Семената на растението сусам, култивирано от древни времена (повече от 7000 години) и до ден днешен в Индия, Пакистан, Средна Азия, Китай, средиземноморските страни, отдавна се използва не само като кулинарна подправка, но и като суровина за производство на знаменитото със своите лечебни и козметични свойства масло.

Притежаващо редица полезни действия, то има широко приложение в народната медицина и домашната козметика, използва се във фармацевтичното и хлебното производство, сладкарската, консервната и парфюмерийната промишленост, както и в производството на смазочни материали.

Употреба в кулинарията

Проявяващото изключително полезни свойства сусамено масло е оптимално балансирано откъм съдържание на незаменими аминокиселини

Сусаменото олио се получава от семената на растението чрез студено пресоване. Нерафинираният продукт, произведен от изпечени сусамени семена, има характерен тъмнокафяв оттенък, наситено сладникаво-орехов вкус и силен аромат (за разлика от светложълтото сусамено олио, получено от сурови семки, което има по-малко изразен мирис и вкус).

Ароматното, наситено с полезни вещества нерафинирано сусамено масло отдавна намира широко приложение в качеството на традиционна съставка за ястия от индийската, японската, корейската, китайската и тайската кухни. В екзотичната азиатска кулинария продуктът, особено успешно съчетаващ се с мед и соев сос, най-често се използва за приготвянето на блюда от морски продукти и източни десерти, мариноване на месо и зеленчуци, подправяне на месни и зеленчукови салати. Само няколко капки от него могат да придадат оригинален вкус и неповторим аромат и на супи, основни месни и рибни ястия, картофено пюре, каши, сосове, палачинки.

За разлика от останалите хранителни масла, нерафинираното сусамено масло не е подходящо за пържене, в горещите блюда този растителен продукт е препоръчителен за добавяне едва преди сервиране на масата.

Притежаващо висока хранителна и енергийна стойност, отличаващо се с високо съдържание на лесно усвоими мазнини и растителни протеини, то се прилага успешно в качеството на компонент на диетичното и вегетарианското хранене. Благодарение на високото съдържание на природни антиоксиданти (и в частност, сезамол) продуктът има висока устойчивост към окисление и е с дълъг срок на годност.

Сусаменото масло е богато на витамините-антиоксиданти Е, А и С.Проявяващото изключително полезни свойства сусамено масло е оптимално балансирано откъм съдържание на необходими за човешкия организъм незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини (Е, А, D, B1, B2, B3, С), макро-и микроелементи (калий, калций, фосфор, цинк, магнезий, манган, желязо, мед, никел) и други ценни биологично активни вещества (антиоксиданти сезамол и сквален, фитин, фитостероли, фосфолипиди).

В състава му практически в равни пропорции присъстват най-полезните мастни киселини – полиненаситена линолова (Омега-6) и мононенаситена олеинова. Влизащият в състава на продукта комплекс Омега-6 и Омега-9 мастни киселини способства за: подобряване на работата на сърдечно-съдовата, половата, ендокринната и нервната системи, нормализация на мастната обмяна и нивото на захар в кръвта, укрепване на имунитета, намаляване на риска от развитие на онкологични заболявания, а също така неутрализира негативното влияние върху организма на различни вредни вещества (шлаки, токсини, канцерогени, радионуклеиди, соли на тежки метали).

Сусаменото масло е богато на витамините-антиоксиданти Е, А и С, които влияят благотворно върху дейността на сърдечно-съдовата система, оказват мощно стимулиращо имунитета действие, а също така имат противовъзпалително и ранозаздравяващо свойства. Витамините от група B способстват за подобряване на функциите на зрителния апарат, а също така оказват много благотворно влияние върху състоянието на кожата, ноктите и косата.

Продуктът е отличен източник на необходимите за човешкия организъм макро- и микроелементи. По съдържание на необходимия за пълноценното развитие на костната и хрущялната тъкани калций сусаменото олио е рекордьор сред многото хранителни продукти (само 1 чаена лъжичка от него може да удовлетвори дневната потребност на организма от микроелемента).

Сусаменото олио съдържа в състава си фитостероли (благотворно влияещи на имунитета, състоянието на кожата, функциите на ендокринната и репродуктивната системи) и фосфолипиди (необходими за правилното функциониране на черния дроб, мозъка, сърдечно-съдовата и нервната системи, а също така за по-доброто усвояване от организма на витамини А и Е).

Мощният антиоксидант сквален от състава му е необходим за пълноценен синтез на половите хормони, способства за понижаване на равнището на холестерол в кръвта и проявява изразени антибактериални и противогъбични свойства.

Полезни свойства

В сусаменото масло се съдържат  вещества, подхранващи и укрепващи сърдечния мускул.Сусаменото масло, притежаващо широк спектърот лечебни действия (противовъзпалително, антибактериално, ранозаздравяващо, обезболяващо, имуностимулиращо, противоглистно, разхлабващо, пикочогонно), отдавна се използва в много страни по света не само като ценен хранителен продукт, но и като ефективно средство от народната медицина. В частност, именно то е много често споменавано в Аюрведа (учение за традиционните методи на древноиндийската медицина) като "загряващо“, "укрепващо тялото“, "извеждащо отровите и шлаките от организма“, "подхранващо сърцето“ и "успокояващо ума“ природно средство срещу много болести.

Полза за храносмилателната система

Неутрализиращо повишената киселинност на стомашния сок, носещо облекчение при чревни колики, оказващо противовъзпалително, антибактериално, разхлабващо и глистогонно действие, способстващо за отстраняване на язвени увреждания на лигавиците на стомашно-чревния тракт (благодарение на влизащите в състава му витамини А и Е, сквален, фосфолипиди), то може да се използва за профилактика и лечение на запек, гастрит с повишена киселинност, гастродуоденит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, колит, ентероколит, заболявания на панкреаса, хелминтоза. Благодарение на високото съдържание на фосфолипиди и фитостероли, стимулиращи процеса на образуване и отделяне на жлъчка, възстановяващи нормалната структура на черния дроб, продуктът помага при камъни в жлъчката и може да се използва в комплексна терапия при мастна дистрофия на черния дроб, дискинезия на жлъчните пътища, хепатит.

За сърцето и съдовете

В сусаменото масло се съдържа комплекс от вещества, подхранващи и укрепващи сърдечния мускул, повишаващи еластичността и здравината на стените на кръвоносните съдове, намаляващи равнището на "лош“ холестерол, предпазващи от образуването на холестеролни плаки, нормализиращи артериалното налягане. То е полезен компонент при комплексна терапия на атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето, аритмия, тахикардия, инфаркт, инсулт. Редовната му употреба, способстваща за повишаване на съдържанието на тромбоцити в кръвта, е особено полезна за хората, страдащи от хеморагична диатеза, хемофилия, болест на Верлхоф, есенциална тромбоцитопения, тромбоцитопенична пурпура.

Ползите не спират дотук. Вижте ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на тази статия!