Кедровите ядки са все още относително непознати, но за сметка на това изключително полезни. Те са хрупкави, имат маслен вкус, приятно сладки са и са вкусни. Кедровите ядки са много добър източник на растителни хранителни вещества: есенциални витамини, минерали и добрите за сърцето ненаситени мастни киселини – точно затова ядките са добри в справянето с "лошия“ холестерол. Интересен факт е, че кедровите ядки по своята същност представляват ядими семена, които се развиват в женската част на плодовете на бора – шишарките. Когато шишарката е достатъчно съзряла, тя се разцепва сама, за да освободи семената. Какво трябва да знаем за ползите на кедровите ядки? Кедровите ядки са богат растителен източник на мазнини, витамини и минерали.

Ползи от приема на кедрови ядки:

  • Съдържат голямо количество калории – около 673 ккал. в 100 гр., но голяма част от тях се дължат на полезни ненаситени мазнини като олеинова киселина. Диета, богата на здравословните ненаситени мастни киселини, като Средиземноморската например, предпазва от сърдечни заболявания и развиване на "лош“ холестерол.
  • Съдържат пиноленова киселина, която е Омега-6 мастна киселина, спомагаща за добър контрол на апетита.
  • Наред с бадемите, кедровите ядки са отличен източник на витамин Е – 9.33 мг. в 100 г. (около 60% от необходимото дневно количество).
  • Кедровите ядки са безглутенов източник на протеини и могат да се включват в различни рецепти, предназначени за хора, които имат глутенова непоносимост.
  • Източник са на витамини от групата В, включително на фолиева киселина.
  • Източник са на витамин А и лутеин – дарове за очите, и на витамин D.
  • Източник са още на минералите: манган, калий, калций, магнезий, цинк, селен, желязо. Като източник на манган, кедровите ядки са един от най-добрите, които можем да изберем (8.802 мг. в 100 гр.). Манганът е важен минерал, който е ко-фактор в състава на ензима супероксид дисмутаза – един от антиоксидантните ензими, които помагат на тялото да се защитава срещу инфекции и да се бори с вредното въздействие на свободните радикали.
  • Предпазват сухата кожа от изсушаване.
Паста с кедрови ядки и аспержи - здравословно, вкусно, нестандартно.

Как да избираме и консумираме кедровите ядки?

Когато купуваме кедрови ядки, трябва да избираме такива, които са еднакви по размер, лъскави, без петна, и които тежат в ръката.

Приготвянето им може да бъде като леко ги запечем и добавим сол или захар по желание и вкус – леко сладкият привкус на ядките позволява това. Могат да се добавят към гранола, домашно приготвени здравословни сладкиши, овесени ядки, сладолед. Най-честото им приложение е като добавка към зеленчукови салати.

Рецепти с кедрови ядки

Паста с аспержи и кедрови ядки

Необходими продукти (4 порции):

  • ½ ч. ч. кедрови ядки
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън – нарязана и намачкана
  • ½ глава аспержа, нарязана по дължина
  • Половин пакет паста – за предпочитане фарфале
  • Настърганата кора и сока на един лимон
  • Сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Леко запържете кедровите ядки на сух тиган до светлокафяво за 1-2 минути. Усилете силата на котлона и добавете в тигана лъжица зехтин, след като сте преместили ядките в отделна купа. Изсипете аспержите и чесъна и сгответе за 4-5 минути. В дълбока тенджера сварете пастата за около 8-10 минути в предварително подсолена вода. Когато пастата се свари, отцедете я от водата и я поставете в подходящи чинии. Разпределете отгоре количеството аспержи, чесън и кедрови ядки. Овкусете със сока на лимона, настърганата кора, останалото количество зехтин, хималайска сол и черен пипер на вкус.

Сотиран спанак с кедрови ядки и стафиди

Необходими продукти (2 порции):Сотиран спанак с кедрови ядки и стафиди - пролетно и новаторско.

  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. златни стафиди
  • 1 с. л. кедрови ядки
  • 2 скилидки чесън – обелен и нарязан
  • 600 гр. спанак, почистен от дръжките
  • 2 с. л. балсамико
  • щипка сол
  • 1 с. л. настърган пармезан
  • прясно настърган черен пипер

Начин на приготвяне:

Сложете 1 с. л. зехтин за готвене в незалепващ тиган и добавете стафидите, кедровите ядки и чесъна и пригответе за около 1 минута. Добавете спанака и го пригответе за около 2 минути само докато листата се отпуснат леко. Премахнете тигана от котлона и веднага сервирайте порциите, поръсени със зехтин, балсамико и пармезан. За сотиране по-подходящ избор, от една страна, са по-зрелите листа спанак, които по-лесно се приготвят. От друга страна е добре да знаем, че бейби спанакът се консумира предимно суров.