Тиквичката е известен и използван продукт, за мнозина – подценяван. Тя е "дете" на късната пролет и лятото и роднина на краставицата. Това я прави наистина изключително полезна за диети и хранителни режими. Освен това е част от традиционното меню в така полезната Средиземноморска кухня. За какво е полезна тиквичката, този така разпространен и познат за нас зеленчук, и защо да я включваме възможно най-често в менюто си?

Какво трябва да знаем за тиквичките?

Тиквичките са полезни, вкусни и имат антиоксидантни свойства.

Здравословните ползи:

  • Тиквичката е един от най-нискокалоричните зеленчуци. В 100 гр. се съдържат само 17 ккал., което означава "да", консумирайте я много по време на диета или просто когато искате да свалите излишните килограми.
  • Не съдържа наситени мазнини или холестерол.
  • Дава на организма много фибри, което помага на метаболизма да бъде бърз.
  • Предпазва от рак на дебелото черво.
  • Има антиоксидантни свойства, сравними с тези на най-силно антиоксидантните плодове – боровинки, годжи бери, къпини.
  • Жълтите тиквички, както е характерно за повечето жълто-оранжеви плодове и зеленчуци, съдържат флавоноидните полифенолни антиоксиданти – каротин, лутеин, зеаксантин. Това са антиоксиданти, които играят важна роля в предотвратяване на бързото остаряване и са есенциални за очите.
  • Добър източник са на калий.
  • Пресните тиквички съдържат витамин А.
  • Съдържат средни нива на витамин С, В-витамини, желязо, манган, фосфор и цинк.

Как да избираме тиквичките?

Тиквичките могат да се приготвят по различни и разнообразни начини.

Макар че в повечето магазини са налични целогодишно, съгласно принципите на сезонното хранене е най-добре да ги купуваме и консумираме през късната пролет и целия летен сезон. Това именно е времето, по което тиквичките се берат. В магазина е важно да избираме малки до средно големи зеленчуци с блестящ зелен вид. Те трябва да са твърди и тежки в ръката. В хладилник препоръчителното съхранение е максимално 2-3 дни.

Как да консумираме тиквичките?

  • Могат да се консумират пресни, точно както "роднината им" краставицата – могат да се добавят към различни салати, дори към млечна салата и таратор. Вкусът им е много подобен на краставицата.
  • Пърженият вариант е много известен и вкусен, но ниската калоричност на суровата запечена или сварена тиквичка не трябва да Ви заблуждава, че и пържената ще е такава – тя е по-нискокалорична от пържения картоф, но отново не е препоръчителна за диети.
  • Тиквичката се комбинира в различни ястия с картофи, аспержи, зелен боб, моркови и като гарнитура към месни ястия.