8 удивителни неща, които броколите правят за Вашето здраве

За да извлечете максимума от броколите, най-добре е да ядете зеленчука суров. Знаете ли, че той може да осигури до 150% от дневното препоръчително количество витамин С? В допълнение, това е и естествен източник на витамин В комплекс, важни минерали и мощни антиоксиданти, които ефективно се борят с оксидативните щети. Сякаш това не е достатъчно, броколи е зеленчук, който съдържа много малко калории, има високи нива на хлорофил и е доказано, че е ефективно лечение на проблеми с очите.

броколи е зеленчук, който съдържа много малко калории, има високи нива на хлорофил и е доказано, че е ефективно лечение на проблеми с очите.Броколите са едни от най-известните зелени зеленчуци по света, ценен както заради кулинарните си достойнства, така и поради здравословното си влияние върху организма. Въпреки че не всички са любители на вкуса му, много хора го правят част от диетата си, знаейки колко е полезен.

Ето ги и 8 удивителни ползи от броколите за здравето:

1. Подпомага детоксикацията на тялото

Редовната консумация на броколи поддържа здравето на черния дроб и елиминира отпадъчните вещества. Антиоксидантите, витамините и минералите в него намаляват нивата на токсините в кръвта.

2. Подобрява здравето на очите

Този зелен зеленчук е една от най-добрите храни за защита и подобряване на зрението. Броколите съдържат високи нива на рибофлавин, известен също като витамин В2, необходим на очите да се адаптират към промените в светлината. Дефицитът на витамин В2 може да доведе до възпалителни процеси, замъглено зрение и очен стрес. Консумацията на броколи също осигурява два важни каротеноида – лутеин и зеаксантин, които играят много важна роля за поддържане на здравето Ви.

3. Забавя процеса на стареене

Сулфорафанът, който организмът получава по време на консумацията на броколи, укрепва имунната система и намалява риска от често срещани заболявания, свързани със стареенето, като: артрит, сърдечно-съдови заболявания и болестта на Алцхаймер. В допълнение, антиоксидантите в броколите, спомагат за предпазването на кожата и предотвратяват преждевременните признаци на стареене като бръчки.

4. Подпомага сърдечно-съдовото здраве

Броколите са богати на фибри, храни, които понижават кръвното налягане и нивата на холестерола в артериите, ако се консумират редовно. Сулфорафана активира протеин, който има за цел да предотврати образуването на плака в артериите. Зеленият зеленчук представлява и силно противовъзпалително средство, което предотвратява проблеми в кръвоносната система и предпазва клетките.

5. Предотвратява артрит

Може да не го знаете, но този популярен зеленчук е един от най-добрите растителни източници на калций. Редовната консумация на броколи е добра превенция срещу проблеми със ставите и костите като артрит и остеоартрит.

6. Контролира възпаленията

Възпалението е защитен механизъм на тялото, който се активира поради травма, натрупване на вредни вещества или задържане на течности. Макар че е част от лечебния процес, то може да се превърне в причинител на други заболявания, особено ако не се вземат навременни мерки.

Здравните специалисти препоръчват броколи и други зелени зеленчуци да присъстват в ежедневното Ви меню, тъй като имат ценното свойство да контролират възпалителните процеси поради съдържанието на вещество, наречено изотиоцианат.

7. Подобрява здравето на кожата

Благодарение на високото съдържание на желязо и нивата на висококачествен протеин, добавянето на този зеленчук към вашата диета е чудесен начин за предотвратяване на анемия и умора.Храненето с броколи подобрява здравето на кожата, тъй като е естествен източник на витамини, минерали и есенциални мастни киселини, които спомагат за поддържане здравината и еластичността на кожата. Зеленчукът е богат и на витамини А и Е, известни като антиоксиданти, които спират свободните радикали и защитават клетките. Броколите съдържат и голямо количество витамин С, необходим хранителен елемент за поддържане на колаген и еластин, който кара кожата да изглежда млада. Има и още! Зеленият зеленчук дори помага в защитата на клетъчните мембрани на кожата и минимизира щетите, причинени от UVA лъчите.

8. Помага за предотвратяване на анемия

Благодарение на високото съдържание на желязо и нивата на висококачествен протеин, добавянето на този зеленчук към Вашата диета е чудесен начин за предотвратяване на анемия и умора. Редовната му консумация подобрява производството на червени и бели кръвни клетки, необходими за правилното усвояване на хранителните вещества в тялото.

Насладете се на този чудесен природен източник на здраве. Включвайте го редовно в хранителния си режим и ще бъдете изненадани от ползите му!