Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Андрографис - индийска ехинацея или натурален антибиотик!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Андрографис - индийска ехинацея или натурален антибиотик!


Семейство Andrographis има 28 различни вида, от които само няколко, особено Andrographis paniculata, се използват за медицински цели. През последните 10 години Andrographis paniculata стана много популярен в САЩ и Скандинавия под името „индийска ехинацея“, където се използва за превантивни мерки срещу сезонни настинки и грип.

Андрографис - индийска ехинацея се използва при комплексно лечение на грип, настинки, при заболявания на горните дихателни пътища, при бронхит и бронхиална астма, ларингит, фарингит, тонзилит, остра и хронична кашлица, като антипиретично средство. Използването на Andrographis paniculata в традиционната медицина има стогодишна история. В индийската медицина андрографисът отдавна се използва за лечение на чревни инфекции, дизентерия, диспепсия, различни нарушения на черния дроб и общо изтощение на организма. Със същата цел, като естествен антибиотик, Andrographis в момента се използва в китайската армия.

Andrographis paniculata е отдавна познато растение с многобройни ползи за здравето. Andrographis paniculata се използва от векове в традиционната народна медицина в Индия, Китай, Тайланд и други страни от Азия. 

Това е много важна билка за аюрведичната и традиционната китайска медицина, където се използва самостоятелно или в комбинация с други билки.

През последните години интересът към това растение в света нарасна значително. Днес тя може да бъде намерена в повечето аптеки и много магазини, в които се продават хранителни добавки и традиционни лекарства.

Andrographis paniculata съдържа дитерпенови лактони, гликозиди и флавоноиди, алкалоиди, феноли, катехини, сапонини и танини. В допълнение, растението, наричано още индийска ехинацея съдържа андрографолид, неоандрографолид, тетрадеканова киселина, фитол, диетилов етер, сквален, метилов естер на ретиноева киселина и ß-ситостерол.

Приложение в традиционната медицина на Андрографис 

Andrographis paniculata се използва широко в народната медицина. Отварите от растението се използват при комплексно лечение на грип, настинки, при заболявания на горните дихателни пътища, при бронхит и бронхиална астма, ларингит, фарингит, тонзилит, остра и хронична кашлица, като антипиретично средство. Растителният екстракт помага при дисбиоза, синдром на раздразнените черва и улцерозен колит. Използва се като холеретично средство. Курсът на приемане на андрографис се счита за ефективен хепатопротектор, който Ви позволява да намалите ефекта върху черния дроб на токсичните вещества. Екстрактът от Andrographis се използва при комплексно лечение на простата, стомах, кожа и неходжкинов лимфом. Гаргарата с андрографис е ефективна при болки в гърлото, язви в устната кухина. Лосиони и бани с отвара от растението помагат при кожни възпаления, бактериални и гъбични инфекции, екзема, псориазис, фурункулоза, изгаряния.

Знаете ли, че:

Andrographis paniculata се използва в традиционната медицина в азиатските страни от древни времена. В китайската медицина, където растението е известно като Канг Ян, то се използва от древни времена като естествен антибиотик, който се бори с различни възпаления. Китайското наименование на andrographis дава пряка индикация за употребата му, тъй като в превод означава „задействане, премахване“. От векове andrographis paniculata се използва и в Аюрведа за лечение на чернодробни заболявания, стомашни разстройства, диспепсия, като антипиретик и тоник, за лечение на заболявания на горните дихателни пътища. В Аюрведа растението се нарича „тъмен облак“, но андрографисът има много други популярни имена. Най-известното от тях - „царят на горчивината“ и „земната жлъчка“ - свързано с отчетливия горчив вкус на андрографис, растението се счита за най-горчивото, използвано в народната медицина. Поради вкуса си, за известно време андрографисът се счита за пълноправен заместител на хинин - горчивият лист.

Ползи за здравето от индийската ехинацея

Андрографис е в състояние да засили имунитета, като стимулира естествените имунни функции на организма. Andrographis paniculata подобрява имунната функция, като произвежда бели кръвни клетки, увеличава отделянето на интерферон и подпомага здравословната активност на лимфната система. Някои учени смятат, че индийската ехинацея може да помогне в борбата със СПИН. Също така, растението ефективно предотвратява развитието на ракови клетки.

 • Традиционно билката Андрографис се използва за повишаване на имунитета, лечение на инфекции на пикочните пътища и остра диария и прочистване на кръвоносната система.Има антипиретични, тонизиращи, жлъчегонни и противоглистни свойства.
 • Използва се за лечение на чернодробни заболявания, запек, колики, холера, диария, дизентерия, диспепсия, диабет, обща слабост, висока киселинност, бронхит, грип, малария, отоци, гонорея, краста, коремна болка, треска и болки в гърлото и др.
 • Помага при лечението на жълтеница.
 • Използва се при ухапвания от змии и скорпиони.
 • Облекчава колики и загуба на апетит.
 • Помага за лечение на респираторни инфекции като синузит и настинки.
 • Традиционно се използва за повишаване на имунитета, лечение на инфекции на пикочните пътища и остра диария и прочистване на кръвоносната система.
 • Изненадващо, но растението се използва и при холера и проказа.
 • Andrographis Paniculata е подходящ за лечение на кожни инфекции, циреи, краста.
 • Екстрактът от листа на индийска ехинацея убива червеите в стомаха.
 • Използва се и при сърдечно-съдови заболявания и за понижаване на високи нива на кръвната захар.

Преодоляване на храносмилателни разстройства

Горчивите листа на Andrographis paniculata умело поддържат храносмилателната система. Горчивият лист може да преодолее различни храносмилателни проблеми, от диария, запек до коремни колики. Това билково растение може също да преодолее различни видове симптоми, които често се появяват, когато има храносмилателно разстройство, което е болка в стомаха и подуване на корема.

Преодоляване на грипа

Горчивия лист на ехинацеята също така помага и в борбата с грипа. Грипът е вид вирусна инфекция, която се характеризира със симптоми като висока температура, главоболие, болка, кихане, кашлица и настинки. Грипът е по-опасен от обикновената настинка. Смята се, че консумацията на Андрографис намалява всички тези симптоми.

Поддържане функцията на черния дроб

Поддържането на чернодробната функция също е едно от предимствата на горчивия лист. Чернодробната инфекция може да приеме много форми и всяко заболяване, което засяга чернодробната функция, със сигурност рискува да попречи на функционирането на други органи. Листата на самбилото могат да преодолеят някои чернодробни заболявания като жълтеница, увеличен черен дроб и увреждане на черния дроб, причинени от някои лекарства.

Помага при дихателни заболявания

Ползите от листата на Andrographis paniculata се отнасят и за различни дихателни състояния. Дихателната система се състои от много органи и ако някой от тях преживее групиране, това със сигурност ще наруши системата като цяло. Заболяванията на дихателната система варират също от вируси и бактерии или други инфекции. Някои видове дихателни разстройства, за които се смята, че се лекуват с листа от Andrographis paniculata, включват бронхит, пневмония и туберкулоза.

Предотвратяване на диабет

Най-популярните ползи от листата на Андрографис са профилактиката на диабета. Диабетът е състояние, при което кръвната Ви захар се повишава поради това, че инсулинът не се произвежда или работи правилно. Проучванията при животни показват, че горчивите листа могат да имат хипогликемичен ефект или да понижат нивата на кръвната захар.

По-ниски нива на холестерол

Освен че могат да намалят нивата на кръвната захар, същото проучване също така показва, че горчивите листа на ехинацеята помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Поддържането на нивата на холестерола в кръвта е много важно, тъй като натрупването на холестерол в кръвта може да причини натрупване на плака в кръвоносните съдове и блокиране на кръвоносните съдове.

Профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Листата на Andrographis paniculata могат не само да понижат нивата на холестерола и да предотвратят запушване на кръвоносните съдове, но също така да предотвратят образуването на кръвни съсиреци или дори да унищожат кръвните съсиреци. По този начин горчивият лист има и ползи за кръвообращението, така че можете да избегнете различни сърдечно-съдови заболявания.

Антибактериалното и противовъзпалително действие на Андрографис го прави ефективно да се използва като лекарство за различни кожни заболявания като дразнене, облекчаване на сърбежа, лечение на циреи и преодоляване на ухапвания от змии и насекоми.Преодоляване на кожни проблеми

Ползите от листата на Андрографис се изразяват още в преодоляването на различни видове кожни инфекции. Антибактериалното и противовъзпалително действие на индийската ехинацея го прави ефективно при различни кожни заболявания като дразнене, облекчаване на сърбежа, лечение на циреи и преодоляване на ухапвания от змии и насекоми.

Предотвратяване на рак

Ракът е едно от най-смъртоносните заболявания в света. Един от тригерите са свободните радикали, които влизат в тялото. Горчивият лист съдържа и антиоксидантни съединения, които могат да противодействат на свободните радикали, така че може да бъде един от противораковите агенти.

Подобряване на имунната система

Последната полза от горчивия лист е да укрепи имунната система. Антиоксидантните съединения също са много важни за поддържането на имунната система. Andrographis paniculata, което съдържа антиоксиданти, може да предотврати развитието на различни вируси, бактерии и микроорганизми, които могат да заразят тялото. Редовното използване на самбилото може не само да излекува, но и да предотврати различни заболявания.

Освен ползите от горчивия лист, споменати по-горе, този горчив лист Андрографис е способен да преодолее и много други видове инфекции. Примери като полово предавани болести като гонорея и сифилис. Някои източници също заявяват, че горчивите листа се използват като едно от леченията за ХИВ / СПИН.

Андрографис - индийска ехинацея или натурален антибиотик! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™