Лешниците са ядки, които не консумираме редовно, а имат много скрити положителни ефекти за здравето. Не само че са много хранителни, но имат и други ползи за здравето.

Повечето от нас гледат на лешниците като лакомство, част от много шоколадови изкушенияЗдравословните и хранителни ползи на лешниците

Повечето от нас гледат на лешниците като лакомство, част от многото шоколадови изкушения. Лешниците имат безброй ползи за здравето, те могат да лекуват високото ниво на холестерола, помагат за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания и са добър източник на протеини, минерали и витамини. В дългосрочен план лешниците могат да помогнат и за предотвратяване на рака.

Лешниците у дома

За да се възползвате максимално от предимствата на лешниците, можете да ги консумирате цели или да ги използвате в кулинарията – сурови или печени. Проучвания доказват, че полезните омега-9 мастни киселини и антиоксиданти остават почти непокътнати по време на печене. Нужно е да се запази обвивката на самата ядка, тъй като в нея има най-висока концентрация на антиоксиданти.

Лешниците са много вкусни и могат да намаляват натрупването на плака.За какво са полезни лешниците?

Мононенаситените мастни киселини представляват 50 до 70 процента от ядката; това дава стойност от 8 калории (33 килоджаула) на ядка, следователно приемът на големи количества може да повлияе за качването на килограми. Ако се опитвате да отслабнете, лешниците не са най-добрият вариант за Вас. Също така имайте предвид, че много хора имат алергия към тях.

  1. Лешниците са антиоксиданти

Ненаситените мазнини в лешниците са омега-9 мастните киселини, които се срещат и в зехтина. Подобно на омега-3 мастните киселини (в изобилие в по-мазната риба), тези ненаситени мазнини имат благоприятен ефект върху холестерола. Когато холестеролът се натрупва в кръвта, той се окислява от свободните радикали и се образуват плаки, които могат да попречат на кръвообращението, което на свой ред води до сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в лешниците ограничават този процес и намаляват натрупването на плака.

2. Лешниците имат високо съдържание на фибри

Лешниците съдържат и други полезни хранителни елементи освен мононенаситените омега-9 мастни киселини и антиоксиданти. Фибрите обикновено представляват между 9 и 10 на сто от масата на лешниците, а диетите, богати на фибри, могат да намалят риска от рак на дебелото черво и да намалят апетита според голяма част от научните изследвания.

3. Лешниците могат да помогнат да се излекувате

Лешниците са богати на аргинин – аминокиселина, която играе много важни роли в организма, включително и в лекуването на рани. Освен това аргининът е вазодилататор, което означава, че отпуска и разширява кръвоносните съдове и следователно може да намали кръвното налягане.

Съвременните проучвания за лешницитеУстановено е, че лешниците могат да бъдат включени в обичайната диета като средство за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Редица проучвания са изследвали ефекта на екстракта от лешник върху раковите клетки на дебелото черво. Установява се, че лешниците могат да спрат раковите клетки да се размножават.

Проучване от 2004 г. в Истанбул изследва ефектите на лешниците върху зайци, хранени с богати на холестерол храни. Екипът открива не само че лешниците намаляват образуването на плака, но и тяхното съдържание на ненаситени мастни киселини значително повишава кръвния липиден профил на животните – съотношението здравословни и нездравословни мазнини в кръвта, което също намалява холестерола. Установено е, че лешниците могат да бъдат включени в обичайната диета като средство за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Знаете ли, че?

  • Обвивката на ядката на лешниците има 9 пъти по-голяма антиоксидантна активност в сравнение с черния шоколад и 25 пъти в сравнение с къпините.
  • Лешниците растат на 14 вида леска, най-широко култивираната от които е обикновената леска (Corylus avellana).