Какво е балсамов оцет (или балсамико), доколко е полезен и как се използва в кулинарията?

За пръв път за балсамов оцет се споменава през 1046 година. В италианската Модена живеел бъдещият крал Хенрих II. Маркиз Бонифацио му поднесъл течната подправка в красиво шишенце ръчна изработка. Така балсамовият оцет станал олицетворение на престижа и богатството.

Пикантно разнообразие

Балсамов оцет е много полезен за организма и е вкусна и ароматна подправкаРазновидностите на балсамикото се различават една от друга в основата – продуктът, от който се прави подправката. Нетрадиционният балсамов оцет се прави само от гроздовия сорт Требиано. След това към него могат да бъдат добавени добавки за придаване на нов оттенък и аромат:

Изброените компоненти може и да придават необикновен аромат на подправката, но "скриват“ традиционния вкус.

Интересно! На повечето хора точният състав не им е известен. Правят балсамов оцет на основата на гроздова мъст, като добавят набор от подправки, чиито пропорции и имена се пазят в тайна. Защо? Очевидно, за да се спазва традицията. А също така, за да не може никой да направи аналог, така че да измести от пазара традиционния продукт.

Има и бял балсамов оцет, който е обичан от кулинарните естети. Подправката се поставя в стоманени кутии, а не в традиционните дървени такива. В резултат на това балсамикото придобива наситен златист оттенък и не потъмнява салатата, с което "съгрешават“ класическите варианти на оцета.

Хранителна стойност на балсамовия оцет

Балсамико съдържа много полезни за организма витамини и минерали, органични киселиниВ състава на балсамикото има полезни органични киселини: пирогроздена, оцетна, кехлибадена, винена, ябълчена, млечна, глюконова. Балсамовият оцет е богат на витамини А, В и С. Съдържа ценни за човека микроелементи:

  • Калий;
  • Манган;
  • Магнезий;
  • Фосфор;
  • Желязо;
  • Цинк;
  • Натрий;
  • Мед.

И това далеч не е целият списък. Балсамовият оцет носи в себе си всички вещества, необходими за организма, при това в хармонични пропорции.

Хранителната стойност на балсамикото е: около 70-90 ккал на 100 гр. (точният показател зависи от вида), мазнини и глутен няма, белтъчини – не повече от 0.49 гр., а въглехидратите са не по-малко от 17 гр. на 100 гр.

Полезните свойства на балсамовия оцет

Тази кисела подправка оказва положително въздействие върху много органи и системи на организма:

За стомашно-чревния тракт:

  • Балсамовият оцет е много полезен при стомашни киселини, рефлукс, подпомага производството на храносмилателни ензимиНормализира работата на червата;
  • Избавя от киселинен рефлукс;
  • Стимулира изработването на храносмилателни ензими – пепсини; повишава отделянето на слюнка;
  • Удължава чувството на ситост след прием на храна, което помага в борбата с излишното тегло;
  • Нормализира обмена на веществата, като усилва производството на храносмилателни сокове;
  • Благодарение на оцетната киселина в състава си, балсамикото нормализира нивото на pH и помага на храносмилателния тракт да произвежда повече солна киселина.

За профилактика на силни киселини е достатъчно да изпиете 1 с. л. балсамов оцет с малко мед преди хранене.

За кръвоносната система:

  • Бори се с високото и с ниското налягане;
  • Подпомага усвояването на минералните вещества магнезий и калций, необходими на сърдечния мускул;
  • Понижава съдържанието на холестерола, като така предотвратява атеросклероза.

Балсамовият оцет е източник на антиоксиданти (в това число и кверцетин), които:

Балсамико е много полезна подправка за сърдечно-съдовата система и предпазва от атеросклероза

  • Способстват укрепването на имунитета;
  • Понижават риска от развитие на онкологични заболявания;
  • Подмладяват организма, като възпрепятстват "гасненето“ на клетките;
  • Помагат за разбраждането на протеините до аминокиселини, което подобрява метаболизма;
  • Имат противовъзпалителни свойства.

За сърдечно-съдовата система:

  • Нормализира холестеролните нива в кръвта;
  • Понижава артериалното налягане;
  • Възпрепятства втвърдяването на съдовите стени.

Японски учени са доказани, че системното използване на балсамов оцет може да намали систоличното налягане с около 20 пункта.

За профилактика на захарен диабет:

  • Балсамов оцет регулира нивото на кръвната захар и предпазва от диабетЗащитава клетките на панкреаса от разрушение;
  • Поддържа производството на инсулин в необходимото количество;
  • В дългосрочна перспектива значително понижава нивата на глюкозата в кръвта.

Важно! Балсамико способства заздравяването на рани благодарение на антибактериалните си и противогъбичните си свойства. Ако смесите 1 ч. л. от продукта с чаша вода, ще се получи ефективно дезинфекциращо средство за външна употреба.

Вреда и противопоказания на балсамико

Противопоказания, освен повишената киселинност в стомаха, балсамико няма.

Вреда може да причини върху храносмилателната система, но само ако човек приеме наведнъж голямо количество – заради попадането в организма на много киселини. А също и върху зъбния емайл (заради високото pH).

При индивидуална непоносимост към компонентите може да възникне алергична реакция.

Известни опасения предизвиква съдържанието на олово в балсамико. Но за да навреди на здравето, трябва да се изпиват минимум 2 чаши балсамов оцет на ден.

Специалистите твърдят, че съвременният човек получава повече олово от чешмяната вода, отколкото може да получи от употребата на балсамов оцет.

Балсамико при бременност?

В умерени количества балсамикото е полезен при бременностНякои хора смятат, че балсамовият оцет в менюто по време на бременност е допълнителен риск. Освен оловото, бременните жени ги плашат слуховете, че тази подправка усложнява раждането. Но няма научни доказателства за това.

В малки количества балсамовият оцет може даже да е полезен за бременните жени, благодарение на ниското съдържание на натрий (в сравнение с други сосове) и наличието на желязо в състава му.

Как и кога се използва балсамов оцет?

Народна медицина

Балсамико се използва в народната медицина като противомикробно и противовъзпалително средство.

За приготвянето на това средство са необходими:

  • 1 л. оцет;
  • Градински чай;
  • Мента;
  • Пелин;
  • Лавандула;
  • 6 скилидки чесън.

Балсамовият оцет се използва много в народната медицина за външно приложениеВсички съставки се смесват и се оставя на слънце за 2 седмици. Използва се само външно.

Тъй като балсамикото е скъп продукт, може да го замените с ябълков оцет, който има подобни свойства.

Козметична сфера

В козметиката обаче няма да може да го замените. Той подмладява кожата, като я прави стегната и опъната. При закупуването на балсамико се убедете, че в бутилката е именно балсамов оцет, а не обикновен трапезен оцет с ароматизатори. Използването му е лесно – 1-2 капки в някой крем или шампоан (предотвратява косопада).

Балсамов оцет в кулинарията

Ето няколко рецепти, които ще Ви помогнат да оцените качеството на тази подправка.

  • Гъбено мезе – 400 гр. нарязани гъби се пържат в зехтин. След това се заливат с балсамов оцет. Ястието се сервира охладено.
  • Запечени зеленчуци – няколко домата и сладки чушки, няколко тиквички и патладжан се нарязват на шайби и се запичат на фурна за 30 минути. Охлаждат се, поръсват се с балсамико и кориандър.
  • Рукола с пармезан – 400 гр. рукола се посипва с пармезан с черен пипер. Смесват се 20 мл. оцет, 1 ч. л. масло от гроздови семки и 2 с. л. зехтин, с което ястието се подправя.

Балсамовият оцет подхожда на всяка зеленчукова салата и много месни блюда. В Европа се срещат готвачи, които поливат с него свежи горски плодове, праскови и сладолед!

Можем ли да си направим балсамов оцет сами?

Балсамов оцет е идеална подправка за салати и месни ястия

Истинското балсамико е много скъпо и не всеки може да си позволи да си го купи. Вкъщи също няма как да си го направим. Но можем да минем и с по-евтин аналог, чийто вкус и аромат приличат на оригинала.

За това ще са Ви необходими:

  • 0.5 л. оцет (9%);
  • 2 чаши вишни;
  • ½ с. л. захар;
  • Лимонова кора.

Как се прави?

  1. Вишните се почистват от костилките и се смилат.
  2. В получената каша се добавят останалите компоненти.
  3. Сместа се кипва и се вари 20 минути.
  4. Течността се прелива в стерилна бутилка или буркан и се оставя в хладилника за 2 дни.
  5. След това се прецежда през марля и подправката е готова.