Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Сополите – какво ни казват за здравето?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 669 прегледа на този пост

Съдържание на Сополите – какво ни казват за здравето?


Сополите са с нас винаги, всеки ден от годината, зима или лято. Обикновено не се тревожим за тях, докато не увеличат обема си, променят цвета си или не ни дават да дишаме. Сополите представляват слуз - лепкава субстанция, която се генерира в носа.

Слузта е секреторен продукт на няколко различни тъкани. От една страна, има специализирани клетки, наречени гоблетни клетки, които се намират в епитела на носната лигавица и секретират слуз. От друга страна, има субмукозни (подлигавнични) жлези, които също участват в производството на слуз. И накрая, носните кръвоносни съдове са способни да разширяват и филтрират вода, клетки и протеини, които да се използват при производството на слуз.

На какво са симптом сополите при малките деца - алергия, настинка, вирус или бактериална инфекция?Слузта основно се състои от:

 • Вода (повече от 80%);
 • Минерални соли;
 • Муцини (секрети), способни да придават текстура и да задържат вода и различни молекули;
 • Защитни протеини: имуноглобулини IgA, IgG, лизозим, лактоферин, протеази, интерферони;
 • Защитни олигозахариди;
 • Повърхностно активни липиди;
 • Защитни клетки - Т- и В-лимфоцити, еозинофили, неутрофили, макрофаги, NK (бели кръвни) клетки и др.

Всички тези съставки създават гелообразен продукт, който покрива, освен носната лигавица, и други влажни повърхности на тялото като белите дробове, синусите, устата, стомаха и червата. Дори очите са покрити с тънък слой слуз. Той служи като лубрикант за предотвратяване изсушаването на тъканите. Това е и защитна линия на организма.

Слузта е много важна, защото филтрира материалите, които вдишвате през носа си, като прах, алергени и микроорганизми. Слузта има много имена: сополи, лепкаво вещество, което излиза от носа по време на настинка, храчки или остатъци, които могат да запушат белите дробове и да причинят кашлица.

Производството е до два литра на ден и докато се произвежда, се елиминира. От една страна, ресничките или микровилите на носната лигавица „помитат” слузта към фаринкса и храносмилателната система, която се разрушава, когато достигне до стомаха. Другият начин за елиминиране на слузта е "напред", чрез хигиена на носа, "хрема" или кихане.

Слузта има много важна задача - да защитава белите дробове. Когато вдишвате въздух през носа си, този въздух съдържа много малки частици, като прах, микроби и полени. Ако тези частици попаднат в белите дробове, белите дробове могат да се раздразнят или инфектират, което да затрудни дишането. Но за щастие, слузта помага за улавянето на тези частици, спирайки ги в носа и предотвратявайки навлизането им в белите дробове.

След като тези частици попаднат в носа, слузта ги заобикаля и заобикаля част от космите, които покриват вътрешността на носа, наречени "реснички". Тези косми помагат за преместването на слузта и уловените частици към предната част на носа или задната част на гърлото. Когато секретите, мръсотията и други частици се слепват и изсъхнат, се създава слуз.

Някои секрети са лепкави и меки, а други са сухи и твърди. Всички страдаме от хрема следователно не е нищо особено. Всъщност сополите показват, че носът ни работи както трябва.

Цветове на сополите

Слузта може да бъде в различни цветове. Това няма да Ви изненада, ако някога сте поглеждали внимателно секрета, след като сте издухали носа си.

Слузта обикновено е бистра. По време на настинка слузта може да изглежда мътна или жълтеникава. Протеините, освободени от клетките, които причиняват възпаление, могат да се забият в слузта и да ѝ придадат този цвят.

Кафява или черна слуз се появява по-често при хронични пушачи и при хора с някои видове белодробни заболявания. Зеленикави, кафеникави или кървави цветове на сполите могат да показват бактериална инфекция.

Това обаче невинаги е така. Може да е трудно да се определи проблемът само по цвета на сополите. Тъй като много неща могат да накарат тялото да произвежда твърде много слуз, лекарите използват критерии, за да диагностицират и лекуват проблема.

Сополите при децата

Когато сополите са бистри, без кашлица, температура или други придружаващи симптоми, е достатъчно да се поддържа добра носна хигиена. Можете да промивате носа с физиологичен разтвор, да избягвате суха среда, а и можете да помогнете на детето да си почине по-добре, като го държите в полулегнало положение.

Ако сополите продължават, особено ако са по-обилни, придружени са от кашлица или треска, най-вероятно са причинени от инфекция. В този случай трябва да се консултирате с педиатъра на детето. Сополите могат да се дължат на лека вирусна инфекция, но ако има упорити болки в ухото, висока температура, респираторен дистрес, дискомфорт, който не се подобрява от антипиретиците, е необходима задължителна консултация с лекар.

В други случаи сополите могат да се дължат на алергичен ринит. Като цяло, в този случай те ще бъдат бистри и ще бъдат придружени от кихане, сърбеж в носа или очите. Когато има алергия, появата на слуз често може да бъде свързана с конкретен отключващ фактор: полени от околната среда, много влажни зони, контакт с животни, прах в околната среда.

Сополите са естествена защита на организма, но както вече казахме, има конкретни случаи, в които ще е необходимо да се свържете с педиатър:

 • В случай, че детето има затруднено дишане, диша много бързо или гърдите му се движат прекалено бързо;
 • Ако има температура или ако хремата е придружена от други симптоми като неразположение или болки в мускулите;
 • Ако няма температура, но детето не играе, отпаднало е и почти не яде;
 • Ако освен сополи има и много упорита кашлица;
 • Ако се оплаква от болки в ухото, това може да е симптом, че слузта е причинила отит;
 • Ако сополите и кашлицата го карат да се буди много пъти през нощта и не може да си починете добре.

Сополите обикновено започват с началото на епидемичния сезон (началото на октомври) и те ще живеят с нашето мъниче почти до пролетта. Ще има периоди от повече или по-малко количество сополи, но те винаги ще бъдат там, така че не влагайте излишни усилия в опитите им да изчезнат.

Като общо правило, те имат капризна и самоограничена еволюция. За щастие, това, което съществува, са алтернативи за успокояване на симптомите, произтичащи от излишното производство на секрети, които да помогнат на децата да да се почувстват по-добре.

Физиологичен/хипертоничен разтвор

Как се лекуват сополи, какви лекарства и бабини деветини се използват?Използвайте го за отпушване/деконгестия, но не по превантивен начин, а само когато сополите пречат на съня или храненето на детето. Не притеснявайте детето си с ненужни промивания на носа, когато сополите не му причиняват дискомфорт. Понякога детето и сополките живеят в пълна хармония.

Пара

Моментът на душа в края на деня е феноменален за децата. Горещата водна пара помага за разширяване на носния проход и ще помогне на Вашето дете да елиминира слузта и да диша много по-добре. Разбира се, ефектът е временен.

Пиене на много вода

Винаги се е казвало, че най-добрият разтворител на слузта е водата. И това е истина! Затова предлагайте течности, но не насилвайте! Ефектите също не са толкова поразителни.

Пиенето на течности не само разрежда слузта, но също така помага за поглъщането на слузта и много добре знаете, че единствените два начина за отхрачване, които децата имат, са или да погълнат слузта, или да я изкарат с кашлицата.

Пилешка супа

Класика! Пилешката супа не помага за елиминирането на слузта, но приемането на топла течна храна благоприятства изхода на слуз или през носа, или през гърлото. Нито едно проучване не е стигнало до заключението, че пилешката супа има превантивен ефект за намаляване на инфекциите на дихателните пътища, но във всеки случай добрата топла пилешка супа винаги е вкусна.

Профилактика

Без съмнение, най-добрият начин за борба с настинката и хремата е ПРОФИЛАКТИКАТА. Дръжте децата си далеч от хора, които са болни или са пушачи. Вирусите могат да се разпространяват чрез дим, както и да пътуват чрез кашляне или кихане. Научете малкото си дете да мие ръцете си често, особено след като си издуха носа. Също така избягвайте споделянето на прибори, прибори за хранене, чаши или кърпи с хора, които са болни или имат симптоми на настинка.

Как да научим децата да издухат носа си?

На определена възраст, обикновено на две или три години, момчетата и момичетата могат да се научат да издухват носовете си сами. Това е най-добрият начин да поддържате носните си проходи чисти и да предотвратите попадането на слуз в ухото Ви или причиняването на тази досадна кашлица.

Как да научите детето да си издухва само сополите от носа?За да научите детето си да духа носа си, използвайте игра: кажете му например, че трябва да поеме въздух през устата си и да духа през носа си, сякаш ще духне свещ за рожден ден, или че Вие също ще духате в носната си кърпичка за еднократна употреба, за да се види кой я цапа най-много.

Във всеки случай, докато придобие този хигиенен навик, знаете, че всяко дете има свой собствен темп на учене, не забравяйте горните съвети - промивайте носа с физиологичен разтвор, хипертонична или морска вода. Освен това помнете, че трябва да е добре хидратирано!

Други препоръки са да проветрявате стаята и общите помещения от време на време и да избягвате внезапни промени в температурата. В някои случаи овлажнителят за въздух може да помогне за предотвратяване на сухота в околната среда, въпреки че е важно винаги да го поддържате чист, за да предотвратите растежа на гъбички.

Системното приложение на муколитици или деконгестанти, особено ако детето е под 2 години, не се препоръчва. Тези лекарства не само не са ефективни при лечението на причината за заболяването, но и не съкращават продължителността на заболяването.

Сополите – какво ни казват за здравето? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™