Лятото в България е най-вкусният сезон! Времето, когато отивате на пазар, се превръща във форма на медитация, защото разнообразието от цветове, вкусове и миризми Ви спасява от всякакво еднообразие. Това е времето, когато се страхувате да пропуснете появата на някое от Вашите любими горски плодчета и плодове. И така, нека да започнем гастрономически фестивал на най-здравословните лакомства!

Защо е толкова важно "да влезем в сезона“?

Плодовете и горските плодове (което несъмнено е добре) не се появяват заедно, а постепенно. Всичко си има точен период. И да го нарушите - тоест да започнете да опитвате плодове и малките плодчета извън сезона е изпълнено с последствия. В повечето случаи няма да се случи нищо опасно, просто консумацията им няма да донесе никаква полза. Освен вкуса. Тоест тялото Ви няма да получава никакви витамини, минерали, антиоксиданти. Но по същество именно липсата им, натрупана през зимния период, предизвиква такова желание да "ядете колкото искате“.

По-опасни могат да бъдат случаите, когато недобросъвестни продавачи "отглеждат" продуктите си изкуствено. Тогава, изпреварвайки времето си, ягодите, например, могат да причинят интоксикация на тялото. Дори е препоръчително да избягвате даването на неузрели плодове на децата! Затова се опитайте да не бързате, а се наслаждавайте на всеки плод и всеки вид зрънце точно когато им дойде времето.

Юни: какви плодове да адем първо?

Всъщност през юли все още можете да хванете ягоди, а вече и малини, боровинки, касис, праскови и дори пъпеши.Най-голям брой отравяния с горски плодове и плодове се пада през юни. Не е и странно. В края на краищата, точно по това време пазара тепърва започва да се комбинира различни цветове на ягодоплодни плодове. И понякога хората биват подлъгани по-хубавия външен вид на плодовете, че бързат да купят от всичко. За да предпазите себе си и семейството си от негативен опит, нека да разберем какво точно си струва да купите през юни.

Ягодите се появяват през май, следователно до юни те са абсолютно безвредни. Освен това ягодите са добър антиоксидант, спомагат за прочистването на организма, помагат за отслабване и влияят благоприятно на състоянието на кожата.

Черешите също узряват през втората половина на юни. Те са мощен антиоксидант, имат добър ефект върху нервната система, съдържат витамини от група В. През юни препоръчваме да обърнете внимание на жълтите. Именно през този период са най-сочни и полезни. Жълтите могат да се добавят почти навсякъде и да се ядат без ограничения.

Юли

Вторият месец на лятото се счита за най-богат на зеленчуци, плодове и горски плодове. Всъщност през юли все още можете да хванете ягоди, а вече и малини, боровинки, касис, праскови и дори пъпеши. Кой би бил най-полезният избор?

Що се отнася до ягодите: за това зрънце вече е доста късно за юли. Затова, ако не сте имали време да се наситите през юни, препоръчваме да си направите смути с замразени ягоди и кисело мляко. В него ще откриете любимия си вкус, а с него - ползите и подсилването.

През юли предлагаме да пробвате смути от горски плодове: спанакът, заедно с малини и авокадо, ще даде енергия, витамини, антиоксиданти, ще Ви развесели и ще настрои храносмилането Ви по правилния начин.Червен, бял и черен касис се появяват в края на юни - началото на юли. Съдържа голямо количество пектин, който е в състояние да понижи нивата на холестерола и има благоприятен ефект върху храносмилането. Черницата, любимо зрънце от детството, има много добър ефект върху работата на сърцето и бъбреците. Малините са добър антиоксидант. Прасковата е полезна за кожата. А боровинките могат да подобрят зрението.

През юли предлагаме да пробвате смути от горски плодове: спанакът, заедно с малини и авокадо, ще даде енергия, витамини, антиоксиданти, ще Ви развесели и ще настрои храносмилането Ви по правилния начин.

През юли също не трябва да заобикаляте кайсиите и сливите - естествени "четки", които прочистват тялото.

Август: всичко е възможно!

Най-полезни през август, разбира се, ще бъдат пъпешите и дините. Но също така не заобикаляйте гроздето (някои сортове все пак трябва да бъдат отложени до есента) и ябълките. Зрелият пъпеш трябва да е ярко жълт или оранжев на цвят, докато динята обикновено се избира поради тъп звук или сух корен.

Не забравяйте, че умереността е важна във всичко. И дори здравословните и вкусни горски плодове и плодове е най-добре да се консумират умерено.