Опитвали ли сте някой по екзотичен плод? Екзотичните страни не са интересни само с историята си – те могат да Ви предложат уникални деликатеси. Плодовете, които дава забележителната природа на тропиците, обикновено са комбинация от уникален вкус и полезни качества. Някои от тези екзотични изкушения са особено богати на минерали и витамини. Така че, ако имате възможност – не се колебайте да ги опитате:

Акай бери

Това е плод на амазонското палмово дърво, чиято височина достига до три метра, а малките плодчета са изключително богати на антиоксиданти. Дребните тъмно виолетови плодчета наподобяват боровинки, имат изключителен вкус. Наричат още Акай Бери "суперхрана", понеже този плод е богат източник на есенциални мастни киселини и антоцианини.

Карамбола или "звезден плод"

Дървото карамбола ражда златистожълт, хрупкав и сладък плод, чийто вкус прилича на този на ананас, ябълка и киви. Карамболата е плод с овални размери и с 5 добре изразени ребра. Именно те придават характерния изглед на звезда на напречните резени. Кората на плода е тънка, восъчна, на цвят е жълто-оранжева, а сърцевината е сочна. Карамбола съдържа оксалова киселина – това е вещество, образуващо бъбречни камъни и затова този плод не се препоръчва на хора с бъбречни заболявания.

Гуава

Родината на този тропически плод е Мексико. Гуавата има много съблазнителен аромат и расте като малък храст с красиви едри листа или като високо дърво, достигащо до 3-6 метра височина. При добри условия може да цъфти почти цяла година, като белите му цветчетата са със силен аромат и много тичинки. Плодът на Гуавата е сладък и ароматен, с ярко розово месо, а някои видове са с бяло, жълто или червено месо. Гуавата е много богата на витамин С, провитамин А, витамини от групата В, пектин, желязо, калций и фосфор. Консумира се предимно в сурово състояние.

Папая

Плодът идва от Централна Америка, има твърда кора и мека сърцевина със сладникав, сипкав вкус. В състава на Папаята влиза един много полезен храносмилателен ензим – папаин, който подобрява храносмилателната функция. Богат източник на калий, витамин С и фолати, папаята може да се консумира прясна или приготвена като гарнитура към месни блюда.

Маракуя

Това е тропически плод с кръгла или овална форма, като цветът му варира от тъмно лилав до светло жълт. Вътрешността на маракуята е изпълнена с ароматни торбички, съдържащи оранжево плодно месо с малки кафяви или черни семенца. Маракуята има страхотен аромат, напомнящ мускус, а вкусът е сладко-тръпчив. Много богат на калий и магнезий плод, а също и добър източник на фибри.