Суровото или органично какао е малко по-различно от обикновеното какао, което най-често консумираме. Обикновеното какао на прах и шоколадyt са минали химическа обработка и са изпечени, което унищожава голяма част от съдържащите се в тях антиоксиданти и флаваноли (биохимичните вещества, които ни поддържат млади и здрави). Неорганичното какао и неорганичният шоколад са също така обработени със силно токсични пестициди, минали са процес на опушване и могат да съдържат ГМО продукти.

5 малко познати, но важни ползи от суровото какао:

  • 40 пъти повече антиоксиданти от боровинките

Суровото органично какао съдържа 40 пъти повече антиоксиданти от боровинките. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на вредния ефект от свободните радикали в тялото ни. За нашето здраве е от изключително значение да се храним с храни, богати на антиоксиданти, тъй като свободните радикали причиняват увреждане на клетките и тъканите, което може да доведе до болести като рак.

  • Най-богатата на желязо растителна храна

Вие сте веган или сте на растителна диета и търсите желязо? Е, търсенето приключи! Какаото е най-богатият източник на желязо, познат на човечеството, съдържащ невероятните 7.3 мг. на 100 гр. И това, сравнено с говеждо и агнешко по 2.5 мг,. и спанак с 3.6 м.г на 100 гр. Важно е обаче да се отбележи, че за да получите максимални ползи от желязото в какаото, трябва да го консумирате с храна, в която се съдържа витамин C. Добър избор са портокалите и кивито или някои супер храни като например Каму Каму (съдържаща 60 пъти повече витамин C от портокалите).

  • Огромно количество магнезий за здравето на сърцето и мозъка

Суровото органично какао е един от най-богатите източници на магнезий – най-дефицитният минерал в западния свят. Магнезият е много полезен за здравето на сърцето и помага за превръщането на глюкозата в енергия, като по този начин подобрява работата на мозъка и засилва концентрацията. Това е и причината понякога да посягаме към шоколада, когато учим или работим дълго време пред компютъра.

  • Повече калций, отколкото в кравето мляко

В суровото органично какао се съдържа повече калций, отколкото в кравето мляко. Вярвате или не, в какаото има 160 мг. калций на 100 гр., за разлика от млякото, което съдържа 125 мг. на 100 гр. Време е да замените латето с няколко парченца суров шоколад.

  • Естествен подобрител на настроението и антидепресант

Какаото е чудесен източник на 4 химични вещества, за които е научно доказано, че подобряват настроението – серотонин, допамин, анандамид и фенилетиламин. Тези невротрансмитери се свързват с приятни чувства на благоденствие, щастие и дори могат да облекчат депресия. Консумацията на сурово какао е естествен, здравословен и вкусен начин да подобрите своето настроение.