Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Сибутрамин - ползи vs. вреди

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 3372 прегледа на този пост

Съдържание на Сибутрамин - ползи vs. вреди


Сибутраминът, по-рано продаван под марката Meridia, наред с други, е средство за потискане на апетита, което е забранено в много страни. До 2010 г. той се предлага на пазара и се предписва като допълнение при лечението на затлъстяване, заедно с диета и упражнения. Той е свързан с повишени сърдечно-съдови събития и инсулти и е изтеглен от пазара в няколко страни и региони, включително Австралия, Канада, Китай, Европейският съюз, Хонконг, Индия, Мексико, Нова Зеландия, Филипините, Тайланд, Обединеното кралство и САЩ. Лекарството обаче остава достъпно в някои страни. 

Сибутраминът вече не се предлага поради риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми при някои хора, които го приемат.Първоначално сибутраминът е разработен през 1988 г. от Boots в Нотингам, Великобритания, и е пуснат на пазара от Knoll Pharmaceuticals. След като BASF / Knoll AG закупува отдела за изследване на Boots през 1995 г. е произведен и пуснат на пазара от Abbott Laboratories преди изтеглянето му от повечето пазари. Сибутрамин се продава под различни търговски марки, включително Reductil, Meridia, Siredia и Sibutrex. Класифициран е като контролирано от Списък IV вещество в Съединените щати.

Сибутраминът вече не се предлага в САЩ поради риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми при някои хора, които го приемат.

През последните 50 години глобалната пандемия на затлъстяването и свързаните с това животозастрашаващи съпътстващи заболявания силно насърчиха развитието на фармакотерапия срещу затлъстяването. Сибутраминът е лекарство против затлъстяване, което заедно с промени в начина на живот намалява приема на храна и телесното тегло. Това може да е резултат от няколко ефекта: инхибиране на пресинаптичното обратно поемане на моноаминергични невротрансмитери в централната нервна система, като по този начин потиска апетита, индукция на увеличаване на анорексигенната и намаляване на орексигенната невропептидна секреция, индукция на увеличаване на енергийните разходи и индукция на периферните симпатомиметични ефекти. 

Ефектите на сибутрамин върху анаболните и катаболните сигнали, които регулират енергийната хомеостаза в хипоталамуса, не са напълно изяснени. Въпреки че е полезно лекарство при лечение на затлъстяване, наскоро се появи осведоменост относно загубата на дългосрочна ефективност и вредните странични ефекти на сибутрамин. 

Пациентите, приемащи сибутрамин, могат да постигнат 5-10% намаление на килограмите спрямо изходното си тегло. Освен това, подпомаганата със сибутрамин загуба на тегло е придружена от подобряване на липидите в кръвта (напр. Холестерол). Сибутраминът е одобрен от FDA през 1997 г.

Сибутраминът е лекарство против затлъстяване, което заедно с промени в начина на живот намалява приема на храна и телесното тегло. Таблетките за отслабване често обещават чудо в бутилка, но това, което понякога доставят, не си струва магията. През октомври 2010 Администрацията по храните и лекарствата (FDA) обяви, че Meridia, която съдържа съединението сибутрамин, е изтеглена от пазара в САЩ, след като клинично изпитване разкри повишен риск от инфаркт и инсулт сред приемащите лекарството за отслабване.

"Сибутрамин е предписван на пациенти, тъй като е доказано, че причинява умерено количество загуба на тегло в ранните проучвания", казва д-р Питър Коен, асистент по медицина в Харвардското медицинско училище и общ интернист, който изследва неблагоприятните ефекти на хранителните добавки в Cambridge Health Alliance.

Това обаче разкрива потенциален недостатък в процеса на одобрение. "FDA одобрява лекарствата въз основа на краткосрочните промени, които те произвеждат, а не на дългосрочните промени", каза Коен пред Life's Little Mysteries. "Пациентите, приемащи тези лекарства, междувременно могат да срещнат проблеми по пътя, лекарството вече е одобрено."

Meridia, който FDA одобри през 1997 г., беше забранен в Европа след проучване от 2009 г., наречено Сибутрамин сърдечно-съдови резултати (SCOUT), част от постпазарното изискване за изследване на сърдечно-съдовата безопасност на сибутрамин след европейското одобрение на лекарството, показа 16% увеличение на риска от сериозни сърдечно-съдови събития в сравнение с тези, приемащи плацебо. Въпреки това, Сибутрамин продължи да се продава в САЩ, докато FDA не поиска производителят му, Abbott Laboratories, доброволно да изтегли Meridia.

Изследването, проведено в Европа, Латинска Америка и Австралия, наблюдава около 10 000 мъже и жени със затлъстяване и наднормено тегло между януари 2003 г. и март 2009 г., също така показва, че Меридия увеличава риска от инфаркт, инсулт и евентуално смърт. Лекарството, предназначено да намали риска от сърдечни заболявания при затлъстели хора, като им помага да отслабнат, всъщност прави обратното, каза Коен. Проучването показва, че хората, употребяващи лекарството, всъщност са имали с 16 процента по-висок риск от инфаркт и инсулт. 

„При лекарствата за отслабване трябва да има по-сериозни тестове, преди да им бъде позволено да бъдат разпространявани сред обществеността“, каза Коен. "FDA трябва да обмисли дългосрочните промени в лекарството."

Въпреки забраната на САЩ за сибутрамин, хапчетата за отслабване, съдържащи съставката, все още могат лесно да бъдат закупени онлайн. FDA публикува предупреждения, че някои хапчета за отслабване, които не посочват сибутрамин като съставка на етикетите си, са дали положителни резултати за него. Потребителите, които искат да свалят няколко килограма, купуват хапчета, фалшиво продавани като „билкови“ и „изцяло натурални“ и несъзнателно поглъщат сибутрамин.

Сибутрамин се предлага по лекарско предписание на пациенти с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 или такива с ИТМ 27, които също са били изложени на висок риск от развитие на състояния като диабет тип 2 или високо кръвно налягане. Лекарството е проектирано да се приема заедно с фитнес програма и контролирана диета.

Как действа Сибутрамин?

Пуснат на пазара през 1998 г., след като за първи път е разработен във Великобритания, сибутрамин е подтискащ апетита и работи чрез повишаване нивата на серотонин и норадреналин в мозъка. Те са известни като инхибиторни невротрансмитери и предизвикват чувство на ситост след хранене. Сибутраминът спомага за засилване на тези чувства, така че апетитът ще бъде задоволен, след като се яде по-малко храна.

Защо Сибутрамин е оттеглен?

Таблетките се оказват противоречиви от самото начало; тяхната ефективност при загуба на тегло е поставена под въпрос, когато американско проучване установи, че пациентите, приемащи 10 мг от лекарството в продължение на една година, са загубили средно шест килограма и половина.

Вече не се счита за подходящо за употреба от пациенти с анамнеза за инсулти, сърдечни проблеми или високо кръвно налягане, опасенията за безопасността накараха Европейската агенция по лекарствата (EMA) да преразгледа лекарството през 1999 и 2002 г., която установи, че ползите надвишават рисковете.

Ако искате да помогнете на организма си в отслабването, Ви препоръчваме Слим Лаб – хапчета за отслабване с изцяло натурални съставки, без никакво съдържание на сибутрамин. През 2002 г. EMA помоли производителя на Reductil, Abbott Laboratories, да проведе проучване за безопасността и ефективността на лекарството при голяма извадка от пациенти със затлъстяване. След прогреса на близо 10 000 души в продължение на шест години и сравнявайки го с плацебо, беше установено, че употребата на сибутрамин води само до умерена, краткосрочна загуба на тегло и е по-вероятно да причини сърдечни проблеми, отколкото плацебо. 

EMA прекрати всички лицензи в Европа за сибутрамин през януари 2010 г., като се позова на изследването, което заключи, че потенциалните странични ефекти, включително риск от инсулт и нефатални инфаркти, надминават ползите от лечението. Той беше изтеглен в много други страни по-късно същата година.

Сибутрамин все още може да се намери в незаконни хапчета за отслабване, много от които се претендират за билкови лекарства и продължават да се изземват от местните съвети и Агенцията по хранителните стандарти. Нелицензираните хапчета за отслабване могат да имат опасни, дори животозастрашаващи странични ефекти и силно се препоръчва от здравните организации да ги избягват.

Алтернативи на сибутрамин

Ако търсите помощ за отслабване, първо трябва да посетите Вашия лекар, който ще Ви помогне да откриете причините за увеличаването на теглото си и определен план за действие за подобряване на Вашето здраве, който може да включва или да не включва лекарства.

Ако искате да помогнете на организма си в отслабването, Ви препоръчваме Слим Лаб – хапчета за отслабване с изцяло натурални съставки, без никакво съдържание на сибутрамин. SlimLAB Premium са най-добрите хапчета за отслабване на нашия пазар заради ефикасната комбинация от:

  • Л-карнитин 500 мг
  • Екстракт от листа от зелен чай - 200 мг
  • Л-тирозин - 200 мг
  • Кофеин - 196.5 мг
  • Екстракт от африканско манго - 100 мг
  • Екстракт от джинджифил - 90 мг
  • Екстракт от зелено кафе на зърна - 50 мг
  • Хром пиколинат - 100 мкг.

Всички съставки влияят на отслабването по различен начин, формирайки комплекс, засищащ организма, забързващ метаболизма и процеса на изгаряне на мазнини и подпомагащ хормоналния баланс, изключително важен за ефектa на отслабване. 

 

Сибутрамин - ползи vs. вреди Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™