Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Косопад – същност, видове, причини, симптоми, диагностика и лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Рецепти, Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 685 прегледа на този пост

Съдържание на Косопад – същност, видове, причини, симптоми, диагностика и лечение


Обща информация

Косопадът или т.нар. алопеция, е заболяване, свързано със загубата на коса, най-често на скалпа. То може да засегне освен скалпа и цялото тяло. Загубата на коса може да бъде временна или постоянна. Това състояние може да е резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или нормално състояние, дължащо се на стареенето. Всеки може да загуби косата на главата си, но по-често се среща при мъжете.

Косопад, алопеция, плешивост - видове и причини.Плешивостта обикновено се отнася до прекомерна загуба на коса от скалпа. Най-честата причина за плешивост е наследственият фактор заедно с възрастта. Някои хора предпочитат да оставят оплешивяването да се развива, без да го лекуват или да се опитват да го скрият. Други могат да го прикрият с прически, грим, шапки или шалове.

Видове косопад

Сезонен косопад

Съществува ли наистина сезонен косопад или е мит?  Е, истината е, че той съществува и е интересно да знаем ефектите, които има върху косата ни. Има етапи, в които косата ще пада по-естествено и е важно да и помогнем да бъде здрава и силна, независимо от времето на годината. Има определени сезони, в които косата пада повече, като най-честият от всички е есента, преди да отстъпи място на студа. 

Косопад, предизвикан от стрес или умора

Има три вида косопад, които могат да бъдат свързани с високи нива на стрес:

 • Телогенен ефлувиум - При него значителният стрес кара доста космени фоликули да преминат във фаза на покой. В рамките на няколко месеца засегнатите косми могат внезапно да паднат само при сресване или измиване на косата;
 • Трихотиломания - Непреодолимо, повтарящо се желание да издърпате косата от скалпа, веждите или други части на тялото си, дори ако се опитате да спрете. Скубането на косата може да бъде начин за справяне с негативни или неудобни чувства, като стрес, напрежение, самота, скука или разочарование;
 • Алопеция ареата - Смята се, че редица фактори причиняват алопеция ареата, включително силен стрес. При алопеция ареата имунната система на тялото атакува космените фоликули, причинявайки косопад.

Стресът и косопадът не трябва да са постоянни. И ако успеете да овладеете стреса, е възможно косата Ви да порасне отново.

Косопад, асоцииран с хранителен дефицит

Витамините и минералите играят основна роля в нормалния цикъл на косата, по-специално в обновяването на клетките на фоликуларната луковица и нейното бързо делене. Недостатъчният им прием, особено при спазване на небалансирана диета, може да бъде една от причините за косопад. Дефицитът на определени витамини и минерали променя синтеза на косата, насърчава нейната чупливост и генерира нейното падане.

От друга страна, има серни аминокиселини като метионин и цистеин, които са предшественици на кератина, основният компонент на фибрите на косъма. Но с напредването на възрастта става по-трудно да се усвояват и фиксират тези аминокиселини, които са полезни за растежа на косата и помагат за нейното укрепване.   

Косопад след раждане

Косопадът след раждане е често срещано състояние след раждането. Една от две жени страдат от косопад. Това е ситуация, която ги тревожи. Когато сте бременна, косата Ви става лъскава и стегната поради увеличаването на естрогена, но след раждането майките губят повече коса от обикновено, повече от 100 косъма на ден, защото хормоните падат драстично.   

Косопад, асоцииран с медикаментозна терапия

За да разберем дали косопадът ни се дължи на лекарства, е достатъчно да прочетем страничните ефекти на лекарствата, които приемаме. Те са изброени по реда на честотата на симптомите в листовката, която винаги придружава лекарството.

Някои онколечения, (химио- или лъчетерапия) често причиняват загуба на коса. Тя е временна, тъй като косата израства отново след края на лечението.

Симптоми

Косопадът може да се появи по много начини, в зависимост от причината. Може да се появи внезапно или прогресивно и да засегне само скалпа или цялото тяло.

Симптоми и признаци за косопад, алопеция.Признаците и симптомите на косопада могат да включват следното:

 • Постепенна загуба на коса на върха на главата. Това е най-често срещаният тип косопад и се наблюдава при напредване на възрастта. При мъжете косата често започва да се отдръпва по линията на косата на челото. Жените често имат разширяване на линията на косата. Все по-често срещан модел на косопад при по-възрастните жени е намаляващата линия на косата (фронтална фиброзна алопеция);
 • Кръгли или неправилни плешиви петна. Някои хора губят косата си във формата на кръгли плешиви петна или с петна по скалпа, брадата или веждите. Може да има сърбеж или болезненост на кожата, преди косата да падне;
 • Внезапно разхлабване на косата. Физически или емоционален шок може да разхлаби косата. Възможно е топки косми да паднат при сресване или измиване на косата, или дори след леко издърпване. Този тип косопад обикновено причинява общо изтъняване на косата, но то е временно;
 • Косопад по цялото тяло. Някои заболявания и медицински лечения, като химиотерапия при рак, могат да причинят косопад по цялото тяло. Обикновено косата расте отново;
 • Лющещи се зони, които обхващат целия скалп. Това е признак на трихофития. Може да бъде придружено от начупена коса, зачервяване, подуване и понякога ексудат.

Рискови фактори

Редица фактори могат да увеличат риска от загуба на коса, включително следните:

 • Фамилна анамнеза за плешивост от страна на майка ви или баща Ви;
 • Възраст;
 • Значителна загуба на тегло;
 • Някои медицински състояния като диабет и лупус;
 • Стрес;
 • Лошо хранене.

Диагностика

За диагностицирането на алопеция трябва да се направи задълбочено клинично проучване. Преди да се постави диагноза, се минава през физически преглед, лекарят разпитва за диета, рутинна грижа за косата, медицинска и семейна история. Също така може да се наложи да направите различни тестове като:

 • Кръвен тест. Може да помогне за откриване на медицински състояния, които могат да причинят загуба на коса;
 • Тест с издърпване. Лекарят издърпва внимателно няколко косъма, за да види колко излизат. Това помага да се определи етапът на процеса на отделяне;
 • Биопсия на скалпа. Лекарят взема проби от кожата или някои косми, изтръгнати от скалпа, за да изследва корените на косата под микроскоп. Това може да помогне да се определи дали инфекция причинява косопада;
 • Оптична микроскопия. Лекарят изследва със специален инструмент подстригани в основата косми. Микроскопията помага да се открият възможни нарушения на косъма. В изключителни случаи, и особено при възпалителна белезна алопеция, трябва да се използва биопсия на скалпа със съответното хистопатологично изследване.

Изследвания при косопад и лечение на алопеция.Много е важно да се извърши обстоен преглед и диагностика на косопада на всеки пациент, за да се установи точно причината за косопада и да се избере най-ефективното лечение.

Лечение

Има някои ефективни лечения за косопад. Може да успеете да спрете косопада или поне да го забавите. При някои състояния, като например косопад на петна (алопеция ареата), косата може да порасне отново без лечение в рамките на една година.

Видът на алопецията е от съществено значение за определяне на вида на лечението и неговата продължителност. Има различни локални и перорални средства за лечение на косопад и предотвратяване на прогресирането му.

Вазодилататор

Антихипертензивно средство, използвано като стимулант на растежа на косата. Ефектът му обикновено се забелязва след три месеца лечение. Когато се прилага локално, забавя или спира косопада и стимулира растежа на нова коса. Използва се както при мъже, така и при жени, които страдат от косопад.

Въпреки ползите си, продуктът има някои странични ефекти:

 • Временна хипертрихоза на бузите;
 • Ксероза;
 • Сърбеж;
 • Еритема;
 • Иритативен дерматит.

Въпреки че се случват по-рядко, също могат да се появят:

 • Световъртеж;
 • Главоболие;
 • Миалгия.

Финастерид

Пероралният финастерид се използва само при мъже или жени след менопауза, тъй като когато се използва при бременни жени или жени в детеродна възраст, може да представлява риск за плода. При това лечение ще са необходими между три и шест месеца прием, за да се забележи подобрението.

Въпреки че не е без странични ефекти:

 • Намалено либидо;
 • Намаляване на обема на еякулата;
 • Еректилна дисфункция.

Когато не е възможно косата да се възстанови чрез медицинско лечение, е възможно да се осигури естетично решение за засегнатите зони чрез трансплантация на коса.

Трансплантацията на коса се състои в поставяне на косата от област на скалпа, която няма алопеция, наречена донорна зона, в друга област, в която липсва коса, известна като реципиентна зона. След като промяната бъде направена, трансплантираната коса има същите характеристики, както когато е била на първоначалното си място, и процесът на алопеция няма да продължи.

Как да спрем косопада с домашни средства? 

Има редица домашни средства, които можем да приложим на практика, срещу косопад:

1. Зелен чай

Това е напитка, която има голямо количество антиоксиданти, които подпомагат растежа и укрепването на косата. Можем да приготвим чаша зелен чай, да го оставим да изстине и да го излеем като тоник върху косата, след като сме се изкъпали. Това природно лекарство може да се използва около два пъти седмично.

2. Бадемово масло и масло от розмарин

Те също са много полезни за косата. Само като капнете няколко капки от някое от тези две масла в ръката си, можете да си направите лек масаж на скалпа, без да се налага да изплаквате косата си след това. Този масаж ще стимулира растежа на косата.

3. Зехтин

Трябва само да нанесем няколко капки върху косата и да направим нежен масаж за 15-20 минути на всеки два дни. Резултатите, които получаваме, са по-здрава и блестяща коса.

4. Лук

Това е зеленчук, който подобрява кръвообращението в космените фоликули. Можем да изцедим сока от лука, да го нанесем върху главата си и да го оставим да действа около 30 минути. След това измиваме косата, както обикновено. Можем да повтаряме това лечение два пъти седмично в продължение на три месеца.

5. Сок от цвекло

Той е много полезен за здравето на косата, тъй като съдържа въглехидрати, протеини, калий, фосфор, калций и витамини В и С. Сваряваме няколко листа от цвекло, накъсваме ги и ги смесваме с малко къна. Получената паста се нанася по целия скалп, оставя се да действа около 20 минути и се изплаква обилно с вода.

Косопад – същност, видове, причини, симптоми, диагностика и лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™