Нарът е вкусен и екзотичен плод, чиято консумация освен това има редица ползи за организма. Екзотичният южен плод има ненадминати както вкусови, така и здравословни качества.

Кои са причините да консумираме нар?Нарът е източник на много витамини и минерали.

  • Нарът съдържа редица витамини и минерали, сред които: витамин С, витамин В2, калий, манган, желязо, калций.
  • Екзотичният плод е източник на редица антиоксиданти, което го прави синоним на извор на младост и дълголетие.
  • Червените семенца на нара съдържат и химичните съединения полифеноли, които са изключително полезни и благотворно влияещи на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на нар спомага за контролирането на нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
  • Сокът от нар намалява риска от атеросклероза и пречиства кръвта.
  • Сокът се препоръчва при проблеми с бъбреците и пикочните пътища, задържане на течности и нарушения във водно-солевия баланс в организма.
  • Сокът от нар осигурява защитно действие върху кожата, като я предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху нея. Освен това консумацията на такъв сок повишава регенеративните способности на кожата.
  • Нарът е естествен афродизиак. Редовната консумация на нар повишава нивата на тестостерона при мъжете с около 30%.

Как да консумираме нар ежедневно?

Освен че може да си приготвите здравословен сок от нар (рецептата може да прочетете тук), нарът може да се включва в редица рецепти. С няколко идеи може да се запознаете по-долу.

Екзотична салата с нар

Необходими продукти:Салата с нар е екзотична и идейна.

  • Една глава айсберг
  • Парченца суров ананас – около ¼ от неголям плод
  • 1 нар
  • Пармезан
  • Сусам и кашу
  • Зехтин, сол

Начин на приготвяне:

Накъсайте цялата салата айсберг. След това нарежете на малки кубчета ананаса и го разпръснете върху айсберга. Обелете и почистете нара и поръсете върху салатата по Ваш вкус – може да бъде по-екзотична с повече нар и по-традиционна с по-малко количество нар. След това поръсете и с малко сусам и нарязано сурово кашу. Най-накрая поръсете обилно с пармезан, за да се балансира сладкият вкус. Овкусете по Ваш вкус със зехтин и малко хималайска сол. Впечатлете гостите и семейството си.

Смути с портокал и нар

Както вече уточнихме, консумацията на нар подмладява и регенерира организма. Затова възможно по-честата му консумация е ключова. Смутитата са много добър начин често да включваме екзотичния плод в менюто си.

Необходими продукти:

  • Един добре узрял нар
  • 2 портокала
  • 150 мл. кокосово мляко
  • 1 ч. л. семена от чиа
  • 1 ч. л. мака на прах

Начин на приготвяне:

Обелете внимателно нара, отделете нужните семена и направете сок, като смелите семената в блендер. Отцедете сока, за да отделите само течната част. От портокалите направете фреш и след това смесете фреша със сока от нар. След това смелете и семената от чиа в блендер и ги добавете към приготвения сок. Накрая добавете кокосовото мляко и праха от мака и разбъркайте добре. Консумирайте веднага.Смутита са много добър начин да консумираме повече плодове.

Десерт с нар и шоколад

Този оригинален десерт с нар ще впечатли всички в дома Ви.

Необходими продукти:

  • 2 нара
  • 1 пакетче желатин
  • 400 мл. сладкарска сметана
  • 5-6 с. л. пудра захар или друг подсладител по желание
  • 1 ванилия
  • 300 гр. натрошен натурален шоколад
  • Прясна мента за декорация

Начин на приготвяне:

Приготвяне на желатинови кошнички. Желатинът накиснете с малко вода – 3 лъжици вода и оставете да набъбне. След това го нагрейте на водна баня, за да се разтвори. Объркайте половината от предварително почистените семена нар към сместа от желатин и така приготвената смес за кошничките разпределете по стените на силиконови формички за мъфини. Оставете сместа да почива.

Приготвяне на крем. Разбъркайте с миксер сметана с желания подсладител и малко ванилия. След като сместа се сгъсти, добавете предварително натрошения черен шоколад. Разбъркайте добре.

Отстранете приготвените желатинови кошнички от формите за мъфини и ги напълнете с крема. Поръсете всяка кошничка с още семена от нар и я поднесете украсена с прясно листо от мента.