 здравни работници получават доза от 500 mg като профилактика. И в двете рамена за лечение кверцетинът се прилага с витамин С и бромелаин, добавка, извлечена от ананаси, която се използва при изгаряния или възпаления.

Към март не са регистрирани случаи на COVID-19 сред здравните работници, приемащи профилактично кверцетин, и не са наблюдавани смъртни случаи сред пациенти с COVID-19 на лечение с кверцетин, съобщава Önal в MedPage Today в имейл. В проучването обаче няма активна сравнителна или плацебо група и пациентите на кверцетин са избрали самостоятелно лечението, добавя Önal.

Екипът на Önal също се възползва от самотни болнични насоки от Медицинското училище в Източна Вирджиния в Норфолк, Вирджиния, написани от д-р Пол Е. Марик, шеф на белодробната и критичната медицина там. Marik включва кверцетин в протокола за управление на COVID-19 на институцията за профилактика и леки до умерени случаи. Той е съавтор на Frontiers in Immunology за кверцетин и витамин С като потенциална терапия за COVID-19.

Уелнес съвети за Covid-19: Профилактика и възстановяване

Защитете се от коронавируса и вземете мерки за борба с него, ако го хванете!

Проучвания в Китай показват, че 33% от хората излизат от COVID-19 с дихателна недостатъчност и увреждане на сърцето. Начинът, по който уврежда сърцата и белите дробове на хората, е чрез увеличаване на възпалението извън нормалното, това се нарича цитокинова буря. Цитокинова буря се случва, когато имунната Ви система започне да изпомпва толкова много цитокинови протеини, че те започват да атакуват здрави клетки, причинявайки голямо количество възпаление. Проучванията в Китай показват нарастване на възпалителния цитокин интерлевкин-6 (IL-6), който може да е в основата на проблема.

Изброените тук хранителни добавки и съвети за начина на живот не са предназначени да бъдат лек. По-скоро те са стъпки, които можете да предприемете, за да намалите или инхибирате производството на IL-6 в тялото си:

 • Зелен чай: предпазва клетките от увреждане и инхибира IL-6
 • Витамин D3, цинк, магнезий: приемани всеки ден, тези основни хранителни вещества могат да намалят IL-6
 • COQ10: укрепва и защитава сърцето; приеман с PQQ може да повиши митохондриалната функция, което помага за инхибиране на IL-6
 • Рибено масло/Омега-3 мастни киселини: добре известно със способността си да намалява възпалението
 • Куркумин: активният компонент, който се съдържа в куркумата, намалява възпалението
 • Семена от черен кимион: повишава имунната система и намалява възпалението
 • Кверцетин: намалява възпалението, намалява производството на хистамин и помага да се модулира имунната система, която е прекалено силна
 • Кълнове от броколи или сулфорафан: (семената от броколи за домашно покълване се предлагат в нашия отдел за насипни билки и подправки) намалява IL-6
 • Ензими: бромелаинът и серапептазата намаляват възпалението и поддържат дихателната система
 • Астаксантин: подобрява неутрофилите, което помага за инхибиране на възпалението
 • L-глутамин: показано е, че директно намалява IL-6
 • Пробиотици и пребиотици: хранете червата си, което е седалището на имунната Ви система

За хора, които са прекарали COVID-19 и имат загуба на мирис (често срещан симптом), продължаваща повече от две седмици, приемането на омега-3 мастни киселини в допълнение към стандартното лечение може да бъде полезно, според експертна комисия от лекари по уши, нос и гърло в Обединеното кралство. 

Здравните специалисти препоръчват след прекаран Ковид19, да се приемат комбинация от хранителни добавки кверцетин, бромелаин и серапептаза. Особено добре влияе серапептазата при появили се фибрози, свързани с усложненията от КОВИД. Повече за Серапептазата и нейното действие, можете да прочетете в тази статия: SERRAPEPTASE – НАЙ-МОЩНИЯТ ЕСТЕСТВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ В МЕДИЦИНАТА

Хранителни добавки след Covid-19 - какво препоръчват лекарите? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™