Горчицата е кръстоцветен зеленчук, след цъфтежа на който се появяват малки семена, използвани за приготвяне на подправка с едноименно название. Съществуват повече от четиридесет разновидности на горчица, но с особена популярност се ползват само три. Те са бяла, жълта и черна горчица. Всеки от видовете има свои особености и приложение. Техните семена се използват както в кулинарията, така и в медицината.

В какъв вид се използва горчицата?

Горчицата повишава здравината на костите, а също така укрепва зъбите, косата и ноктите.

Основната област на приложение на горчицата е кулинарията. Там тя присъства под формата на:

  • Горчичен прах, приготвен от стрити до прахообразно състояние семена на жълта горчица;
  • Горчичен дресинг, който се приготвя от кафяви семена и има остър, наситен вкус;
  • Френска горчица от цели зърна с добавени подправки и оцет;
  • Медена горчица, която е най-мека и пикантна.

Горчицата често се използва като съставка за сосове и в качеството на добавка за салати, колбасни и месни изделия, а също така за мариноване на зеленчуци. Листата на растението също се употребяват в храната в суров или сготвен вид. Те се добавят в салати, рагу и други зеленчукови блюда, като им придават пикантност.

Състав на горчицата

Полезните свойства на горчицата са обусловени от нейния състав, който е богат на минерали (селен, фосфор, магнезий, желязо, калций, калий), витамини (В1, В6, В2, Е, К), фитонутриенти, растителни стероли, антиоксиданти, мастни киселини и влакна.

Полезни свойства

Горчицата облекчава мускулни болки, отстранява симптомите на псориазис и дерматит, лекува респираторни заболявания и намалява нивото на холестерола.

За костите

Горчицата е много богат източник на селен. Това вещество повишава здравината на костите, а също така укрепва зъбите, косата и ноктите. Горицата е полезна за организма и благодарение на високото си съдържание на фосфор, магнезий и калций, които участват във формирането на костните тъкани. С нейна помощ се снемат мускулни спазми и се облекчават симптомите на ревматизъм и артрит.

За сърцето и съдовете

За сърдечното здраве са необходими омега-3 мастни киселини, които се съдържат в голямо количество в горчицата. Тя понижава честотата на сърдечния ритъм при аритмия, предотвратява болки в гърдите и сърдечни пристъпи.

Лечебните ѝ свойства помагат при диабет. Тя защитава от увреждания, с които е съпроводен окислителният стрес.

Горчицата понижава нивото на холестерол, а употребата ѝ намалява развитието на запушвания в артериите и предотвратява развитието на атеросклероза. Витамин В6 в състава ѝ предотвратява слепването на тромбоцити и намалява риска от тромбоза.

Магнезият е минерал, отговарящ за спокойствието и нормализацията на работата на нервната система. Изобилието на магнезий и витамини от група В в състава на горчицата я прави натурално средство за борба с повишеното чувство на тревога и за подобряване на качеството на съня. Зърната на горчица спасяват от мигрена, намалявайки броя на пристъпите на главоболие и облекчавайки тяхното протичане.

За бронхите

Употребата на горчица и нейните семена подобрява храносмилането.

Горчица се прилага за лечение на простуда и заболявания на дихателните пътища. Тя играе ролята на противоотечно и отхрачващо средство, помагащо за отстраняване на секрета от дихателните пътища. Нейната полза е незаменима при лечение на хроничен бронхит, за облекчаване на дишането по време на пристъпи на астма и изчистване на белите дробове.

За стомашно-чревния тракт

Употребата на горчица и нейните семена подобрява храносмилането. Тя увеличава изработването на слюнка в устата, подпомага метаболизма и усвояването на храната, като по този начин предотвратява стомашни разстройства, прекомерно образуване на газове и подуване. Семената ѝ са отличен източник на влакна, които подобряват перисталтиката.

За половата система

Семената на горчицата са полезни за жените в периода на менопауза. Изобилието на магнезий и калций в състава им предотвратява развитието на заболявания, свързани с менопаузата, като остеопороза и дисменорея. Магнезият помага за балансиране на хормоните и намалява менструалната болка, тъй като притежава силни болкоуспокояващи свойства.

За кожата и косата

Ензимите в състава на горчицата стимулират защитното и заздравяващо действие при псориазис. Те снемат възпалението и отстраняват поражения по кожата. Употребата на семена на растението помага в лечение на симптоми, свързани с контактен дерматит, като намаляват сърбежа и зачервяванията по кожата. В състава на горчица присъстват витамин А, Е, омега-3 и омега-6 мастни киселини и калций, които са необходими за стимулиране на растежа на красива коса.

За имунитета

Голямото количество глюкозинолати, които се съдържат в семената на горчица, са полезни против рак на пикочния мехур, шийката на матката и дебелото черво.

Лечебни свойства

Горчицата снема възпалението и отстраняват поражения по кожата.

Горчицата не използва в народната и аюрведичната медицина. Тя може да излекува бронхиална астма, храносмилателни разстройства, да се справи с простудата, да отстрани болката и да подобри кръвообращението.

При бронхиални болести

При заболявания на дихателните пътища е препоръчителна употребата на компреси с дозирано количество на горчица, които при контакт с гореща вода разширяват капилярите в белите дробове, стимулират движението на секрета и предизвикват отхрачване.

При болки в гърба

Компресите с горчица се използват за облекчаване на болките в гърба, като се приготвят от смесен с вода горчичен прах.

При болки в краката и профилактика на простуда

За отстраняване на болки в краката и предотвратяване на простуда се правят горчични вани за крака, като горчичен прах се разтваря в топла вода.

При хрема

При хронична хрема в топли чорапи се сипва горчичен прах и се обуват за през нощта.

При слаби космени фоликули

Горчичният прах се използва като средство за грижа за косата и укрепване на космените фоликули. Той се добавя в шампоана и в маските за коса.

Горчица при бременност

Горчичният прах се използва като средство за грижа за косата и укрепване на космените фоликули.

Употребата на горчица в умерени количества в периода на бременност е безопасно. Тя повишава имунната система на организма, тъй като е богат източник на мед, манган и желязо, които защитават от опасни заболявания и инфекции.

Сярата в семената на горчица ѝ осигурява противогъбични и антибактериални свойства, помагащи за борба с кожни инфекции по време на бременност. Горчицата съдържа рибофлавин, тиамин, фолат и други витамини, които регулират обмяната на веществата в организма.

Много бременни жени страдат от запек. В горчицата присъстват влакна, които помагат за облекчаване на това състояние, както и способстват за правилното храносмилане.

Горчица за крака

Горчичният прах се прилага не само като подправка, но и като средство за снемане на умората и подобряване на циркулацията на кръвта, а също така за отстраняване на болки в гърлото. Оптимален начин за получаване на максимална полза от продукта са ваните за крака. Те помагат за справяне с артрит, ревматизъм болки в ставите. За приготвяне на подобна вана са необходими:

  • 2 чаени лъжички сух горчичен прах;
  • 2 супени лъжици сол;
  • Няколко капки етерично масло от лавандула.

Всички съставки се прибавят към три литра гореща вода и се бъркат, докато се разтворят. Когато водата във ваната започне да изстива, в нея може да се добави гореща вода, за да се продължи процедурата.

Вреда от горчицата

Горчицата съдържа оксалат, който възпрепятства усвояването на калций. Горчицата трябва да се употребява с повишено внимание от хората, които имат камъни в бъбреците.

Как правилно да разтворим горчичния прах?

Горчичният прах представлява фино смлени горчични зърна. Той може просто да се разтвори във вода до получаване на еднородна пастообразна маса, а може също да се приготви домашна горчица, като се добави сол, оцет, растително масло, захар или мед на вкус.

Как да съхраняваме горчицата?

Горчичният прах може да се съхранява на тъмно прохладно място в херметичен съд не повече от шест месеца. За изсушените зърна горчица срокът е до една година.