Описание и приложение на черната сол

Черната индийска сол е много специален вид минерална сол, която има специфичен вкус на сяра, който много често бива оприличаван на този на твърдо сварените жълтъци на яйцето. Тази сол намира широко приложение в индийската кухня като подправка за овкусяване, например за картофени и бобени манджи, различни видове туршии, лютеница и др. Най-общо може да се каже, че индийската черна сол е пикантна подправка и най-често се използва за постигането на по-парлив вкус на различни пикантни индийски закуски.

Черната сол е вид минерална сол с по-ниско съдържание на натрий от обикновената готварска сол

Един интересен факт за нея е, че веганите често я използват в различни ястия, като по този начин имитират вкуса на яйце. В сравнение с обикновената готварска сол, черната сол не е толкова богата на натрий. Съдържанието на натрий е само 60-70 %, а при готварската сол е 90 %. Поради тази причина черната индийска сол е много добър заместител на обикновената за хора, които поради някакъв здравословен проблем трябва да ограничават приема на натрий. Цветът на черната сол всъщност е розово-сив, като главният виновник за това е желязото, което се съдържа в нея, както и други минерали.

Според медицината нейните здравословни качества са многобройни – индийската сол се препоръчва за много здравословни проблеми като лошо храносмилане, запек, киселини, гуша, при проблеми с очите и др. Тя помага и при артритни проблеми или парализи. Жени, които имат проблеми със забременяването, също могат да я използват. Твърди се, че първоначалният и добив е бил от вулканични мини в Пакистан и Северна Индия или от солени езера.

Рецепти с индийска сол

Има различни и много разнообразни рецепти, в които можем да използваме черната индийска сол. Ето и някои от тях:

Първата рецепта е характерна за вегетарианците и техния начин на хранене.

Продуктите, които са ни необходими, са:

  • Рецепта за вегетарианско ястие с черна солЗехтин (4 супени лъжици);
  • Пресен спанак (около 5 стръка);
  • Нарязан на ситно червен лук (една глава);
  • Твърдо тофу (половин пакет);
  • Черна индийска сол (1 чаена лъжичка);
  • Куркума (1/8 чаена лъжичка);
  • Чесън на прах (1/8 чаена лъжичка);
  • Смлян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

На слаб огън загрейте тиган, след което добавете 2 супени лъжици зехтин. След нагорещяване прибавете и червения лук. Бъркайте около 5 минути, докато леко омекне. Нарежете спанака и го добавете към останалите съставки. Покрийте с капак и оставете да престои така за 3-4 минути. След като се задуши сместа я отстранете от тигана. Загрейте друг тиган и добавете 2 супени лъжици зехтин. След това прибавете и тофуто, като го натрошите предварително, и поръсете с чесъна на прах, черната индийска сол и куркумата. Бъркайте за около 5 минути, докато се смесят хубаво съставките. След като сте направили всичко това, Ви остава само да прибавите зеленчуци по избор и да сервирате със смления черен пипер.

Черна индийска сол – мазила отвари и бани

  • Освен че е известна като хранителна добавка, черната индийска сол намира приложение и в СПА процедурите. Тя има добро релаксиращо действие и се използва за топли вани. Когато си правите вана, водата не бива да е много топла, а умерена. Кожата Ви се освежава и подмладява и започвате да се чувствате така, сякаш сте били на СПА процедури. Ваните с черната сол са подходящи за чувствителна кожа, склонна към раздразнения, напукани пети, брадавици и др.
  • Черната сол е много полезна и за косата, като например при косопад и пърхот. Тя придава блясък и здравина на косата, като подхранва космения фоликул. За да намалите косопада, може да приемате индийската сол по веднъж на ден, като я разтваряте в доматен сок или в друга течност по Ваш избор.

Важно е да знаем, че не бива да прекаляваме с употребата на черната индийска сол , защото това може да доведе до нежелани странични ефекти. Нормата е 5-4 гр на ден за възрастни.