Изненадващо, но оранжевият плод може да се добави към различни ястия: хляб с тиква и тиквени семена, равиоли с тиква, крем супа от тиква, пай с тиква, ризото с тиква и дори бира от тиква. Есента и зимата са сезоните, по време на които можем да се насладим на този много полезен плод, който може да се включва както в десерти, така и в основни ястия и супи. Ако не сте сред почитателите на тиквата, просто я опитайте, за да се изненадате колко вкусна всъщност може да е.

Кои са ползите на тиквата?

Поддържа зрението остро

Тиквата е източник на витамин А и на фибри.

Като плод с оранжев цвят, тиквата е много полезна за зрението. Една купичка сварена тиква съдържа впечатляващите 200% от дневния препоръчителен прием на витамин А – витаминът на очите. Освен това тиквата е богата на каротеноиди, включително бета-каротини, които тялото преобразува във форма на витамин А – още една полза на тиквата за зрението.

Помага при отслабване

Тиквата, като повечето плодове, е нискокалорична – само 50 ккал в едно сервиране. Освен това тиквата съдържа фибри, около 3 гр. в една купичка. Хранителният режим, който включва много фибри, е доказано най-добрият при отслабване. Освен това фибрите премахват натрупаните токсини и отпадни продукти на метаболизма.

Тиквените семена за сърцето

Суровите тиквени семена са много полезни за сърцето, тъй като съдържат растителни фитостероли. Тези химични съединения намаляват нивата на "лошия" холестерол и по този начин поддържат сърцето здраво. Добавянето им към салати и смутита е много лесно, затова се възползвайте от ползите им.

Тортата с тиква е много вкусна и нетрадиционна.

Намален риск от рак

Бета-каротинът, съдържащ се в оранжевите плодове и зеленчуци, е антиоксидант, който предпазва клетките от дегенеративни заболявания, включително от рак. Той се съдържа също така в сладките картофи и морковите. Бета-каротинът може да се набавя както от естествени източници, така и от хранителни добавки. Тиквените семена също се борят с рака, тъй като съдържат растителни стероли.

Тиквата е полезна за кожата

Каротеноидите, които се съдържат в тиквата, освен всички останали свойства, са много силно борещи се с въздействието на свободните радикали. По този начин кожата се предпазва от вредните въздействия на околната среда и се поддържа здрава, без следи от умора, сухота и бръчки.

Тиквените семена за по-добро настроение

Тиквените семена са богати на аминокиселината триптофан, която в организма подпомага синтеза на серотонин – хормонът на щастието. Така тиквените семена ще Ви накарат да се чувствате по-добре и в по-добро настроение.

Тиква след интензивни тренировки

Тиквата е отлична храна за възстановяване след тренировки, тъй като съдържа много от важния минерал калий, дори повече от основно известния източник на калий – бананите. Допълнителните количества от минерала калий след тренировка помагат електролитният баланс в тялото да се възстанови, след като по време на тренировка той е бил нарушен. Освен това минералът е важен за поддържането на функцията на мускулите.

За силна имунна система

Тиквата е добър източник на важния витамин С. Витамин С е много важен за силата на имунитета и неговата съпротивителна сила срещу настинки и вируси по време на студените месеци. Една купичка сварена тиква съдържа 11 мг. витамин С – около 20% от необходимото дневно количество от витамина.

Добавяне на тиква към ежедневното меню:

Добавка на пюре от тиква към кафе е вкусна комбинация.

  • Коктейл от тиква и ананас. Пригответе го в блендер, а по желание добавете и малко количество алкохол. Тиквата трябва да сварите предварително. Насладете се на този полезен коктейл.
  • Смути – може да добавяте сварена тиква към сутрешното си смути. Това е чудесна идея за здравословна закуска. Може да добавите банан например, както и тиквени семена.
  • Здравословни мъфини с тиква. Мъфините освен вкусни, могат да бъдат и полезни. Пригответе такива от овесени ядки, зехтин, подправки като канела, натрошени орехи, малко ябълки и сварена тиква. Така ще получите здравословни мъфини, с които да се насладите на полезната тиква.
  • Масло от ядки с тиква и ябълки. Трудно е да си представим по-полезна комбинация от масла и плодове, която при това може да се използва в най-различни ситуации – така че да се възползвате максимално от ползите на тиквата, ябълките и ядките. Блендирайте ядки по избор – бадеми, орехи, бразилски орехи или микс от тях, добавете сварена тиква и ябълки в зависимост от това колко количество от здравословното масло искате да приготвите. След това можете да използвате маслото при всякакви поводи – върху препечена пълнозърнеста филийка, върху мъфин или в домашен кекс.
  • Добавете сварена тиква към паста като сос, като я овкусите с люти подправки – ще се изненадате колко вкус ще придобие обикновената паста. Всъщност тиквата се числи към така наречените плодови зеленчуци и по тази причина може да се добавя и към солени ястия.
  • Сос от тиква с люти подправки невероятно ще подхожда и на скарата, която поднасяте за вечеря. Освен това ще добавите екзотичен и нетрадиционен вкус.
  • Крем супа от тиква. Крем супата от тиква е невероятно вкусна. Добавете малко картофи към тиквата и пригответе супата, овкусете я отново с люти подправки, а при сервирането добавете сурови тиквени семена.
  • Чиа пудинг с тиква. Няма по-лесна и здравословна закуска от тази – комбинация от суперхраната чиа, ядки и тиква – бомба от витамини, антиоксиданти и енергия за деня. Накиснете чиата от вечерта с вода, а на сутринта добавете пюре от сварена тиква и ядки по избор.