Сладкият картоф, известен още като батат, е вид кореноплодно растение. Благодарение на своите ценни хранителни качества той е получил широко разпространение почти на половината земно кълбо – в страните с тропичен и субтропичен климат, чак до Нова Зеландия и страните от Далечния Изток (Виетнам, Тайван и др.).

Полезните свойства на батата са много разнообразни.

Растението представлява тревиста лиана със сърцевидни листа и дълги, достигащи до 5 метра, пълзящи стебла. В зависимост от вида, климатичните условия, типа почва, цветовете могат да варират от пурпурен и червеникав до бледо-оранжев или почти белезникав цвят.

Сухата и твърда сърцевина на "червените“ батати се отличава със своеобразен аромат, усилващ се при варене, а жълтите и бели сортове са много по-сочни и имат по-малко интензивен мирис. Силата на аромата, както и цветът, зависят от количеството червеникаво-оранжеви пигменти в обелката на плодовете. Това е свързано с наличието в тях на бета-каротин: колкото неговата концентрация е по-висока, толкова по-червена ще бъде обвивката на картофа. Суровият батат малко напомня по вкус на моркова, а приготвеният – на тиквата.

Богати на бета-каротин — мощен природен антиоксидант, в съчетание с други минерални елементи като фосфор и желязо и допълнени с комплекс от витамини С и В, плодовете на сладкия картоф са изключителен природен имуномодулатор, който помага за защита на организма от най-различни болести и недъзи.

Наред с обикновения картоф, сладкият също притежава противовъзпалителни свойства. Това отново е обусловено преди всичко от наличието на бета-каротин, витамин С, а също така магнезий, който е еднакво ефективен в лечението както на вътрешни, така и на външни възпалителни процеси.

Полезни свойства

  • Сладкият картоф може да бъде използван в качеството на ефективно средство срещу астма.Полезните свойства на батата са много разнообразни. Благодарение на съдържанието на фибри той помага за предотвратяване на появата на запек, а също така абсорбира излишната киселина.
  • Зеленчукът способства за пречистване на кръвта от холестерола, а също така нормализира артериалното налягане, подобрява кръвообращението и прави съдовите стени по-еластични и здрави.
  • На хората със захарен диабет е разрешено да ядат батат, тъй като благодарение на ниския гликемичен индекс след употребата му нивото на захар остава непроменено.
  • Да добавят към менюто си сладък картоф е добре за хората, които пушат, тъй като в организма им има недостиг на витамин А, което може да предизвика развитие на различни заболявания.
  • Зеленчукът е препоръчителен за жените, които искат да предотвратят преждевременното стареене на кожата и да се избавят от бръчки. Това е възможно благодарение на богатото съдържание на бета-каротин.
  • В организма на хората, които често нервничат, се понижава количеството на калий. Бататът може да се справи с този проблем, тъй като е прекрасен антидепресант.
  • Растението е полезно и за хората, които се занимават със спорт, тъй като в него има сложни въглехидрати. Изследванията свидетелстват, че то помага на бодибилдърите да намалят болките и спазмите в мускулите.

Против астма

Сладкият картоф може да бъде използван в качеството на ефективно средство срещу астма. Неговият характерен аромат помага за справяне със запушен нос и застоявания в бронхите и белите дробове, като по този начин облекчава пристъпите на тази мъчителна болест. За тази цел е необходимо просто да се възползвате от най-старата рецепта – просто сварете картофите и вдишвайте парата от тях.

Лекува респираторни заболявания

Голямото количество аскорбинова киселина в съчетание със желязото и ценния комплекс други микроелементи, съдържащи се плодовете на батата, може да помогне при бронхит и ОРВИ. Много хора смятат, че благодарение на високото съдържание на нишесте (до 30%) и захар (6%) сладкият картоф има "загряващ ефект“, повишавайки телесната температура. Това негово свойство, наред с мощното му противопростудно действие, като цяло влияе по благоприятен начин на хората, страдащи от бронхит.

Сокът от батат снема артритни болки

Сладкият картоф е ефективно средство в борбата с някои пристрастия.Ретинолът, магнезият, цинкът и витамин B6 в комплекс превръщат зеленчука в незаменим помощник в борбата с артрита. Останалата след варенето му вода може да бъде използвана за компреси при болки в ставите.

Диспепсия или храносмилателни разстройства

Съдържанието на фибри в сладкия картоф превъзхожда тяхното количество в обикновения, а глюкозата, заедно с калиево-магнезиевия комплекс, обезпечава превъзходно храносмилане. Освен това бататът се усвоява лесно от организма благодарение на високото съдържание на нишесте. То обгръща стените на стомаха и червата, помагайки за смилане на храната, благодарение на което с лекота се избягват неприятните последствия от преяждане, като например подуване и усещане за тежест.

Бори се с рака

Бета-каротинът се явява шампион при антиоксидантите и анти-канцерогените. Както показват научните изследвания, това вещество, отговорно за цвета на обвивката на сладкия картоф, правейки връзка с аскорбиновата киселина, се бори ефективно с различни форми на ракови заболявания, в това число на стомаха и простатата.

Обезводняване

Фибрите, или така известните груби влакна, които се съдържат в голямо количество в грудките, помагат на организма да задържа влага. Това поддържа водния баланс в тялото, като обезпечава нормалното равнище на овлажнение на клетките.

Против стомашна язва

Многократно споменатият витаминно-минерален комплекс, заедно с ретинола, калция и калия в батат, действително помага при язвени болести, като въздейства меко на стените на стомаха и червата и има успокояващ ефект. Освен това съдържанието на голямо количество груби влакна предотвратява запек и повишена киселинност, като по този начин намалява болезнения синдром и препятства развитието на възпаления, а също така вероятността от възникване на нови язви.

Диабет

Сокът от батат снема артритни болки.Въпреки разпространеното мнение, сладкият картоф изобщо не е вреден за диабетиците, а напротив – полезен е. Удивителното е, че той има способността да регулира нивото на захар в кръвта, помагайки за правилната секреция на инсулин. Това не означава, разбира се, че диабетиците могат да го ядат без всякакви ограничения. Но истината е, че този продукт действително е изключително добра и здравословна алтернатива на ориза или другите въглехидрати.

Помага в борбата с теглото

Този път не става въпрос за затлъстяването, а напротив, за борбата със слабостта. Сладкият картоф е действително "сладък“ – наред с глюкозата, той е богат на сложни нишестета, ценен комплекс витамини, минерали и някои белтъчини. Освен това той се усвоява много лесно, обезпечавайки на организма добър запас от енергия и помагайки за бързо нарастване на масата.

Хората, изтощени от някаква болест, прекалено слабите или страдащи от анорексия (разстройство в хранителното поведение във връзка с болезнено желание да отслабнат) трябва да вземат под внимание тази информация, тъй като, за разлика от синтетичните стероидни анаболи и гейнъри (хранителни добавки за нарастване на масата), бататът не проявява никакви странични ефекти.

Още предимства

Освен всичко изброено, сладкият картоф е ефективно средство в борбата с някои пристрастия като тютюнопушене и употреба на леки наркотици. Той укрепва съдовите стени, помагайки на артериите и вените да бъдат здрави и защитавайки ги от запушвания, а високата концентрация на бета-каротин и фосфор влияе благоприятно на здравето на сърцето и очите.